Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Οι φίλοι, το καλύτερο φάρμακο για τον πόνο

Τα άτομα που έχουν αρκετούς φίλους, έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο, λένε οι ειδικοί 
 
To να έχει κανείς πολλούς φίλους είναι το καλύτερο φάρμακο για τον πόνο, καλύτερο κι από την μορφίνη, επισημαίνουν επιστήμονες από την Οξφόρδη. 
 
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνάς τους, τα άτομα που έχουν αρκετούς φίλους, έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Οι ειδικοί επικέντρωσαν την μελέτη τους στις ενδορφίνες, το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού για τον πόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η ουσία αυτή έχει ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και μάλιστα πιο ισχυρές ακόμη και από την μορφίνη.  Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Scientific Reports’.
 
Η Κατερίνα Τζόνσον, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί πως οι ενδορφίνες σχετίζονται με το τμήμα του πόνου και της ευχαρίστησης , είναι τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού τα οποία μας προσφέρουν επίσης το αίσθημα της ευχαρίστησης.
 
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι, οι ενδορφίνες είναι αυτές που προωθούν το κοινωνικό δέσιμο όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. 
 

Μία άλλη θεωρία δείχνει ότι, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ευνοούν τα θετικά συναισθήματα όταν οι ενδορφίνες  συνδέονται με τους οπιούχους υποδοχείς του εγκεφάλου, οι οποίοι λειτουργούν ως φυσικό παυσίπονο του οργανισμού.

Πηγές