ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, Ευρεσιτέχνης:Θέλω να κεντρίσω την περιέργεια και το ενδιαφέρον των νέων παιδιών

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, Ευρεσιτέχνης:Θέλω να κεντρίσω  την περιέργεια και  το ενδιαφέρον  των νέων παιδιών

Ο συνδημότης μας Σωτήρης Βασιλείου γεννήθηκε στα Σέρβια της Κοζάνης.
Σπούδασε και έγινε πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Το 1959 ήρθε στην Αθήνα.

Επί 25 χρόνια ταξίδευε σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έκανε οικογένεια, παντρεύτηκε την Βιργινία Κουνάνη, αδερφήτου Φραγκίσκου Κουνάνη, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, μια κόρη αθλητικογράφο και έναν γιο μηχανικό υπολογιστών. Με τις κατασκευές και τις ευρεσιτεχνίες ασχολήθηκε μόλις βγήκε στη σύνταξη.
Ξεκίνησε με παλιά ιστιοφόρα λόγω της αξεπέραστης αγάπης του για τη θάλασσα, και μετά προχώρησε σε παιχνίδια, αυτοκινούμενα και πολλά ακόμα. Το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έλαβε μέρος στην Έκθεση
Classic Week στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.

«ΠΑΛΜΟΣ»: Τί είναι αυτό που σας έδωσε την έμπνευση να δημιουργήσετε;
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αφορμή στάθηκε ένα παιχνίδι που ήθελα να κάνω δώρο σ’ένα κοριτσάκι. Πήρα πληροφορίες από το ίντερνετ και με τα λιγοστά εργαλεία μου τότε, έφτιαξα το πρώτο μου έργο, μια κατασκευή που ανήκει στην τεχνολογία wooden αυτόματα και στην kinetic art. Η τεχνολογία αυτή συναντάται σ’ όλα τα μουσεία του κόσμου.
«Π»: Ποιά είναι τα υλικά σας και πού τα βρίσκετε;
Σ.Β.: Τα υλικά που χρησιμοπιώ είναι ευτελή. Κυρίως υλικά ανακύκλωσης και κόντρα πλακέ.
«Π»: Τί είναι για εσάς το σύνολο των δημιουργιών σας;
Σ.Β.: Μια πάρα πολύ όμορφη δημιουργική απασχόληση. Είναι το χόμπυ μου, αυτό που στην πραγματικότητα με ξεκουράζει. Όσο και να εργάζομαι πάνω σε μια κατασκευή, δεν κουράζομαι ποτέ.
«Π»: Στα ταξίδια σας, είδατε εικόνες από άλλους ευρεσιτέχνες; Πήρατε ιδέες;
Σ.Β.: Όχι, κυρία Γκιώνη, καθόλου. Απλώς, λόγω της έμφυτης περιέργειάς μου, παρατήρησα πολλά άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα τους πυραύλους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, τους πρώτους που έστειλαν στο διάστημα.
«Π»: Ποιός είναι ο στόχος ενός τέτοιου έργου ζωής;
Σ.Β.: Θέλω να κεντρίσω την περιέργεια και το ενδιαφέρον των νέων παιδιών, των μαθητών, διότι αυτά είναι το φυτώριο των καλλιτεχνών και των εφευρετών. Θέλω να τους δείξω ένα νέο μονοπάτι έκφρασης και δημιουργίας. Φτάνει πια με τις συνταγές μαγειρικής στην τηλεόραση. Η ζωή απαιτεί από έναν νέο άνθρωπο να είναι δημιουργικός και να έχει έμπνευση για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της.
«Π»: Έχετε κάνει έκθεση με τα έργα σας;
Σ.Β.: Στο δικό μου χώρο μόνο, εδώ στην οδό Ήρας 18 στο Γαλάτσι. Είναι ανοιχτός για όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα δει. Κυρίως όμως με ενδιαφέρει να δουν τις κατασκευές μου τα παιδιά, να ανοίξουν στο μυαλό τους ένα άλλο παράθυρο.
«Π»: Πώς νομίζετε ότι θα ήταν καλό να εκτεθούν;
Σ.Β.: Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Ας έρχονται εδώ να τα βλέπουν όλοι.
«Π»: Από πλευράς πολιτείας, υπάρχει ενδιαφέρον;
Σ.Β.: Δεν έχω έρθει σε επαφή γιατί δεν είμαι επαγγελματίας.
«Π»: Πόσες ώρες δουλειές και αφοσίωσης χρειάζεται μία σκέψη που μπορεί να έχετε;
Σ.Β.: Εξαρτάται από το αντικείμενο. Μπορεί να χρειαστούν δύο μέρες αλλά μπορεί και 20! Δεν απαιτούν όλα τα έργα την ίδια δουλειά.
«Π»: Η εμπειρία πάνω σε μια κατασκευή, βοηθά στη σύλληψη της επόμενης;
Σ.Β.: Ασφαλώς! Το ένα φέρνει το άλλο. Η γνώση των μηχανισμών είναι που σου δίνει τις ιδέες από τις εικόνες που προσλαμβάνεις καθώς δημιουργείς.
«Π»: Συνεχίζετε μέχρι σήμερα να ασχολείστε με τις κατασκευές;
Σ.Β.: Ναι, και μάλιστα με μεγάλη αφοσίωση και αμείωτο μεράκι. Είμαι 72 ετών και θα συνεχίσω να κατασκευάζω διάφορα αντικείμενα όσο ζω!
«Π»: Είναι ακριβό το χόμπυ σας αυτό;
Σ.Β.: Όχι. Χρειάζομαι ελάχιστα χρήματα διότι, όπως είπαμε, χρησιμοποιώ ευτελή υλικά. Το παν είναι η ιδέα!
«Π»: Τί σας δίνει περισσότερη χαρά, ή αρχή ή το τέλος μιας κατασκευής;
Σ.Β.: Οπωσδήποτε το τέλος μιας κατασκευής διότι εκεί είναι που διαπιστώνεις, εάν αυτό που έφτιαξες, λειτουργεί τέλεια ή όχι.
«Π»: Έχετε ανταλλάξει και με άλλους τις γνώσεις σας πάνω στην κατασκευή;
Σ.Β.: Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν άλλοι στην Ελλάδα. Σίγουρα θα υπάρχουν επαγγελματίες αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν έχω γνωρίσει κανέναν.
«Π»: Τί απαιτεί από εσάς αυτού του είδους η ενασχόληση;
Σ.Β.: Ελεύθερο χρόνο κυρίως, πολλή αγάπη, ικανότητα, δεξιοτεχνία, φαντασία και μελέτη.
«Π»: Υπάρχει η στιγμή που τελειώνει η αναζήτηση;
Σ.Β.: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό διότι ως τώρα αγωνίζομαι και καταφέρνω να φτιάχνω ό,τι μου αρέσε, ό,τι μου κινεί το ενδιαφέρον. Και πάντα υπάρχει κάτι που θα μου κινήσει το ενδιαφέρον!
«Π»: Ποιά ήταν η πρώτη σας ευρεσιτεχνία και πώς ξεκίνησε;
Σ.Β.: Είδα μια κατασκευή στο Youtube στο ίντερνετ και την έφτιαξα μέσα σε μια βδομάδα, με 5 ώρες εργασίας την ημέρα. Marble Machines, έτσι ξεκίνησα και σήμερα έχω δημιουργήσει όλα αυτά που βλέπετε.
«Π»: Γιατί πιστεύετε ότι οφελούν τα έργα σας τη νέα γενιά;
Σ.Β.: Από αυτές τις κατασκευές ξεκίνησε η Ρομποτική. Συνεπώς, θεωρώ ότι όλοι έχουν κάτι να μάθουν, πολύ δε περισσότερο τα νέα παιδιά. Παρεμπιπτόντως να σας πω ότι στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου είδα μια εξαιρετική έκθεση τεχνολογίας με σπουδαία έργα των παιδιών.
«Π»: Κύριε Βασιλείου, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη αυτή.
Σ.Β.: Εγώ σας ευχαριστώ. Όποιος ενδιαφέρεται, ας γνωρίζει ότι βρίσκομαι εδώ, Ήρας 18, όπου μπορούν να δουν τις κατασκευές μου και να ρωτήσουν ό,τι θέλουν.

Πήγαινε στην κορυφή