Το ταξίδι της «Δράσης» στα παλιά στέκια συνάντησης των ανΘρώπων

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Το ταξίδι της «Δράσης» στα παλιά στέκια συνάντησης των ανΘρώπων

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου.

Μπορεί η εκδήλωση να θεωρείται αναμενόμενη για την έναρξη κάθε νέας χρονιάς, όμως ο τρόπος που κάθε φορά πραγματοποιείται από τα μέλη της «Δράσης» κάθε άλλο παρά αναμενόμενος είναι! Φέτος μετέτρεψαν την αίθουσα στο ισόγειο του Δημαρχείου σε παραδοσιακό καφενείο και φίλεψαν τους προσκεκλημένους τους σ’ένα νοερό ταξίδι στα παλιά στέκια συνάντησης των απλών ανθρώπων της γειτονιάς αλλά και των αξέχαστων προσωπικοτήτων που έγραψαν ιστορία στη νεότερη Ελλάδα.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Ομάδα Λόγου και Τέχνης της «Δράσης». Με διάθεση νοσταλγική οι Δέσποινα Κουτσίκου, Ρίτσα Χριστοθανοπούλου, Ελένη Ηλία, Μάχη Κοκκίνου, Ευαγγελία Πανούση, Κρινιώ Τσούτσια αλλά και στο επί σκηνής καφενείο ο καφετζής Πέτρος Ζάκης και οι θαμώνες Νίκος Δημητρακόπουλος, Βασίλης Χανιώτης και μάγκας ο ηθοποιός Σαράντης Ρουμπάνης, μας παρουσίασαν την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα καφενεία της. Τραγούδησε η Μάχη Κοκκίνου, στο ακορντεόν ο Αντώνης Σταύρου και στην κιθάρα ο Στέλλιος Αμοιρίδης.
Το «Καφενείο Δράση» με τον καφετζή του, τους πελάτες του, τις μνήμες του, τις αναφορές του σε άλλες εποχές «τότε που όλοι γνώριζαν όλους» και όλη η Ελλάδα περνούσε μέσα από τους διάφορους τύπους ανθρώπων των καφενείων, λειτούργησε για περίπου δύο ώρες. Με κείμενα, εικόνες και μουσική, περιδιαβήκαμε στα παλιά καφενεία, «φτιάξαμε καφεδάκι» μέτριο, γλυκύ, με μία ή δύο φουσκάλες, θυμηθήκαμε ιστορικά στέκια συνάντησης μεγάλων ατόμων που έγραψαν την νεώτερη ιστορία μας, (Χατζηδάκης, Θεοδωράκης…) και τραγουδήσαμε όλοι μαζί.
Αν έπρεπε να υπάρχει ηθικό δίδαγμα, θα λέγαμε ότι η βραδιά αυτή απέδειξε ότι «η ψυχή δεν θέλει καφέ, ούτε καφενείο, η ψυχή φίλο θέλει, ο καφές είναι η αφορμή».
Την πίτα της «Δράσης», την 11η κατά σειρά, έκοψε ο πρόεδρός της κ. Ίκαρος Πετρόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να ανανεωθούμε και να μεγαλώσουμε κρατώντας το πολύτιμο κεφάλαιο της 10ετίας που εμπεριέχει φορτίο φιλίας και συναισθήματος, γιατί η “Δράση” βρίσκεται σε οριακό σημείο: Να μετεξελιχθεί σε ένα φορέα εκδηλώσεων παραστάσεων και εκδρομών ή παράλληλα να διατηρήσει και να ενισχύσει το χαρακτήρα της κρούσης και της ρήξης με τη μετριότητα, την υποκουλτούρα και τις αρρωστημένες τοπικές καταστάσεις».
Για το 2013 ευχήθηκε η «Δράση» να γίνει πιο ορμητική, πιο διεισδυτική και με νέους ανθρώπους, «να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στο χώρο της νεολαίας» και εν όψει της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών (Μάρτη με Απρίλη) όρισε ραντεβού με τους πολυπληθείς φίλους στο Δημαρχείο για «να παραδώσουμε μια “Δράση” χωρίς δουλείες και χωρίς βαρίδια».
Τέλος, μίλησε για «τη νέα “Δράση” που πράγματι έχει γερά θεμέλια και μεγάλες οι ευθύνες που την περιμένουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή