Οι 5 πιο εθιστικές ουσίες

ΥΓΕΙΑ
Οι 5 πιο εθιστικές ουσίες

Η εξάρτηση από κάποια ουσία αποτελεί βάρος για έναν άνθρωπο.

Τα αποτελέσµατα διαφέρουν ανάλογα µε την οπτική που θα το προσεγγίσουν οι επιστήµονες. Για αυτό το λόγο, από το 2007 είχε ξεκινήσει µια έρευνα µε στόχο να συνοψίσει όλες τις συνιστώσες, δίνοντας ίσως το πιο εύστοχο αποτέλεσµα.

 Ποιες είναι οι 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσµο:

1. Ηρωίνη

Για να συγκρίνουν τις ουσίες µεταξύ τους, οι επιστήµονες όρισαν µια µονάδα µέτρησης… εθισµού, µε µάξιµουµ το 3. Η ηρωίνη, βάσει των
ερευνών έχει το µεγαλύτερο ποσοστό, γεγονός που την καθιστά την πιο εθιστική, έχοντας βαθµολογία 2.5 στα 3. Το οπιούχο ναρκωτικό αυξάνει το επίπεδο της ντοπαµίνης στον εγκέφαλο κατά 200%. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς λίγο µεγαλύτερη δόση από την συνη- θισµένη µπορεί να προκαλέσει θάνατο του χρήστη. Εχει χαρακτηριστεί επίσης ως η δεύτερη επιβλαβέ- στερη ουσία, τόσο για τους χρήστες
όσο και για την κοινωνία, πίσω από το αλκοόλ, το οποίο την ξεπερνά λόγω του πολύ µεγαλύτερου αριθµού χρηστών.

 2. Αλκοόλ

Στις περισσότερες χώρες του κόσµου είναι νόµιµο για τους ενηλίκους. Αυτό όµως δεν το καθιστά σε καµία περίπτωση ακίνδυνο. Το αλκοόλ συγκεντρώνει 2.2 µονάδες εθισµού, µόλις 0.3 κάτω από την ηρωίνη. Εχει σηµαντική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αυξάνοντας τα ποσοστά ντοπαµίνης σε µεγάλο βαθµό, ανάλογα µε την ποσότητα που καταναλώνει ο χρήστης. Οι έρευνες έχουν δείξει πως ένας στους πέντε χρήστες αλκοόλ, σε κάποια στιγµή της ζωής του, θα εµφανίσει σηµάδια εξάρτησης από αυτό. Περισσότεροι από δύο δισεκατοµµύρια άνθρωποι εντοπίστηκαν εθισµένοι στο αλκοόλ, σε έρευνα του 2002, ενώ το 2012 υπολογίζεται πως 3 εκατοµµύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του αλκοόλ.

3. Κοκαΐνη

Έχοντας άµεση επίδραση στους νευρώνες του εγκεφάλου, η κοκαΐνη ουσιαστικά µεταβάλει τον τρόπο µε τον οποίο η ντοπαµίνη µεταφέρεται µέσω των νευρώνων, ενώ παράλληλα απορυθµίζει τους µηχανισµούς που την εκκρίνουν. Προκαλεί αύξηση ντοπαµίνης έως και 300%. Ο αριθµός των χρηστών της είναι πολύ µεγάλος, γεγονός που την τοποθετεί στην ανάµεσα στα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά. Σύµφωνα µε έρευνες, το 21% των χρηστών καταλήγουν εξαρτηµένοι, σε κάποια φάση της ζωής τους. Μάλιστα, κάποιοι τρόποι χρήσης της παρουσιάζουν ασύλληπτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισµό, όπως για παράδειγµα η καύση της, όπου είναι ίσως και η χειρότερη.

4. Βαρβιτουρικά

Γνωστά και ως «barbies» ή και «pink ladies», κυρίως στο εξωτερικό, τα βαρβιτουρικά επιδρούν στον εγκέφαλο, απενεργοποιώντας κάποιες περιοχές του. Σε χαµηλές δόσεις τα βαρβιτουρικά προκαλούν εφορία, όµως αν η δόση αυξηθεί τότε µπορεί να προκληθεί ακόµα και θάνατος, καθώς προκαλούν αναπνευστικά προβλήµατα. Ωστόσο, σήµερα έχει αντικατασταθεί µε λιγότερο επικίνδυνες ουσίες.

5. Νικοτίνη

Αποτελεί το κύριο εθιστικό συστατικό του κα- πνού. Με το κάπνισµα ενός τσιγάρου, οι πνεύµο- νες απορροφούν νικοτίνη και την µεταφέρουν στον εγκέφαλο. Η εξάρτηση στην νικοτίνη είναι πάρα πολύ συνηθισµένη ανάµεσα στους καπνίζοντες. Επίσης, ο τεράστιος αριθµός των καπνιζόντων κα- θιστούν την συγκεκριµένη ουσία πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Εκτιµάται πως περισσότεροι από 1 δισεκατοµµύριο άνθρωποι είναι εξαρτηµένοι στο κάπνισµα, ενώ παράλληλα οι έρευνες έχουν δείξει πως µέχρι το 2030 ο εθισµός στο τσιγάρο θα σκοτώνει 30 εκατοµµύρια ανθρώπους ετησίως.

Πήγαινε στην κορυφή