«Κάποτε στη Μικρασία…» Εκδήλωση στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Κάποτε στη Μικρασία…» Εκδήλωση στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

Με πολλή συγκίνηση και ζωηρό ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το εξαιρετικό αφιέρωμα για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου «Κάποτε στη Μικρασία…».

Eνενήντα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, μια ομάδα μαθητών και μαθητριών με την καθοδήγηση της φιλολόγου κας Αγγελικής Σπυριδάκου και της θεολόγου κας Βασιλικής Τσίφτη ξαναγύρισαν στο παρελθόν και μελέτησαν κείμενα, εικόνες, μουσικές της εποχής, συγκέντρωσαν οικογενειακές ιστορίες από το περιβάλλον τους με στόχο να προσεγγίσουν το τραγικό γεγονός της ιστορίας του 20ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ετοίμασαν την παράσταση «Κάποτε στη Μικρασία».
Τα παιδιά αφηγήθηκαν, υποδύθηκαν ρόλους σε διασκευασμένα κείμενα της Μαρίας Ιορδανίδου και της Διδώς Σωτηρίου, τραγούδησαν κι έπαιξαν μουσική, με τη διεύθυνση της μουσικού κας Ειρήνης Γράβαρη – Χηράτου, χόρεψαν, σε διδασκαλία της γυμνάστριας κας Αλεξίας Δρίτσα, δίνοντας έναν τόνο χαράς και αισιοδοξίας. Οι μνήμες και η παράδοση δεν σβήνουν, ζουν στην καρδιά και στην καθημερινότητά μας, στα γλέντια και τις χαρές μας… Η κα Αναστασία Πασίνη, δασκάλα, δημιούργησε μια μαγευτική βιντεο-προβολή, όπου αξιοποιήθηκαν εικόνες της εποχής και έννοιες πάνω στις οποίες είχαν δουλέψει οι μαθητές, σ’ ένα ταξίδι στη Μικρασία πριν και μετά την καταστροφή του ’22.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Προκοπίου ευχαρίστησε θερμά τις συναδέλφους της για την εντυπωσιακή σε όγκο και ποιότητα δουλειάς που παρουσίασαν, όλο το σύλλογο διδασκόντων για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τις κυρίες Ε. Μούντριχα και Τ. Νικολοπούλου για τη σταθερή υποστήριξη στη σχολική ζωή, τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη  παρουσία του και την ενεργή συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Σχολείου, ιδιαιτέρως την πρόεδρο κα Ζαχαρούλα Ζακυνθίου – Τηραϊδή, τον κ. Ε. Ταστσόγλου που συνδράμει κάθε φορά στην ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων και τον απελθόντα πρόεδρο, κ. Πέτρο Παπαδάκη, ο οποίος φρόντισε ώστε το σχολείο να αποκτήσει τον πρώτο του διαδραστικό πίνακα. Η αγορά κατέστη δυνατή με τις χορηγίες του Συλλόγου Γονέων και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία επιδότησε κάποια σχολεία για την απόκτηση εξοπλισμού για την καλύτερη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.
«Το όνειρό μας είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας, τα παιδιά του δημόσιου σχολείου, την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, να μην τους λείπει τίποτε από όσα προσφέρει η ιδιωτική εκπαίδευση! Γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά, πολλές ώρες εκτός ωραρίου, ώρες που δεν αμείβονται παρά μόνο με το χαμόγελο στο πρόσωπο των μαθητών μας!» είπε η κα Προκοπίου.
Στην κατάμεστη αίθουσα διακρίναμε, μεταξύ άλλων, την αντιδήμαρχο παιδείας κα Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Γαλατσίου κ. Δημήτριο Ράλλη, την αντιπρόεδρο της Ένωσης Γονέων κα Φ. Τούντα, την κα Κοκκίου από την «Δράση», την κα Γ. Αγγελοπούλου, διευθύντρια του 15ου Γυμνασίου Αθηνών, τον κ. Δ. Ανεμοζάλη, τέως διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας και παλιό καθηγητή της κας Σπυριδάκου, όπως μας είπε συγκινημένος.
Προθήκες με φωτογραφίες, κειμήλια, εικόνες, βιβλία του 19ου αιώνα τυπωμένα στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, χάρτες της Μικράς Ασίας από το 1570 ως το 1920 δανεισμένα από ιδιωτικές συλλογές, παρουσιάστηκαν για να δώσουν αφορμή για σκέψη και αναστοχασμό.
Στο αίθριο, όπως μετά από κάθε εκδήλωση του σχολείου, υπήρχαν κεράσματα, αυτή τη φορά με βάση μικρασιατικές συνταγές, από τις καθηγήτριες, τους μαθητές και τους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στα δρώμενα. Το χριστουγεννιάτικο παζάρι με κατασκευές των μαθητών, μας επανέφερε στις γιορτινές μέρες. Έχει γίνει πια έθιμο του σχολείου, με την πρωτοβουλία της καθηγήτριας Γερμανικών κ. Αλεξάνδρας Ξανθοπούλου να συγκεντρώνονται καθηγήτριες, μητέρες και μαθητές/τριες μια – δυο Κυριακές νωρίτερα για να ετοιμάσουν μικρά έργα τέχνης και να τα προσφέρουν για τους σκοπούς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή