Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Κώστας Τσιρώνης

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Νέος πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου ο Κώστας Τσιρώνης

Η πρώτη για το 2013 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε την περασμένη Κυριακή 6 Ιανουαρίου,
ανήμερα των Θεοφανείων, αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων στο δημοτικό κολυμβητήριο, προκειμένου τα μέλη
του Σώματος να αναδείξουν το νέο προεδρείο τους καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της
Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με τις διατάξεις του «Καλλικράτη».

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του προεδρείου διεξήχθη με προεδρεύοντα τον κ. Μανώλη Πρωτονοτάριο καθ΄ότι ήταν ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της διοίκησης, ο οποίος και συγκάλεσε το Συμβούλιο, όπως ορίζει ο νόμος.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πρωτονοτάριος, μετά τις καθιερωμένες ευχές προς τους συναδέλφους του, μίλησε για τη γεμάτη αντιξοότητες νέα χρονιά που μόλις ανέτειλε λέγοντας: «Η σημερινή δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας αυξάνει τις ευθύνες μας, ως δημοτικής αρχής, έναντι των συμπολιτών μας και τονίζω πως είμαστε αποφασισμένοι να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν είμαστε όλοι ενωμένοι και γι’αυτό καλώ την αντιπολίτευση να μας στηρίξει σε ό,τι θετικό κάνουμε. Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε σ’ένα πλαίσιο προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας.»
Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία ανάδειξης των μελών του προεδρείου του Σώματος όπου, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», ο πρόεδρος είναι από την πλειοψηφία, ο αντιπρόεδρος από τη μείζονα μειοψηφία και ο γραμματέας από την ελάσσονα. Έτσι, για τη θέση του προέδρου προτάθηκε ο κ. Κώστας Τσιρώνης, για αντιπρόεδρος ο κ. Βασίλης Δερεδίνης και για γραμματέας ο κ. Γιώργος Καπέλης.
Η μυστική ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχε η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, διεξήχθη ομαλά και η κάλπη έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:
• Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κώστας Τσιρώνης με 22 ψήφους υπέρ και 11 λευκά.
• Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Δερεδίνης με 25 ψήφους υπέρ, 5 λευκά και 3 ασταύρωτα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
• Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γιώργος Καπέλης με 28 ψήφους υπέρ και 5 λευκά.
Το νέο προεδρείο, αμέσως μετά την εκλογή του, προήδρευσε της υπόλοιπης συνεδρίασης και της διαδικασίας για την ανάδειξη των μελών των δύο Επιτροπών, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ:
«ΘΑ ΤΗΡΗΣΩ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ»
Κύριο μέλημα του νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η ακριβής τήρηση των όσων ορίζει ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του Σώματος, ιδιαίτερα ως προς το χρόνο των προθεσμιών και το χρόνο ομιλίας των μελών του καθώς είναι επιτακτική ανάγκη η τήρηση της τάξης, της ευπρέπειας και της μη παρακώλυσης της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων, είπε ο κ. Κώστας Τσιρώνης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δηλώνοντας παράλληλα ανοικτός και δεκτικός τόσο στους συμβούλους της αντιπολίτευσης όσο και στους δημότες που θέλουν να τον προσεγγίσουν για να ακουστεί η φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν παρέλειψε φυσικά να ευχαριστήσει τον δήμαρχο κ. Κυριάκο Τσίρο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του προτείνοντάς τον για τη θέση αυτή αλλά και να συγχαρεί την προκάτοχό του κα Γεωργία Κιτσίνη για την πετυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, θητεία της.
Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι η δύσκολη σημερινή συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες χρήζει την απόλυτη στήριξη του Δήμου στα όργανα, των οποίων μεταξύ αυτών και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος έχει ρόλο πρωτίστως και οφείλει να ασκήσει τη δέουσα κοινωνική πολιτική προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Υπογράμμισε ότι «κάθε σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε με την προσωπικότητά του και την ικανότητά του την προσωπική του σφραγίδα στη διαχείριση του θεσμού απέναντι στο Δημοτικό συμβούλιο και απέναντι στους δημότες και ότι ήδη από την εποχή του κ. Μπούρα, του κ. Μανιάτη ο θεσμός αυτός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του προεδρείου του υπηρετήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Και συνέχισε λέγοντας:
«Από το έτος 2010 οπότε και εξελέγην δημοτικός σύμβουλος έως σήμερα, αντιλήφθηκα ότι ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν αναφέρομαι μόνο στον κρίσιμο οργανωτικό τομέα που ούτως ή άλλως τον πρώτο λόγο έχει η πανάξια υπηρεσία, αλλά και στον βαθύτερα πολιτικό, δηλαδή στην κατ’ ουσίαν διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την πόλη μας. Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου τίθεται από το νόμο ως ενδιάμεσος και λειτουργεί ως καταλύτης μεταξύ κοινωνίας και Δήμου, εφόσον έχει αναλάβει τον σημαντικότατο ρόλο της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων που αποτελούν έκφραση της ελεύθερης ψήφου των πολιτών. Θέτει τα πλαίσια νομιμότητας μέσα στα οποία θα κινούνται οι αποφάσεις και οι θέσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και για αυτό το λόγο ο νομοθέτης θέλησε να δώσει στον πρόεδρο το στοιχείο όχι του διορισμού αλλά της εκλογικότητας. Κατά συνέπεια για εμένα το βάρος είναι μεγαλύτερο, εφόσον δεν καλούμαι να αντιπροσωπεύσω και να περάσω μόνον τη θέση της διοίκησης, ως σύμβουλος της διοίκησης, αλλά και να εξετάσω και να αφουγκραστώ κάθε φορά τις ενστάσεις που θέτει η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, σε ένα στάδιο που χρονικά δεν περιορίζεται μόνο στη συνεδρίαση του Σώματος του Συμβουλίου, αλλά και προγενέστερα δηλαδή στο “χτίσιμο” και στη δημιουργία των δημοτικών ζητημάτων και θεμάτων.
»Στη θητεία μου, εφόσον με βοηθήσετε και εσείς, θα προσπαθήσω να θέσω σαν πρώτο σκοπό την ακριβή τήρηση του νέου κανονισμού, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί σχετικά πρόσφατα και να εφαρμόσω σωστά και δίκαια τις διατάξεις του, ιδίως όσον αφορά τον τομέα των προθεσμιών και την τήρηση του χρόνου ομιλίας για κάθε σύμβουλο, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα να εξαντλούνται και να φωτίζονται σε όλες τους τις πτυχές τα σοβαρότερα θέματα, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή αναλογία χρόνου συζήτησης μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας και των θεμάτων εκτός της ημερησίας διάταξης.
»Εκτός από αυτό, θεωρώ πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε και να προσδιοριστεί με περισσότερη σαφήνεια η επαφή μεταξύ διοίκησης και πολίτη, χρησιμοποιώντας στο έπακρο την ευχέρεια και τις δυνατότητες που μας δίνει ο νέος κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου.
»Δεν διεκδίκησα ούτε διεκδικώ το αλάθητο και είμαι δεκτός και ανοιχτός σε κάθε πολιτική αξιολόγηση προς το πρόσωπό μου, όπως και θα στηλιτεύσω και θα πολεμήσω με κάθε μέσο που μου παρέχει ο κανονισμός, κάθε μομφή, άδικη προσωπική επίθεση, ύβρη ή κακοήθες σχόλιο και υπαινιγμό που θα υποστεί το πρόσωπο του δήμαρχου ή το πρόσωπο οποιουδήποτε άλλου δημοτικού συμβούλου από δημοτικό σύμβουλο, πολίτη ή φορέα.
»Θα εμμείνω επίσης στην ανάγκη τήρησης της τάξης και της ευπρέπειας κατά την ώρα των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και στην προστασία που θα παράξω με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να εκτελείται ήρεμα και ομαλά και να μην παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων.
»Τέλος, ευχαριστώντας όλους του συμβούλους για την τιμή που μου έγινε, δηλώνω ότι είμαι ανοιχτός σε εποικοδομητικές προτάσεις από όλες τις παρατάξεις προκειμένου να διευκολύνω το έργο του Δημοτικού συμβουλίου».

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την ανάδειξη του κ. Τσιρώνη στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χαρακτηριστικά για την απήχηση που έχει η προσωπικότητα του κ. Τσιρώνη στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους ήταν τα όσα είπε ο κ. Νίκος Μαγκανάρης από τον «21ο Αιώνα»: «Θέλουμε να σας συγχαρούμε για την ανάδειξή σας στην υψηλή θεσμική θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς θεωρούμε ότι στο πρόσωπό σας συγκεντρώνονται όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ένας πρόεδρος. Έχετε τη γνώση και το κύρος και θεωρούμε ότι με τη στάση σας θα μας πείσετε πως θα είστε πρόεδρος όλου του Σώματος και όχι μόνο της παράταξής σας. Να ευχηθούμε να έχουμε μια καλή χρονιά και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει όλες τις ουσιαστικές, χρήσιμες και ωφέλιμες αποφάσεις για το δήμο και τους δημότες μας.»
Καλά κουράγια ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να του επισημάνει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία κατά τη διάρκεια της οποίας αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. «Επί προεδρίας σας θα αντιμετωπίσουμε όχι απλώς δύσκολες οικονομικές καταστάσεις αλλά ζητήματα φτώχειας. Δεν είναι απλά μια συγκυρία αλλά πρόκειται για συνέπειες μιας πολιτικής που επιβάλλεται συστηματικά από κόμματα και κυβερνήσεις που στηρίζει αλλά και στηρίζεται η σημερινή διοίκηση.»
Η κα Έλενα Ζέρβα από το «Πράσινο Γαλάτσι» είπε: «Συγχαρητήρια και ευχόμαστε τα λόγια που είπατε να τα κάνετε και πράξη. Από πλευράς φύλου θα ήθελα να υπήρχε και μια γυναίκα στο προεδρείο αλλά εύχομαι πράγματι να στηρίξετε όλους τους συναδέλφους.»
Τέλος, η κα Ελένη Αυλωνίτου των «Πολιτών σε Δράση» εξέφρασε την πεποίθηση πως εφόσον ο νέος πρόερος εφαρμόσει τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε σίγουρα θα κάνει πράξη τα όσα είπε.

ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Η εκλογική διαδικασία των δύο Επιτροπών, της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί τη συνέχεια της Δημαρχιακής Επιτροπής και αποτελεί όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία αποτελεί νέο όργανο διοίκησης και σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την χωροταξία, την πολεοδομία, και την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση προτάθηκαν από την πλειοψηφία 5 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά και από το σύνολο της μειοψηφίας προτάθηκαν 3 τακτικά μέλη και 2 αναπληρωματικά, και στη δεύτερη φάση έγινε μυστική ψηφοφορία από την ολομέλεια του Σώματος.
Με εξαίρεση την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κα Ε. Αυλωνίτου, η οποία κατήγγειλε τη μείζονα μειοψηφία ότι δεν ήρθε σε συνεννόηση για τα πρόσωπα με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και στην κα Ε. Ζέρβα, η οποία βρέθηκε σε θέση «αντ’αυτού», να υπερασπίζεται εκείνη δηλαδή τη μείζονα αντιπολίτευση για τη στάση της λέγοντας πως ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις του «Καλλικράτη», η διαδικασία κύλησε χωρίς παρατράγουδα.
Στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Επιτροπή εξελέγησαν:
– Ως τακτικά μέλη οι Κωνσταντίνος Δήμος, Γιάννης Κομπότης, Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Χριστίνα Παπαδιονυσίου, Αγαμέμνων Χριστοδούλου, Βασίλης Δερεδίνης, Νίκος Μαγκανάρης και Γιάννης Ρωμανός.
– Ως αναπληρωματικά μέλη οι Κανέλλος Κούλης, Γεώργιος Βιντζηλαίος, Βαγγέλης Μπουγιούκας, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και Άρης Παπαδοκωστόπουλος.
Στην Επιτροπή ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ εξελέγησαν:
– Ως τακτικά μέλη οι Γεώργιος Βιντζηλαίος, Κανέλλος Κούλης, Βαγγέλης Μπουγιούκας, Χριστίνα Μπούρα, Νίκος Νίκου, Γιάννης Σιδερής, Ανδρέας Πιτταράς και Έλενα Ζέρβα.
– Ως αναπληρωματικά μέλη οι Γιάννης Κομπότης, Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Αγαμέμνων Χριστοδούλου, Κώστας Αγγελής και Γιώργος Καπέλης.
Σε επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να οριστούν οι πρόεδροι των δύο Επιτροπών οι οποίοι, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», θα είναι ο δήμαρχος ή κάποιος αντιδήμαρχος και οι αντιπρόεδροι θα οριστούν από τα μέλη των Επιτροπών κατά την πρώτη τους συνεδρίαση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή