Όχι στο υπαίθριο εμπόριο είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Όχι στο υπαίθριο εμπόριο είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

Την πρόθεσή της να καθορίσει θέσεις για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας άλλαξε η διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, η οποία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Δεκεμβρίου εισηγήθηκε αρνητικά στην υπόδειξη των παραπάνω θέσεων.

Οπως γράφαμε στο φύλλο της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου, δώδεκα (12) ήταν αρχικά οι προτεινόμενες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου θέσεις για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου αλλά το Τμήμα Τροχαίας της Ν. Ιωνίας, κατόπιν αυτοψίας, απέρριψε τρεις από αυτές. Έτσι οι θέσεις μειώθηκαν σε εννέα (9) και ήταν οι εξής:
1. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Ναρκίσσου – Εκάβης – Αιγοσθένων
2. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα – Πανός – Χριστιανουπόλεως
3. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Ναρκίσσου – Ι. Φωκά – Αγ. Σπυρίδωνος
4. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Ι. Φωκά – Εκάβης
5. Θέση στην πλατεία Λιναρά
6. Θέση στην πλατεία Κύπρου
7. Θέση στον κοινόχρηστο χώρο στην Λ. Γαλατσίου αρ. 106-108
8. Θέση στον κοινόχρηστο χώρο επί της Λ. Βεΐκου μεταξύ των αρ. 13 και 15-17 (προέκταση οδού Σκρα)
9. Θέση στην πλατεία Χατζησπύρου
Όλα αυτά τα πήρε πίσω η διοίκηση, η οποία πλέον αρνείται να καθορίσει θέσεις σε μικροπωλητές για υπαίθριο στάσιμο εμπόριο. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Κυριάκος Τσίρος στην τοποθέτησή του είπε: «Βλέποντας την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης αλλά και αποφάσεις άλλων δήμων, αποφασίσαμε κι εμείς να μην προχωρήσουμε στον καθορισμό των θέσεων αυτών. Υπάρχει προβληματισμός σε όλους τους δήμους και πολλοί από αυτούς έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν τέτοιες άδειες. Έτσι, φέρνουμε το θέμα πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αυτή τη φορά πρότασή μας είναι η μη χορήγηση αδειών σε μικροπωλητές.»
Για προχειρότητα στην αντιμετώπιση σημαντικών για την πόλη ζητημάτων κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία δια στόματος Νίκου Μαγκανάρη υποστήριξε πως η διοίκηση θα έπρεπε από την αρχή να είχε αρνητική στάση τη στιγμή που και ο εμπορικός κόσμος έχει πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.
Απάντηση στα όσα είπε ο κ. Μαγκανάρης έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Νίκος Νίκου, ο οποίος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση: «Εμείς, ως διοίκηση, εκτιμήσαμε την κατάσταση πολύ σωστά. Επειδή αργά ή γρήγορα οι θέσεις αυτές θα έρθουν “κοστούμι” από την Περιφέρεια, σκεφτήκαμε να εισηγηθούμε θετικά ώστε να έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να ορίσουμε αφενός τις θέσεις και αφετέρου τα προϊόντα που θα πωλούνται ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Κι εμείς νοιαζόμαστε για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας.»
Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση, ακόμα κι αν ο Δήμος Γαλατσίου αρνηθεί να καθορίσει θέσεις για υπαίθριο στάσιμο εμπόριο και τη χορήγηση των σχετικών αδειών, οι θέσεις αυτές και οι άδειες να εγκριθούν και να χορηγηθούν από άλλο όργανο, όπως για παράδειγμα την Περιφέρεια Αττικής ή το υπουργείο Ανάπτυξης; Δηλαδή η αρμοδιότητα των δήμων στο θέμα αυτό είναι τυπική και απλώς γνωμοδοτική ή ουσιαστική;
Να θυμήσουμε, κλείνοντας, την έντονη αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Γαλατσίου – Λαμπρινής, ο οποίος στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το θέμα ανέφερε:
«Με την απόφαση που πήρε η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή για εννέα θέσεις υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, χωρίς φυσικά να καθορίζεται τί θα πουλάνε, εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος και γενικότερα σαν στεγασμένο εμπόριο, είμαστε πλήρως αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.
»Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, άλλες επιχειρήσεις κλείνουν, άλλες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, όλες δυσκολεύονται αφάνταστα να πληρώσουν δημοτικά τέλη, εφορία, ΦΠΑ κλπ. Και αντί, όπως οφείλει η δημοτική αρχή να βρει τρόπους να στηρίξει την τοπική αγορά, αυτή δίνει άδειες για τοποθέτηση υπαίθριων μικροπωλητών σε μόνιμες θέσεις.
»Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εδώ και πολλά χρόνια για την πάταξη του παραεμπορίου και τώρα το νομιμοποιούμε… Αναρωτιόμαστε πραγματικά γιατί δεν ρωτήθηκε ποτέ ο Εμπορικός Σύλλογος οι επαγγελματίες γενικότερα γι’αυτήν την απόφαση… Ίσως γιατί γνωρίζετε εκ των προτέρων την απάντησή μας.
»Ζητούμε από τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκεκριμένη απόφαση, αν θέλουν να στηρίξουν τους επαγγελματίες της πόλης μας, διαφορετικά θα είναι υπόλογοι σε όλο τον γαλατσιώτικο εμπορικό κόσμο.»

Πήγαινε στην κορυφή