Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Ανακύκλωση. Μια λέξη που άργησε να μπει στο ελληνικό λεξιλόγιο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Μία πράξη που, στην πλειονότητά μας, αμελούμε να προβούμε σε αυτή ή ακόμα ακόμα αδιαφορούμε. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε ειδικούς του χώρου ή να διαβάσουμε τις ετήσιες εκθέσεις εταιριών ή οργανισμών ανακύκλωσης για να διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες δεν ξέρουμε να ανακυκλώνουμε – αρκεί απλά να ρίξουμε μια ματιά στους ξεχειλισμένους από λογιών λογιών σκουπίδια μπλε κάδους. Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να υπενθυμίσει τα «ναι» και τα «όχι» της ανακύκλωσης, να απαντήσει σε απορίες συνδημοτών μας που συχνά πυκνά μας τηλεφωνούν ρωτώντας μας σχετικά με τη χρησιμότητα των μπλε κάδων που βρίσκονται πλέον σε όλες σχεδόν τις γωνιές της πόλης μας, και – γιατί όχι; – να πείσει όσους μέχρι τώρα αδιαφορούν γι’αυτή, να τη δοκιμάσουν ως τρόπο ζωής, εντάσσοντάς την στην καθημερινότητά τους. Θα δείτε, αξίζει!

νακύκλωση είναι η επαναχρησιμοποίηση μιας πρώτης ύλης που προέρχεται από άχρηστα υλικά ύστερα από κατάλληλη τεχνική επεξεργασία. Δηλαδή, υλικά που πλέον θεωρούνται «άχρηστα σκουπίδια» ξαναμπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία, μέσω ειδικής επεξεργασίας, με τη μορφή νέων προϊόντων. Στην εποχή μας, λίγα είναι τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Κλασικά, υλικά από γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, όπως επίσης και μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές… Εμείς θα επικεντρωθούμε στα όσα «πετάμε» – ή οφείλουμε να «πετάμε» – στους μπλε κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται δίπλα σε κάθε σχεδόν πράσινο κάδο απορριμμάτων.

ΤΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
• Αλουμίνιο: π.χ. τενεκεδάκια αναψυκτικών κλπ.
• Λευκοσίδηρο: π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ, ζωοτροφές κλπ.
• Πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αποσμητικά, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κλπ.
• Γυαλί: π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα, χυμούς κλπ.
• Χαρτί: συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά χυμών, γάλακτος, δημητριακών, μπισκότων, χαρτοσακούλες κλπ. Και φυσικά παντός είδους χαρτί.

ΤΙ ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στα υλικά που δεν πρέπει να απορρίπτουμε στους μπλε κάδους και αυτά είναι:
Υπολείμματα τροφών
Μπαταρίες
Ηλεκτρικές συσκευές
Οικοδομικά υλικά
Τζάμια
Υφάσματα
Κλαδιά δέντρων
Αντικείμενα από ξύλο ή δέρμα
Ενέσεις ή άλλα ιατρικά απόβλητα
Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
Ωστόσο πριν απορρίψουμε τις παραπάνω συσκευασίες ή υλικά στους μπλε κάδους, οφείλουμε να κάνουμε δυο τρία, σημαντικά, πράγματα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανακύκλωσης αλλά και του διαχωρισμού τους.
1. Διαχωρίζουμε τα υλικά και τα αδειάζουμε εντελώς από το περιεχόμενό τους.
2. Ξεπλένουμε τις συσκευασίες και κατόπιν τις πάμε για ανακύκλωση.
3. Καλό είναι να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε τα αντικείμενα όλα μαζί σε μια πλαστική σακούλα όπως κάνουμε με τα κοινά σκουπίδια. Πετάμε τα αντικείμενα «χύμα».
5. Αφαιρούμε τα πλαστικά καπάκια από τις συσκευασίες καθώς αυτά ανακυκλώνονται διαφορετικά.
Η ανακύκλωση αποτελεί σήμερα πρωταρχική προτεραιότητα για τις σύγχρονες κοινωνίες που επιθυμούν ένα καθαρότερο περιβάλλον και ένα… ευοίωνο μέλλον. Δεν είναι trend της εποχής, δεν είναι ένα σημερινό «must do» που αύριο θα γίνει «ντεμοντέ». Είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της.
Περιοριζόμενοι – στο πλαίσιο αυτού εδώ του άρθρου – στην ανακύκλωση αντικειμένων και υλικών που απορρίπτουμε στους μπλε κάδους, θα σημειώσουμε πως η ανακύκλωση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους χώρους υγειονομικής ταφής. Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες, παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.
Προσφέρει στον πολιτισμό καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης. Και εδώ είναι που πρέπει να «δουλέψει» κυρίως η ελληνική κοινωνία: στο έλλειμμα ενημέρωσης (αφορά εκείνους που θέλουν να ανακυκλώσουν αλλά δεν ξέρουν πώς) αλλά και παιδείας (δηλαδή εκείνοι που απλώς δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικασία της ανακύκλωσης), το οποίο είναι έκδηλο και δυστυχώς διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…
Ορισμένα στοιχεία είναι άκρως ενδιαφέροντα και αποτελούν τροφή για σκέψη. Για παράδειγμα, όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης:
• 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν 12 κιλά πετρέλαιο
• 2.200 κιλά κορμών δέντρων μάς δίνουν 1.000 κιλά χαρτιού
• 1.000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130 – 170 κιλά πετρέλαιο
• Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να ανάβει μια λάμπα 60 watt για 5 ώρες, να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες.
• Στη χώρα μας, παράγονται κάθε χρόνο 4.8 εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων.
Για την …ιστορία της ανακύκλωσης, ενδιαφέρον είναι να σημειώσουμε πως αυτή άρχισε την εποχή του Χαλκού. Τότε έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενά τους έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη.
Το 1970, σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το 2007 για την παραγωγή, την αποθήκευση, την ανακύκλωση και τη μεταχείριση των σκουπιδιών υιοθετήθηκε κανόνας για τη διευκόλυνση της ανακύκλωσης.
Σήμερα στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Eurostat, κατά μέσο όρο, κάθε ένα από τα 500 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην ΕΕ απορρίπτει περίπου μισό τόνο οικιακών αποβλήτων ετησίως. Συν αυτών υπάρχουν και οι τεράστιοι όγκοι αποβλήτων που παράγονται από δραστηριότητες όπως αυτές των κατασκευαστικών βιομηχανιών (360 εκατομμύρια τόνοι) και του οικοδομικού κλάδου (900 εκατομμύρια τόνοι), ενώ η παροχή νερού και η παραγωγή ενέργειας ευθύνονται για άλλα 95 εκατομμύρια τόνους. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει μέχρι 3 δισεκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως.
Κι αν οι αριθμοί και οι στατιστικές σας ζαλίζουν, αρκεί μόνο να έχετε κατά νου το εξής: Η επιτυχία της ανακύκλωσης δημιουργεί (και) μια σειρά από θετικά αποτελέσματα όπως τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των υπόγειων υδάτων αλλά και του εδάφους, εξοικονομείται ενέργεια, δεν εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και επιτυγχάνεται σταδιακή πτώση στις τιμές των προϊόντων. Αλλά το σπουδαιότερο είναι πως αποκτούμε όλοι σιγά-σιγά μια διαφορετική αντίληψη για τις φυσικές αξίες του πλανήτη, αποκτούμε σεβασμό σε αυτό που η φύση μας δωρίζει, γινόμαστε πιο υγιείς στη σκέψη και στη δράση χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον. Κι όλα αυτά, απλώς ανακυκλώνοντας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή