Η αιθαλομίχλη της υποκρισίας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η αιθαλομίχλη της υποκρισίας

Η Αθήνα σκεπάστηκε με ένα νέο νέφος. Δεν είναι μόνο ότι ξαναπήραν μπροστά τα τζάκια, αλλά ότι στα τζάκια αυτά, οι ιδιοκτήτες τους, καίνε περίπου ό,τι βρουν. Όχι μόνο ξύλα, αλλά χαρτιά, παλιά έπιπλα, κακής ποιότητας ξύλα, καθότι φθηνότερα, σκουπίδια κάθε λογής και πάει λέγοντας!

Στα αναμμένα τζάκια δεν καίγονται απλά ξύλα, αλλά και οι ελπίδες της τωρινής μεσαίας τάξης να παραμείνει, τουλάχιστον, μεσαία. Και οι προσδοκίες των πιο αδύνατων ότι μπορούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Αποτυπώνεται και το υποκριτικό του ισχυρισμού ότι η χώρα έχει σωθεί. Επιβεβαιώνεται πλέον ότι το πρόβλημα στη χώρα γίνεται ανθρωπιστικό. Η πείνα, η έλλειψη φαρμάκων και πετρελαίου για τις περισσότερες οικογένειες, μόνο ανθρωπιστική κρίση προδίδουν.
O φαύλος κύκλος της υποκρισίας άνοιξε όταν κάποιοι κουτοπόνηροι λογιστές του υπουργείου οικονομικών αποφάσισαν να καταδικάσουν ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού στο μαρτύριο του κρύου με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η λογική απλή και μπακαλίστικη με σίγουρα έσοδα. Η απόφαση τελικά γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της καθώς τα σβηστά καλοριφέρ, όχι μόνο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά μείωσαν ακόμη και τον κύκλο εργασιών μιας ομάδας επαγγελμάτων γύρω από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ανακάλυψαν τα τζάκια και τις ξυλόσομπες αυξάνοντας με την καύση τους την περιβαλλοντική μόλυνση κυρίως του λεκανοπεδίου αλλά και πολλών ακόμη αστικών κέντρων. Η ομίχλη που κάλυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον αττικό ουρανό ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τα «φωτεινά μυαλά» της κυβέρνησης να θέσουν σε λειτουργία το plan b. Η γνωστή και πετυχημένη συνταγή της κινδυνολογίας βρήκε την θέση που της αρμόζει στα δελτία των 8 και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ξαφνικά ανακαλύφθηκε ο καρκίνος και όλες οι βλαβερές συνέπειες του καπνού από τις καμινάδες της φτώχειας.
Ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις διαφόρων επιστημόνων και κέντρων ελέγχου στην υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών που προσπαθεί να πείσει τους πολίτες για τα αυτονόητα, μεταφέροντας τις ευθύνες στις πλάτες των πολιτών που επιχειρούν να ζεσταθούν με κάθε τρόπο.
Καλές και άγιες οι συμβουλές των ειδικών για τους κινδύνους που εμπεριέχει η αλόγιστη καύση ακόμη και ακατάλληλων ξύλων, αλλά κανείς δεν απαντά στο ερώτημα του πως θα ζεσταθούν τα σπίτια όταν η τιμή του πετρελαίου καθιστά απαγορευτική την χρήση των καλοριφέρ. Η αξία των προειδοποιήσεων έχει την ίδια αξία με αυτή που θα μπορούσαν να εκδώσουν οι πνευμονολόγοι για τους κινδύνους που κρύβει το να κοιμάται ένας άστεγος χειμωνιάτικα σε παγκάκι ή με το να επισημαίνουν οι επιστήμονες τις βλαβερές συνέπειες από το να τρώει ένας πεινασμένος από τους κάδους απορριμμάτων.
Προειδοποιήσεις χωρίς αντίκρισμα που χρησιμοποιούνται από αυτούς που ανάγκασαν κάποιους να τρώνε από τα σκουπίδια, κάποιους να κοιμούνται στο δρόμο και κάποιους άλλους πιο τυχερούς από να καίνε σε τζάκια και σόμπες ότι βρίσκουν.
Οι όψιμα ανησυχούντες για το περιβάλλον, λόγω της αύξησης των ρύπων και αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες που αναγκάζονται οι πολίτες των μεγάλων πόλεων να χρησιμοποιούν για να μην πεθάνουν από το κρύο, έχουν έναν και μοναδικό δρόμο για να αποδείξουν ότι δεν είναι υποκριτές για μια ακόμη φορά.
Έστω και τώρα κάποιοι οφείλουν να ανακαλέσουν την εγκληματική τους απόφαση με την οποία αύξησαν σε εξωπραγματικά επίπεδα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Διαφορετικά οι ρύποι θα χτυπάνε κόκκινο, η ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτομία θα αυξάνεται και οι άνθρωποι θα ξεπαγιάζουν καθημερινά, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη ζωή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή