Το «Παλαί» δεν μπορεί να παραμείνει κλειστό

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το «Παλαί» δεν μπορεί  να παραμείνει κλειστό

Εκτός κοινωνικής πραγματικότητας ακούγονται πλέον οι ιδέες και οι προτάσεις που μέχρι πριν τρία χρόνια βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας των κοινωνικών διεκδικήσεων. Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει ή να υποτιμά τις ανάγκες για τη δημιουργία ανοιχτών αθλητικών χώρων για τους πολίτες, οι συνθήκες είναι τέτοιες που μας υποχρεώνουν να αναδιατυπώσουμε την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να καλπάζει απειλητικά και ολοένα περισσότερα νοικοκυριά να βυθίζονται στην φτώχεια είναι επιτακτική ανάγκη, όπως σημειώναμε και την περασμένη εβδομάδα, η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου αλληλεγγύης με την τοπική αυτοδιοίκηση να παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό και όχι ρόλο κομπάρσου. Οι ανάγκες των καιρών απαιτούν δράσεις και έργα προσανατολισμένα στον άξονα της στήριξης και της ανακούφισης αυτών που πλήττονται καθημερινά από την πολιτική της φτωχοποίησης.
Είναι πραγματικά εκτός τόπου και εκτός κοινωνικής πραγματικότητας όσοι πιστεύουν πως με νησίδες και ποδηλατοδρόμους μπορούν να ανακουφισθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Είναι πραγματικά «λίγοι» όσοι αφήνουν ανεκμετάλλευτο έναν χώρο όπως το Ολυμπιακό Κέντρο, όχι με την εμπορική ή την αθλητική του διάσταση αλλά σαν έναν χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα σύνολο κοινωνικών παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ημερών μας.
Είναι πρόκληση στα μάτια των πολιτών οι αλυσίδες και τα λουκέτα σε έναν χώρο που δικαιωματικά ανήκει σε αυτούς που τον πλήρωσαν και ακόμη τον πληρώνουν.
Είναι πρόκληση στις ανάγκες της εποχής να μένει ανεκμετάλλευτο ένα συγκρότημα τεραστίων διαστάσεων την ώρα που θα μπορούσε να στεγάσει πλήθος κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ήρθε η ώρα να διεκδικηθεί το «Παλαί» σαν κοινωνικός χώρος, χώρος που θα φιλοξενήσει κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φροντιστήρια, ανταλλακτήρια και κοινωνικά παντοπωλεία. Χώρους φιλοξενίας αστέγων και διανομής συσσιτίων. Ένα «Παλαί» που πρέπει να ζωντανέψει προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της ανακούφισης των επιτακτικών αναγκών της εποχής μας.  
Είναι καθήκον και υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα διευρυμένο επίπεδο η διεκδίκηση του συγκροτήματος. Είναι καθήκον και δικαίωμα των πολιτών η άσκηση πολιτικής πίεσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συμμετάσχει ενεργά σε μια τέτοια διεκδίκηση.
Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε λόγια και υπηρεσίες «σφραγίδες».  Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να παραμένει θεατής την ώρα που οι ανάγκες απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Αντίπαλος πλέον δεν είναι κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα που ονειρεύονται εμπορικά κέντρα και χώρους κατανάλωσης. Αντίπαλος είναι πλέον η αδράνεια και η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής με αντίκρισμα στις πραγματικές ανάγκες  των πολιτών.
Το «Παλαί» δεν μπορεί να παραμένει κλειστό.
Το «Παλαί» μπορεί και πρέπει να ανοίξει για να στεγάσει κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή