Όταν η πείρα μιλάει! – Συμβουλές από έναν έμπειρο φροντιστή

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Όταν η πείρα μιλάει! – Συμβουλές από έναν έμπειρο φροντιστή

Συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Δήμο, που εδώ και 40 χρόνια διευθύνει «το Σύγχρονο», το πιο παλιό ίσως φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο Γαλάτσι.

Κύριε Δήμο, σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, στα φροντιστήρια;
Πράγματι, άλλος ένας κύκλος εκπαίδευσης ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου. Για όλους εμάς στο συγχρονο αυτό είναι ένας κύκλος σκληρής δουλειάς, ευθύνης, αγωνίας αλλά και χαράς. Σκληρή δουλειά, γιατί το νέο εκπαιδευτικό σύστημα έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη δυσκολίας. Ευθύνη, γιατί οι γονείς μας εμπιστεύονται εδώ και 40 χρόνια ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Αγωνία, γιατί στις εξετάσεις τίποτα δε θεωρείται δεδομένο – ούτε η επιτυχία, ούτε η αποτυχία. Το τρίπτυχο είναι γνώση, οργάνωση, απόδοση. Χαρά, γιατί τίποτα δεν μπορεί περισσότερο από τα παιδιά να γεμίσει την καρδιά των δασκάλων.

Είπατε νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Τελικά, αλλάζει πάλι ο τρόπος εισαγωγής.
Πράγματι, όσα χρόνια δραστηριοποιούμαι στα φροντιστήρια έχω δει πολλές αλλαγές. Σήμερα ισχύει το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με το οποίο τα παιδιά εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα στη Γ’ λυκείου. Το νέο, όμως, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε την τράπεζα θεμάτων, από την οποία κληρώνονται τα θέματα στα οποία εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές. Αυτό από μόνο του καθιστά τις εξετάσεις πιο δύσκολες, καθώς πολλές φορές αυτά είναι ιδιαίτερης δυσκολίας.

Είναι δίκαιο αυτό κατά τη γνώμη σας;
Αν παραμείνουν οι εξετάσεις, όπως είναι σήμερα, όχι. Κι αυτό γιατί, όπως σας είπα, γίνεται κλήρωση και με το δεδομένο ότι ο δείκτης δυσκολίας ποικίλλει πολύ, σίγουρα κάποια παιδιά ευνοούνται και κάποια αδικούνται.

Πιστεύετε ότι οι οικογένειες είναι αρκετά ενημερωμένες για όλα αυτά;
Γενικά η πληροφόρηση δεν είναι επαρκής. Γι’ αυτό εμείς στο συγχρονο διοργανώνουμε δύο φορές το χρόνο ειδικό Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για κάθε τάξη. Παράλληλα, δίνουμε και τη δυνατότητα απ’ ευθείας συζήτησης των παιδιών και των γονέων τους με Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού ατομικά.

Τι γίνεται τελικά με το εθνικό απολυτήριο;
Πρόσφατα ακούσαμε από τον υπουργό ότι το σύστημα βαδίζει προς τα εκεί. Αυτό πρακτικά, για να το καταλάβουμε, σημαίνει ότι οι βαθμοί όλων των τάξεων του Λυκείου θα συνυπολογίζονται και στο τέλος θα βγαίνει το εθνικό απολυτήριο, με το οποίο θα γίνεται εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι θα ληφθούν υπ’ όψη οι αδικίες του σημερινού συστήματος, οπότε ίσως έχουμε ένα σύστημα στα πρότυπα του Ι.Β. Φυσικά, αυτό πρέπει πρώτα να ψηφισθεί και να περάσει από διαβούλευση.

Είχαμε συνηθίσει το συγχρονο στο κτίριο Γαλατσίου και Βεΐκου. Με το καινούριο σας χώρο, πώς τα πάτε;
Πράγματι από το 1994 στεγαζόμασταν στο εμβληματικό κτίριο που είπατε. Η πόλη, όμως, χρειάζεται μια πλατεία! Πώς θα μπορούσαμε εμείς να γίνουμε εμπόδιο σε αυτό; Έτσι μεταφερθήκαμε σε έναν αμιγώς φροντιστηριακό χώρο, 100 μέτρα πιο μακριά σε ένα πιο κεντρικό σημείο στη Βεΐκου 14. Εξάλλου, λίγο πιο πίσω, στην Πλάτωνος, έγινε και το ξεκίνημα μας πριν 40 χρόνια.

Κύριε Δήμο, σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας.
Εγώ σας ευχαριστώ. Παραμένω πάντα στη διάθεσή σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή