Σωστό το μέτρο, λάθος ο χρόνος – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Σωστό το μέτρο, λάθος ο χρόνος – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στις τρεις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η ατζέντα των θεμάτων που απασχολεί τα κόμματα. Ενώ πριν τις εκλογές το μοναδικό, μπορώ να πω, θέμα συζήτησης ήταν με ποιό τρόπο θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τις εκλογές η συζήτηση που γίνεται αφορά τα προγράμματα των κομμάτων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέω εγώ. Γιατί αυτό είναι το σημαντικό για τους πολίτες.

Κι όπως είναι λογικό, όταν λέμε προγράμματα πάνω απ’ όλα μιλάμε για τα οικονομικά μέτρα τα οποία πρόκειται να εφαρμόσει το κάθε κόμμα όταν κληθεί, με εντολή του ελληνικού λαού, να κυβερνήσει τη χώρα.
Απ’ όλα τα κόμματα αυτό που έχει φάει το περισσότερο «ξύλο» τις τελευταίες μέρες – αδίκως, λέω εγώ – λόγω κάποιων θέσεών του για την οικονομία, είναι το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κλιμακωτή φορολόγηση των μερισμάτων των εταιριών. Σήμερα τα μερίσματα, ανεξαρτήτως ποσού, φορολογούνται με 5%. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει 5% φόρο για τις πρώτες 50.000 ευρώ, από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ 10% φόρο και από 100.000 ευρώ και πάνω 15% φόρο. Είναι μια πρόταση απόλυτα λογική και δίκαιη για τον εξής λόγο: εάν ένας μισθωτός δηλώσει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 36.000 ευρώ κι όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, επειδή έχει και προκαταβολή, θα πληρώσει 55.000 ευρώ φόρο. Όταν όμως ένας φορολογούμενος δηλώσει 100.000 ευρώ από μερίσματα, με το σημερινό νόμο θα πληρώσει 5.000 ευρώ φόρο και με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει 7.500 ευρώ.

Μετά από την πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία βγήκε στα κεραμίδια λέγοντας ότι αν εφαρμοστεί, θα φύγουν όλοι οι επενδυτές από τη χώρα που τόσο πολύ τους έχουμε ανάγκη. Να δούμε όμως τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης ως προς τη φορολόγηση των μερισμάτων.
Το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης των μερισμάτων έχει η Ιρλανδία με 51% και ακολουθούν Δανία 42%, Ηνωμένο Βασίλειο 39,4%, Νορβηγία 35,2%, Γαλλία 34%, Σουηδία 30%, Βέλγιο 30%, Φινλανδία 28,9%, Πορτογαλία 28%, Σλοβενία 27,5%, Αυστρία 27%, Ολλανδία 26,9%, Γερμανία 26,4%, Ιταλία 26%, Ισπανία 26%, Τσεχία 23%, Ισλανδία 22%. Δεν είδα σε αυτές τις χώρες με την υψηλότερη φορολογία μερισμάτων οι επενδυτές να το βάζουν στα πόδια. Ο κάθε επενδυτής αυτό που ζητά από τη χώρα που πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του είναι πάνω απ’όλα σταθερούς κανόνες, σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και σωστές υποδομές.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα σωστή και δίκαιη αλλά έγινε σε λάθος χρόνο. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει κατά την προεκλογική περίοδο τα κόμματα να μας λένε πόσα θα μας δώσουν και όχι πόσα θα πάρουν. Για το λόγο αυτό οι παλιές καραβάνες της Χαρ. Τρικούπη θα έπρεπε να έχουν κάνει ειδικά φροντιστήρια στους νέους που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να τους θύμιζαν μια παρόμοια περίπτωση από το παρελθόν, όταν κατά την προεκλογική περίοδο του 1993 ο Παντελής Οικονόμου είχε προτείνει τότε να φορολογηθούν τα repos και είχε κάνει Τούρκο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γι’ αυτό σημασία δεν έχει μόνο τί λες αλλά και πότε το λες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή