Οι παλιοί και οι νέοι – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι παλιοί και οι νέοι – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Πλήρης ημερών μας έφυγε ο Θ. Πάγκαλος που όλοι γνώριζαν και πολλοί θα τον ονόμαζαν ο «όλοι μαζί τα φάγαμε». Γνώριζα τον Πάγκαλο από τότε που ήταν στο Παρίσι, καθηγητής στην Σορβόννη, μέσω αγαπημένου φίλου που μας άφησε νωρίς. Ήταν ένα λαμπρό μυαλό, brilliant όπως λένε οι Άγγλοι, αλλά και πολύ αθυρόστομος. Πιστεύω ότι η αθυροστομία του ήταν αποτέλεσμα της αυτογνωσίας που είχε για την ευφυία του αλλά πολλές φορές έχανε το μέτρο.

Δεν μπορούσες να συζητήσεις μαζί του, αν δεν ήσουν άριστα ενημερωμένος γιατί θα άκουγες την τελευταία πρώτη που λένε. Στον Πάγκαλο οφείλονται τα λεγόμενα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), τα οποία ήταν ο πρόδρομος των πακέτων Delor’s και μετέπειτα ΕΣΠΑ. Για να είμαστε ακριβέστεροι, το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα και με οργανωτή τον Πάγκαλο όχι μόνο οργάνωσε τα ΜΟΠ, αλλά έσπειραν τον σπόρο για την οικονομική βοήθεια με τα μετέπειτα ΕΣΠΑ κτλ. Ακόμη και σήμερα νομίζω ότι παλιές καραβάνες της Rue de La Loi θα θυμούνται αυτό που είχε πει στην Θάτσερ.
Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, παρουσία του Ανδρέα, ο Πάγκαλος ανέπτυξε σε άπταιστα γαλλικά και πολύ εμπεριστατωμένα το θέμα των ΜΟΠ μέχρι που έκανε εντύπωση στην Θάτσερ, γιατί αυτή ήταν αντίθετη σε τέτοιου είδους προγράμματα οικονομικής βοήθειας. Πριν τον Πάγκαλο είχε μιλήσει η Θάτσερ και άφησε από λάθος ανοικτό το μικρόφωνό της. Όταν λοιπόν μιλούσε ο Πάγκαλος ρωτάει έναν σύμβουλό της που ήταν δίπλα της: «Ποιος είναι αυτός ο χοντρός;». Το ακούει ο Πάγκαλος και απαντά: «Σε έχει “βατέψει” χοντρός;» Περιττό να πω το τι χαμός έγινε στο Συμβούλιο από τα γέλια.

Λοιπόν ο Πάγκαλος θα μείνει στην ιστορία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ από την τελευταία του ρήση, την γνωστή «όλοι μαζί τα φάγαμε» και όπως έλεγε ο Δημοσθένης «προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται». Τότε τα χρόνια της κρίσης ειπώθηκαν πράγματα και εκτοξεύθηκαν κατηγορίες και από πολλούς «κουλτουρέ» ΣΥΡΙΖΑίους της εποχής ότι εμείς, ο λαός δεν έφαγε, αλλά μόνο οι πολιτικοί της κυβέρνησης χλαπάκιασαν. Δεν εξήγησε κανείς, όχι μόνο για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, πώς έφτασαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στα μεσαούρανα, πώς έπαιρναν π.χ. οι αποθηκάριοι του ΟΣΕ 60.000 ευρώ το χρόνο και πώς οι συντάξεις των ΔΕΚΟ ήταν από 2.500 ευρώ ώς 3.500 ευρώ το μήνα και πώς τα εφάπαξ ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ;
Ο Πάγκαλος είπε μια μεγάλη κουβέντα που συνοψίζεται στο εξής: Οι πιέσεις των ψηφοφόρων και των συνδικαλιστών προς τους πολιτικούς, τους ανάγκασαν να ακολουθήσουν μια άφρονα, για σοβαρό πολιτικό, πορεία που, μέσω του άκρατου δανεισμού, μας έφερε στο χείλος της καταστροφής. Όλοι έφαγαν, παιδιά. Πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, τράπεζες και δανειολήπτες, επιχειρήσεις της χλίδας και πολλοί άλλοι παρατρεχάμενοι. Αυτή την πολιτική η χώρα την πλήρωσε ακριβά και ο Πάγκαλος είπε την καθαρή αλήθεια. Είπε για μια κοινωνία που δεν σκεπτόταν τίποτα άλλο από την δική της ευμάρεια, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Ακόμη και αυτός, ο Πάγκαλος, υπέκυψε στις σειρήνες της ευμάρειας εκείνης της εποχής και ο άνθρωπος αυτό είπε.
Ανέφερα στην αρχή ότι ήταν ένα λαμπρό μυαλό, αλλά δεν ήταν το μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν πάρα πολλοί άλλοι που άφησαν το αποτύπωμά τους στη μεταπολιτευτική Ελλάδα με θεσμούς που κρατούν ακόμη. Το ΑΣΕΠ οφείλεται στον Πεπονή, το ΕΣΥ στον Γεννηματά, οι άδειες από 9 μέρες το χρόνο έγιναν 25. Υπήρξε και το «Τσοβόλα δώστα όλα» αλλά ο Τσοβόλας ήταν ο πρώτος που άρχισε να βάζει σε μια σωστή σειρά στα οικονομικά και ο Αλέκος ο Παπαδόπουλος αναμόρφωσε με τα σχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» την Τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα.
Όταν αυτοί οι πολιτικοί έβγαιναν στην τηλεόραση να μιλήσουν, οι δημοσιογράφοι έκαναν τρεις μέρες φροντιστήριο για να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν. Δεν υπήρχε περίπτωση να σταθεί απέναντι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελεχών άλλων κομμάτων, δημοσιογράφος που να μην γνώριζε άριστα το θέμα προς συζήτηση. Ο διασυρμός θα ήταν απόλυτος και η απόλυση κρεμόταν ως δαμόκλειος σπάθη από το κανάλι του.

Συγκρίνω, λοιπόν, αυτούς τους πολιτικούς με τους σημερινούς και δεν θα πάω πολύ μακριά. Θα πω για αυτό το ρεζίλι που άκουσα από την κυρία Χρονοπούλου, υποψήφια Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη φορολογία της μεσαίας τάξης. Μας ξημέρωσε άλλος Κατρούγκαλος! Είχε το θράσος το κορίτσι να δικαιολογηθεί την επόμενη μέρα ότι έκανε σαρδάμ. Μα, κυρία μου, ο έξυπνος άνθρωπος καταλαβαίνει αμέσως το σαρδάμ και το διορθώνει αυτοστιγμή… Εσένα, κορίτσι μου, έπρεπε να σου τραβήξουν το μαλλί για να το διορθώσεις την επόμενη μέρα; Τις 800.000 του αφορολόγητου των γονικών παροχών τις έκανε 4 εκατομμύρια και είπε ότι θα τις μειώσει το ΠΑΣΟΚ στις 400.000!!! Δεν είναι βέβαια μόνο η κα Χρονοπούλου, είναι ο Παραστατίδης με τον ΕΝΦΙΑ και πολλοί από όλα τα κόμματα. Θα αναφέρω κι άλλη μια περίπτωση, της κυρίας Κοντογιάννη, από τον Βόλο υποψήφια Μαγνησίας στο κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» της κας Κωνσταντοπούλου. Η γυναίκα δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες ήταν και απλοϊκές. Τί προβλήματα έχει ο Βόλος και τί σκέφτεται να κάνει την ρώτησε ο δημοσιογράφος και κυρία κατάπιε την γλώσσα της. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαντήσει ότι θα πρέπει τα τσιπουράδικα να εμπλουτίσουν το μενού τους με όγδοη σειρά μεζέδων ώστε να έρχεται περισσότερος κόσμος!!
Κάτι άλλοι Γεωργούληδες, Κούνεβες κλπ, που στέλνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάτι νεάντερταλ και μανάβηδες που έχω δει στο Ελληνικό αντίστοιχο, είναι η απόδειξη ότι τα πολιτικά κόμματα δεν σέβονται τον πολίτη και νομίζουν ότι αν βάλουν τηλεπερσόνες ή δεν ξέρω τί άλλο, θα κερδίσουν ψήφους και έδρες. Ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι μπορεί να τους σκάσουν Καϊλήδες. Δεν σκέφτονται αν αυτά τα άτομα έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ψηφοφόρους τους στην Ελληνική Βουλή. Ο βουλευτής υποτίθεται ότι σκέφτεται, προτείνει και ψηφίζει νόμους όχι μόνο για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του, αλλά για το γενικότερο καλό. Οι νέοι άνθρωποι αυτό το κατάλαβαν και απέδειξαν με την ψήφο τους στις εκλογές ότι πέρασε η εποχή του κομματικού και του συνδικαλιστή, όπως απέδειξε η μη εκλογή Λοβέρδου και Σκανδαλίδη. Θέλουν ανθρώπους που έχουν γνώση και θάρρος να εκφράσουν οργανωμένα την άποψή τους.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η υποβάθμιση της ποιότητας των πολιτικών στελεχών είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά πάντα υπάρχουν λαμπρά μυαλά που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την πολιτική. Δεν ασχολούνται όμως γιατί δεν έχουν καμιά διάθεση οι κομματικοί ινστρούχτορες να παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους και να επιβάλλουν οι αδαείς απόψεις στους έξυπνους και αποτελεσματικούς. Αυτό το λέω γιατί αν και έχουμε σχεδόν καλύψει το ένα τέταρτο του εικοστού πρώτου αιώνα, η δομή των πολιτικών κομμάτων και η πολιτική τους σκέψη δεν έχει εξελιχθεί από την εποχή της μεταπολίτευσης. Μπορεί να είναι χαλαρή η οργάνωσή τους, αλλά η πολιτική τους σκέψη μένει ακόμη στατική.
Η συντηρητικότητα των πολιτικών κομμάτων, όσον αφορά την οργάνωση και την παραγωγή πολιτικής, έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει κινητικότητα στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με αποτέλεσμα την ένδεια πολιτικών ιδεών. Αυτή είναι και η βαθύτερη αιτία των φαινομένων Χρονοπούλου, Καϊλή, Γεωργούλη κ.τ.λ. Μην αυταπατάστε αν χρησιμοποιούν νέους. Είναι μεν νέοι, αλλά χωρίς πολιτική σκέψη και έτσι αυτοί που τους έβαλαν γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα έχουν το μυαλό τους ήσυχο από την παραγωγή νέων και επικίνδυνων για την θέση των κομματικών αξιωματούχων ιδεών.

ΥΓ. Αν συνεχίσει με κανέναν άλλον φωστήρα αλά Χρονοπούλου το ΠΑΣΟΚ, μάλλον η ΝΔ θα πάει 70%…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή