Τα λάθη που έφεραν τις 20 μονάδες – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Τα λάθη που έφεραν τις 20 μονάδες – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν μη αναμενόμενο μόνο ως προς τη διαφορά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τη Νέα Δημοκρατία. Όλες οι δημοσκοπήσεις – και αυτές της προεκλογικής περιόδου και εκείνες της τετραετίας που πέρασε – έφερναν καθαρά πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με μία διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κυμαινόταν από 3,5 έως 7,5 μονάδες.

Οι εκλογές πάντως ούτε κερδίζονται ούτε χάνονται κατά την προεκλογική περίοδο των 4 εβδομάδων. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ των κομμάτων. Το άνοιγμα ή κλείσιμο της ψαλίδας, δηλαδή, και το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα και με τα λάθη του αντιπάλου.
Δεδομένο λοιπόν ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα έχανε. Αυτό το οποίο βοήθησε στο άνοιγμα της ψαλίδας ήταν τα απανωτά λάθη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, φυσικά και του Προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, κατά την προεκλογική περίοδο.

Στην τετραετία 2019 – 2023, που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν κατόρθωσε ποτέ να περάσει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί σε όλους: πορεία διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα του καταδικασθέντος σε ισόβια, «φαρμακοχέρη» της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, άρνηση ψήφου στα εξοπλιστικά, φράκτης στον Έβρο, Πολάκης, μεταναστευτικό κ.α.
Αρχίζει η προεκλογική περίοδος και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προβάλει ως κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», τη στιγμή που στο ψηφοδέλτιό του έχει υποψήφιο βουλευτή τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε δύο χρόνια φυλακή από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0 μάλιστα. Για ποιά δικαιοσύνη μιλάμε;
Πολύ αργά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακάλυψε ότι το 2009 η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης του Κώστα Καρμανλή. Ποιός ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος εκείνης της κυβέρνησης, που κατά το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χρεοκόπησε τη χώρα; Ο Βαγγέλης Αντώναρος, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχρισε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Ανατολική Αττική.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όταν εκλεγούν, θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο αριθμός των μαθητών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις κάθε χρόνο κυμαίνεται στις 90.000. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξαιτίας του νόμου της Κεραμέως κάθε χρόνο μένουν εκτός πανεπιστημίων 20.000 παιδιά. Χαϊδεύεις, λοιπόν, τα αυτιά σε 20.000 μαθητές αλλά ταυτόχρονα βάζεις απέναντί σου τα 70.000 παιδιά και τις οικογένειές τους που ίδρωσαν και μάτωσαν οικονομικά για να μπει το παιδί τους στο πανεπιστήμιο.

Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν και προς τα δεξιά αλλά και προς τα αριστερά του. Προς τα δεξιά έχασε κεντρώους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης λόγω της πρότασης Κατρούγκαλου και προς τα αριστερά είχε διαρροές από το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Αυτά και πολλά άλλα ήταν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τώρα πάμε πάλι από την αρχή και την Κυριακή 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες της 21ης Μαΐου. Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών είναι ήδη γνωστό. Είναι η πρώτη φορά που στην κυριολεξία δεν θα ψηφίσουμε για κυβέρνηση αλλά για αξιωματική αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, θα έχει αυτοδυναμία στη Βουλή, η οποία θα κυμαίνεται από 155 μέχρι 160 βουλευτές. Το στοίχημα των επόμενων εκλογών είναι ποιό κόμμα θα βρίσκεται στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και ποιό από τα κόμματα τα οποία την 21η Μαΐου δεν κατόρθωσαν να περάσουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή, αυτή τη φορά θα το καταφέρουν.
Οι πρώτες, πάντως, μετά τις εκλογές δημοσκοπήσεις – αν και είναι πολύ νωρίς – δείχνουν ότι η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική. Θα κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή και η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας».

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις βουλευτικές εκλογές και θα ασχοληθούμε με τις δημοτικές, τις οποίες έχουμε ξεχάσει! Δεν τις έχει ξεχάσει όμως ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα 31/5, το απόγευμα, είχε καλέσει στο «Καμίνι» τους πρώτους 47 νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του για μια πρώτη γνωριμία κι ένα ταχύρρυθμο πρώτο φροντιστήριο. Οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι αλήθεια τί κάνουν;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή