Γιατί όχι και οι αγρότες;

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Γιατί όχι και  οι αγρότες;

Πριν λίγες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικού του κόμματος, καλούσε τους αγρότες να βγουν στους δρόμους γιατί, όπως ανέφερε, «τώρα είναι η ώρα της συμμετοχικής, κινηματικής αυτο-οργάνωσης των αγροτών, της ενωτικής ριζοσπαστικής ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος και της συμπαράταξης με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων».

Επίσης, στην ανακοίνωση τονιζόταν ότι «τώρα είναι η ώρα της ανατροπής για να ανοίξει ο δρόμος της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και της ανόρθωσης της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών, της αξιοκρατίας, της ελπίδας και της αλληλεγγύης» και καλούσε τους αγρότες να αγωνιστούν για να μην περάσει η «φοροεπιδρομή στα χωράφια».
Είναι γνωστό ότι τα εκλογικά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις αγροτικές περιοχές της χώρας, δεν ήταν ανάλογα των ποσοστών που κατέγραψε στα αστικά κέντρα και ειδικά στη Β’ Αθηνών. Λογικό, λοιπόν, είναι να θέλει και να προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του ακόμη περισσότερο στις αγροτικές περιοχές. Πιστεύω, όμως, ότι το εγχείρημά του αυτό θα είχε μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας, αν μιλούσε στους αγρότες με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι χαϊδεύοντας και σε αυτούς τα αφτιά.
Το «όχι στην φοροεπιδρομή στα χωράφια» θυμίζει το προ δύο ετών Κίνημα «Δεν Πληρώνω», από το οποίο δεν προέκυψε κανένα όφελος για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού. Ήταν και είναι απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να λες μαζί με τους μη έχοντες, να μην πληρώσουν και αυτοί που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περουσία και διατηρούν φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εδώ και στο εξωτερικό. Δεν μπορείς να σηκώνεις τις μπάρες στα διόδια για να περνούν ελεύθερα όλα τα αυτοκίνητα, δεν μπορείς να εξισώνεις το Cinquecento με το Porsche Cayenne.
Έτσι και ΄τώρα· δεν μπορείς να είσαι γενικά αντίθετος με τη φορολόγηση των αγροτών. Δεν είναι όλοι οι αγρότες φτωχοί. Ναι, η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, ειδικά οι ιδιοκτήτες μικρού κλήρου, βρίσκονται πραγματικά σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά υπάρχουν και μεγαλοαγρότες με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, το ετήσιο εισόδημα των οποίων πολλοί από εμάς εδώ στην Αθήνα δεν θα το πλησιάσουμε ούτε σε όλο μας τον εργασιακό βίο! Αυτοί οι αγρότες, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να φορολογηθούν;
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας είναι 800.000. Από αυτούς μόνο το 14,5%, δηλαδή σε 116.000 αγρότες, το εισόδημά τους ξεπερνά το σημερινό αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ. Αν, λοιπόν, επιβληθεί φόρος στους αγρότες, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ, δεν θα είναι οι 800.000, αλλά μόνον οι 116.000. Και για να γίνει πιο κατανοητό, ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Ένας αγρότης για να πληρώσει έστω και ένα ευρώ φόρο – δηλαδή το ετήσιο εισόδημά του όπως είπαμε να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ – θα πρέπει να καλλιεργεί πάνω από 150 στρέμματα ελιές ελαιοποιήσιμες ή πάνω από 70 στρέμματα πορτοκάλια ή πάνω από 340 στρέμματα βαμβάκι ή πάνω από 900 στρέμματα σιτάρι ή πάνω από 125 στρέμματα πορτοκάλια για χυμό ή πάνω από 40 στρέμματα πατάτα ή πάνω από 25 στρέμματα κεράσια ή πάνω από 35 στρέμματα ροδάκινα επιτραπέζια.
Αυτοί οι αγρότες, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, για να καλλιεργούν αυτά τα προϊόντα και σε τέτοιες εκτάσεις, έχουν και την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έστω και λίγα. Γιατί, λοιπόν, να μην φορολογηθούν; Γιατί να πληρώνουν πάντα ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο μικροεπαγγελματίας;

Στη συνεδρίαση
του Δημοτικού
Συμβουλίου…

…η οποία πραγματοποιήθηκε στις
5 Δεκεμβρίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και
ο Προϋπολογισμός του Δήμου
Γαλατσίου μαζί με το Τεχνικό
Πρόγραμμα για το 2013.

Το θέμα του προϋπολογισμού είναι, κατά τη γνώμη μου, από τα πλέον σημαντικά θέματα που έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό
Συμβούλιο καθ’όλη τη διάρκεια
του έτους.
Θα περίμενα, λοιπόν, έτσι να
το έβλεπαν και οι δημοτικοί
σύμβουλοι, ειδικά αυτοί
της πλειοψηφίας.

Αντί να παρακολουθούν και να
παίρνουν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πολλοί από αυτούς την περισσότερη ώρα βρίσκονταν στο διάδρομο να συζητούν μεταξύ τους μέχρι να περάσει η ώρα και
να έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας και να σηκώσουν
απλά το χεράκι τους.
Εγώ ένα δεν καταλαβαίνω:
αφού δεν ενδιαφέρονται ούτε για
το κορυφαίο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί μπαίνουν
στον κόπο και έρχονται
στη συνεδρίαση;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή