Φταίει ο Χατζηπετρής – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Φταίει ο Χατζηπετρής – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ο θόρυβος που προκλήθηκε την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ, λόγω του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, δεν λέει να κοπάσει. Εκτός του ότι θα συζητείται για πάρα πολύ καιρό μεταξύ πολιτικών, ειδικών επιστημόνων αλλά και απλών θαμώνων των καφενείων, θα καταγραφεί και ως πρωτόγνωρο πολιτικά γεγονός στην ιστορία της χώρας μας – χωρίς καμία δόση υπερβολής.

Και πώς να μην καταγραφεί ως μέγιστο ιστορικό γεγονός στην πολιτική ζωή μας, όταν για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέγραψε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ποσοστό μικρότερο κατά 11,5% μονάδες από αυτό που είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019. Και φυσικά 20 μονάδες πίσω από το πρώτο κόμμα.
Και για να μην μιλάμε με γρίφους, να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου έλαβε το 20,07% των ψήφων όταν στις εκλογές του 2019 είχε πάρει 31,53%. Η Νέα Δημοκρατία η οποία το 2019 είχε πάρει 39,85%, την προηγούμενη Κυριακή πήρε 40,79% – αύξησε τα ποσοστά της περίπου κατά μία μονάδα.
Αύξηση των ποσοστών τους σε σύγκριση με αυτά των εκλογών του 2019 είχαν και το ΠΑΣΟΚ, που από 8,1% πήρε 11,45% (αύξηση κατά 3,35 μονάδες), το ΚΚΕ που από 5,3% πήρε 7,23% και η Ελληνική Λύση από 3,7% πήγε στο 4,45%.

Το μόνο κόμμα δηλαδή που βγήκε χαμένο από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΜέΡΑ 25 φυσικά που έμεινε εκτός Βουλής.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που κατόρθωσαν να μπουν στη Βουλή είναι η εξής: Νέα Δημοκρατία 146 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 71, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 41, ΚΚΕ 26 και Ελληνική Λύση 16.
Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 151 εδρών ούτε φυσικά προέκυψε καμία συνεργασία μεταξύ των κομμάτων για να μας δώσει αυτή την πλειοψηφία και για το λόγο αυτό στις 25 Ιουνίου θα έχουμε πάλι βουλευτικές εκλογές με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής αυτή τη φορά, ο οποίος δίνει μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και διευκολύνεται έτσι ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, τη Δευτέρα συνεδριάζει η Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών και εκλογή προεδρείου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για την 25η Ιουνίου. Οι οποίες δεν αποτελούν το β’ γύρο των πρώτων εκλογών αλλά ξεκινούν όλα πάλι από την αρχή!
Τα κόμματα τα οποία θα κατέβουν στις εκλογές, θα πάρουν και πάλι το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο και μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά των εκλογών της 21ης Μαΐου είτε λιγότερα είτε περισσότερα. Η μόνη διαφοροποίηση των εκλογών στις 25 Ιουνίου θα είναι η απουσία σταυρού προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Δεν θα χρειάζεται οι πολίτες να βάλουν σταυρό προτίμησης γιατί οι βουλευτές του κάθε κόμματος θα εκλεγούν με σειρά προτεραιότητας, την οποία θα καθορίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος ξεχωριστά.
Αυτά ως προς τα διαδικαστικά. Να πούμε και δυο λόγια για την, στην κυριολεξία, συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος που θα πει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ 20 μονάδες πίσω, το είχε προβλέψει. Μόνο κάποιοι δημοσκόποι ψέλισσαν κάτι αλλά κατόπιν εορτής. Αν το γνώριζαν από τις έρευνες κοινής γνώμης που διεξήγαγαν πριν τις εκλογές και δεν το δημοσιοποίησαν, είναι υπόλογοι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στις πρώτες μετά τις εκλογές δηλώσεις του, έριξε το φταίξιμο για την πρωτοφανή ήττα του κόμματός του στο ΠΑΣΟΚ γιατί, λέει, ενδιαφερόταν (το ΠΑΣΟΚ) για το χωράφι το δικό του και όχι για τη χώρα και γιατί το βράδυ των εκλογών χαιρόντουσαν για τη νίκη τους. Και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτές των στελεχών του κόμματός του, αποδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα: ότι δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα ή δεν θέλουν να καταλάβουν.
Ο μόνος υπεύθυνος για τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του και κανένας άλλος! Ας μην προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τα δικά τους λάθη ρίχοντας τις ευθύνες τις δικές τους στις πλάτες κάποιων άλλων.
Η Νέα Δημοκρατία πήρε κοντά 41% όχι γιατί ήταν η καλύτερη και αλάνθαστη κυβέρνηση όλων των εποχών αλλά περισσότερο γιατί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση με την αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη πολιτική του. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβαζε πάντα τα ποσοστά του σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων εκλογών. Και το κόμμα που κυβερνούσε είχε μια φυσιολογική πτώση των δικών του ποσοστών λόγω της κυβερνητικής φθοράς. Αυτό που συνέβει την προηγούμενη Κυριακή είναι πρωτόγνωρο και δεν ξέρω αν ξανασυμβεί στο μέλλον.

Φρόνιμο, λοιπόν, είναι να καθίσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να δουν τί δεν έκαναν καλά οι ίδιοι και να μην πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Η ευθύνη για τη συντριβή τους είναι αποκλειστικά δική τους και όχι του Χατζηπετρή.

Πήγαινε στην κορυφή