Οι Κυριακές ανήκουν στην Ομάδα Φίλων Βιβλίου Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Οι Κυριακές ανήκουν στην Ομάδα Φίλων Βιβλίου Γαλατσίου

Κάθε Κυριακή απόγευμα, 18:30-20:30, στο Κοινοτικό Κέντρο – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Κοινωνίας, στην οδό Γ. Βάσσου 5, συναντιούνται τα μέλη της Ομάδας Φίλων του Βιβλίου, κρατώντας κάθε φορά κι ένα διαφορετικό αγαπημένο βιβλίο, το οποίο γίνεται η αφορμή για ευχάριστες συζητήσεις, αναλύσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Η ιδέα ξεκίνησε από τους συνδημότες μας, Τζίνα Πανδρούλα και Αλέξη Αβραμίδη, οι οποίοι σε μια συνάντηση διαπίστωσαν την κοινή τους αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια βιβλιοφιλική ομάδα, στην οποία όσοι έρχονται θα φέρνουν μαζί ένα αγαπημένο βιβλίο από το σπίτι και θα το παρουσιάζουν στην ομάδα, θα διαβάζουν αποσπάσματα και θα εξηγούν τους λόγους που το επέλεξαν και το προτείνουν στους υπόλοιπους.
«Αυτή είναι και η διαφορά της Ομάδας Φίλων Βιβλίου από τις Λέσχες Ανάγνωσης. Πρώτον οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες και δεύτερον δε

ν χρειάζεται να αγοράσουμε ή να διαβάσουμε όλοι το ίδιο βιβλίο και συζητούν γι’ αυτό – ίσως το υιοθετήσουμε στο μέλλον – αλλά μαζευόμαστε μια παρέα που αγαπά το διάβασμα και το βιβλίο και παρουσιάζουμε τα δικά μας αγαπημένα αναγνώσματα σε όσους είναι εκεί. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Αν έρθεις μια Κυριακή δεν είσαι υποχρεωμένος/η να έρχεσαι κάθε Κυριακή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διάθεση και χαμόγελο. Κάθε βιβλίο, κάθε είδους είναι ενδιαφέρον και αποτελεί αφόρμηση για συζήτηση, καθώς προσθέτει μια πολύτιμη οπτική» μας λέει η Τζίνα.

«Όταν εκφράζεις τη γνώμη σου για ένα αγαπημένο βιβλίο, ουσιαστικά μιλάς για το πώς βλέπεις τον κόσμο ή για το πώς τον ονειρεύεσαι, μιλάς για τα βιώματα σου και χρησιμοποιείς το για να απελευθερωθείς και να εκφράσεις όσα νιώθεις. Τα βιβλία διαμεσολαβούν ώστε να γνωριστούμε καλύτερα», συμπληρώνει ο Αλέξης.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι αν και είναι αρχή ακόμη, ωστόσο είναι άκρως αναζωογονητικό να δημιουργείς χρόνο για κάτι που αγαπάς και να ανυπομονείς κάθε φορά να έρθει πάλι η Κυριακή. Ούτως ή άλλως μία ομάδα βιβλιόφιλων είναι το καλύτερο κίνητρο για να μην «αραχνιάσει» ένα βιβλίο στο κομοδίνο αλλά να του ξαναδώσεις «ζωή» προτείνοντάς το σε άλλους βιβλιόφιλους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά στον χώρο που «αγκάλιασε» την ιδέα και μας φιλοξενεί, μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία τα οποία πρότειναν τα μέλη της ομάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή