Με καθαρό μυαλό, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Με καθαρό μυαλό, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Έφτασε επιτέλους η ώρα! Τώρα είναι η σειρά των πολιτών να μιλήσουν. Μεθαύριο, την Κυριακή 21 Μαΐου (Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, βοήθειά μας!) οι Έλληνες πολίτες άνω των 17 ετών, οι οποίοι δεν έχουν στερηθεί των πολιτικών τους δικαιωμάτων, θα κληθούν να αποφασίσουν ποιοί θα είναι οι κυβερνήτες της χώρας μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια – που σπανίως βέβαια είναι τέσσερα.

Τα 36 κόμματα τα οποία έλαβαν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή τους στις εκλογές, εξέθεσαν τα προγράμματά τους και θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν λάβει γνώση και θα πάνε ενημερωμένοι να επιτελέσουν το δημοκρατικό τους καθήκον.
Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η επόμενη Βουλή θα είναι και πάλι εξακομματική. Και θα αποτελείται από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ-25. Δεν θα είναι όμως έκπληξη αν τελικά κατορθώσουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή είτε πέντε είτε επτά κόμματα. Υπομονή, Κυριακή κοντή γιορτή.

Αν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων δεν διαψευστούν την Κυριακή το βράδυ πρώτη θα είναι η Νέα Δημοκρατία με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ποιά θα είναι η διαφορά των δύο κομμάτων. Τρίτο θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο ευελπιστεί ότι θα καταγράψει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, δεν προβλέπεται κανένα κόμμα να κατακτήσει την πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή να εκλέξει 151 βουλευτές. Για το λόγο αυτό το άρθρο 37 του Συντάγματος αναφέρει ότι:
«2. (…) Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
»3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.»

Απ’ ό,τι έχει ακουστεί μέχρι σήμερα, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν μάλλον στις 2 Ιουλίου με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η Νέα Δημορκατία και ο οποίος προβλέπει μπόνους 40 εδρών στο κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα. Η μόνη βέβαια σιγουριά είναι η κάλπη της Κυριακής και κανένας άλλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψήφισε το νόμο της απλής αναλογικής αλλά φρόντισε ο ίδιος και πολύ νωρίς μάλιστα να τον ακυρώσει στην πράξη. Ήταν Σεπτέμβριος του 2022 στη ΔΕΘ όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση των ηττημένων».
Για να έρθουμε και τώρα λίγο στα δικά μας, να αναφέρω ότι το Γαλάτσι ανήκει στο Βόρειο Τομέα Αθηνών μαζί με τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέα Χαλκηδόνας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Παπάγου – Χολαργού και Αγίας Παρασκευής.
Ο Βόρειος Τομέας είναι ένα τμήμα της παλιάς Β’ Περιφέρειας Αθηνών η οποία ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας με 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους και η οποία σήμερα αποτελείται από τον Βόρειο Τομέα όπου εκλέγονται 16 βουλευτές, τον Νότιο Τομέα με 19 βουλευτές και τον Δυτικό Τομέα με 12 βουλευτές.
Στις προηγούμενες εκλογές το 2019 τα ποσοστά των κομμάτων στο Βόρειο Τομέα ήταν: Νέα Δημοκρατία 45,8%, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 28,2%, ΚΙΝΑΛ 5,6%, ΚΚΕ 6,2%, ΜΕΡΑ-25 4,2%, Ελληνική Λύση 2,5%.
Εκτός της μάχης μεταξύ των κομμάτων, η μάχη δίνεται και μεταξύ των υποψηφίων οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν επιδοθεί στο κυνήγι του σταυρού. Και μιας και μιλάμε για σταυρούς, να πούμε ότι στο Γαλάτσι οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι 4.

Την Κυριακή, λοιπόν, προβλέπεται να έχουμε και καλό καιρό, βάλτε τα γιορτινά σας και με μυαλό καθαρό που αυτό σημαίνει λογική και μνήμη, πηγαίνετε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Διότι η αποχή δεν είναι η λύση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή