Είμαστε αυτό που επιλέγουμε, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Είμαστε αυτό που επιλέγουμε, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Ο Matt Haig είναι Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος που έχει γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Στο βιβλίο του «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη», ασχολείται με τις επιλογές που κάναμε στη ζωή μας και μας έχουν οδηγήσει στο σημείο που σήμερα βρισκόμαστε. Επισημαίνει κι αυτός ό,τι και ο Πλάτωνας μας είχε πει, δηλαδή την ευθύνη έχει αυτός που επιλέγει. Ο θεός δεν είναι υπαίτιος. Ούτε η Τύχη. Εμείς έχουμε την ευθύνη για την ζωή μας.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως «ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη. Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σου δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μια άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;»
Η ηρωίδα του Μatt είναι η Νόρα, η ζωή της οποίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει. Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις;
Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις είναι να αποφασίζεις ο ίδιος και να μην αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν για εσένα. Αυτό ισχύει και τις εκλογές της Κυριακής! Τόσο ο Καμύ, που λέει ότι η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας, όσο και ο Σαρτρ που λέει πως ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του, μας βοηθούν, αλλά και μας υποχρεώνουν να αντιληφθούμε την σημασία της επιλογής. Αρκεί να ταξιδέψουμε στην ζωή μας και να σκεφτούμε πώς επιλέξαμε αλλά και πώς φανταζόμαστε τη ζωή μας αν είχαμε επιλέξει διαφορετικά.

Οι εναλλακτικές, οι πολλές δυνατότητες που έχουμε πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελός μας και όχι να γίνουν αιτία να παραιτηθούμε και να επιλέξουμε στην τύχη. Η σωστή μελέτη κάθε εναλλακτικής μας βοηθά ώστε κάθε στιγμή να επιλέγουμε σωστά. Δεν σημαίνει πως πρέπει να επιλέξουμε στην Τύχη τι θα ψηφίσουμε, επειδή έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 36 κόμματα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα μας αν το 1974 δεν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής ή το 1996 ο Σημίτης. Αν δεν κέρδιζε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ το 1981 και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ίδια ακριβώς λογική μπορείτε να αναλογιστείτε τι θα γινόταν και πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν επιλέγατε το επάγγελμα που έχετε, την οικογένεια που δημιουργήσατε και αφήνατε στην τύχη το μέρος που ζείτε. Η επιστροφή στο παρελθόν για να ξαναδείτε τις εναλλακτικές που είχατε, μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο σοφά επιλέξατε, αλλά μπορεί και να σας οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Ακόμη και σήμερα ίσως μπορούν να διορθωθούν επιλογές του παρελθόντος για όλους μας. Η μοιρολατρική αποδοχή δηλώνει παραίτηση και αποδοχή πως «όλα είναι γραμμένα».
Όταν λέει ο Ρασούλης με τον Παπάζογλου πως «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν και μένα τα χεράκια της με λύνουν και με δένουν» μας μπερδεύει λιγάκι, αλλά υπάρχει εξήγηση. Ας δεχτούμε πως οι ερωτευμένοι παραχωρούν κάποια δικαιώματά τους στο άλλο τους μισό… Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως τίποτα δεν μένει ίδιο. Είναι στην δική μας ευθύνη να επιλέγουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσουμε αυτό που μας ευχαριστεί, αλλά και να αλλάξουμε κάθε τι που μας δυσκολεύει και ταλαιπωρεί. Θέλει σκέψη αλλά και αποφασιστικότητα για να μην γίνουμε θύματα της πολυπλοκότητας και της αδράνειας. Ο Βαζέχα έλεγε «πριν ακόμα φτάσει η μπάλα σ’ εσένα, πρέπει να έχεις καταλήξει τι θέλεις να κάνεις μ’ αυτήν. Όσες φορές είχα δύο επιλογές στο μυαλό μου, τελικά έχανα την ευκαιρία.»
Μελετήστε προσεκτικά λοιπόν και σκεφτείτε πολύ καλά πριν πάτε να ψηφίσετε. Δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν θα βοηθήσει η Τύχη την επιλογή σας. Κυρίως όμως μελετήστε ξανά το παρελθόν σας και δείτε τα καλά που πρέπει να κρατήσετε, αλλά και τα άσχημα που μπορείτε να αλλάξετε. Υπάρχει χρόνος και να πετάξουμε τα άχρηστα που έχουν μπει στη ζωή μας και να βρούμε τα χρήσιμα που θα την κάνουν πιο όμορφη. Αυτό που μας συμβαίνει μας καθορίζει. Μας σπρώχνει προς τον έναν δρόμο ή προς τον άλλον. Έτσι, αργότερα ή μας ανταμείβει ή μας τιμωρεί…

Η δικαιολογία που όλοι έχουμε επικαλεστεί κάποια στιγμή πως «είναι δύσκολη η απόφαση» είναι επειδή απλά μας τρομάζουν οι συνέπειες της επιλογής. Πάντα όμως υπάρχουν συνέπειες, ακόμη κι αν δεν επιλέξουμε. Ας μην ξεχνάμε πως αυτοί που αποφεύγουν τις δύσκολες επιλογές, ζουν μια ζωή που δεν διαλέγουν οι ίδιοι. Κι αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί. Ας σκεφθούμε τι θα επιλέξουμε τελικά στις εκλογές, αλλά κυρίως ας βρούμε χρόνο για να σκεφτούμε τις επιλογές της ζωής μας.
Κυρίως να θυμόμαστε πάντα πως δεν είμαστε δέσμιοι των προηγούμενων επιλογών μας. Το πεπρωμένο δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής. Δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε αλλά κάτι που πρέπει να πετύχουμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή