Αδέσποτες Φάτσες, Η στείρωση της γάτας

Η στείρωση είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές αλλά και πολέμιοί της. Γιατί όμως πρέπει να γίνεται;

Στην περίπτωση των αδέσποτων
• Θηλυκά
– Για να μην έχουμε ανεξέλεγκτες γεννήσεις που προκαλούν την αύξηση των αδέσποτων, καθώς οι γάτες αναπαράγονται αρκετές φορές το χρόνο.
– Για να μη καταδικάζουμε τη γάτα σε σωματική εξάντληση, όταν αναγκάζεται να περνάει πολλές εγκυμοσύνες και θηλασμό μωρών.
– Για να σταματήσουν να μεταδίδονται ασθένειες μέσω σεξουαλικής επαφής που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατό της, όπως ο ιός FIV (το Aids της γάτας) ο ιός FeLV (λευχαιμία της γάτας) και ο ιός Fip (περιτονίτιδα γάτας) καθώς μεταδίδονται ΑΠΟ ΓΑΤΑ ΣΕ ΓΑΤΑ, και όχι σε άνθρωπο, ακόμα και από το σάλιο, ασθένειες που πιθανόν να μεταδοθούν και στα μωρά.
– Οι αστείρωτες θηλυκές κινδυνεύουν από πυομήτρα, μαστίτιδα, καρκίνο στο στήθος και σε όλο το αναπαραγωγικό σύστημα
• Αρσενικά
– Για να μη τσακώνονται μεταξύ τους εξαιτίας της σεξουαλικής επιθετικότητας και προκαλούν ο ένας στον άλλον σοβαρές πληγές που τις περισσότερες φορές μολύνονται και μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή τους.
– Για να σταματήσουν να μεταδίδονται μέσω των τσακωμών και του ζευγαρώματος, ασθένειες όπως ο ιός FIV (το Aids της γάτας) ο ιός FeLV (λευχαιμία της γάτας) και ο ιός Fip (περιτονίτιδα γάτας) καθώς οι ιοί αυτοί μεταδίδονται ΑΠΟ ΓΑΤΑ ΣΕ ΓΑΤΑ και όχι σε άνθρωπο, ακόμα και από το σάλιο, ασθένειες που πιθανόν να μεταδοθούν και στα μωρά.
– Για να σταματήσουν να περιπλανώνται αναζητώντας θηλυκό για ζευγάρωμα, με τον κίνδυνο να χαθούν από το σημείο που ζουν ή να τραυματιστούν.
– Για να μη «στιγματίζουν» το χώρο τους, πράγμα που δημιουργεί μια ενοχλητική μυρωδιά στον χώρο, προκαλώντας άσχημες αντιδράσεις όσων δεν επιθυμούν την παρουσία των ζώων εκεί.
Οι παραπάνω συνέπειες δεν αφορούν μόνο τα αδέσποτα ζώα, σε περίοδο αναπαραγωγής δεν αποκλείεται ένα δεσποζόμενο να βρει τρόπο να φύγει από το σπίτι του προκειμένου ζευγαρώσει. Στις περιπτώσεις τραυματισμού, τσακωμών και γέννας θα είναι σε δυσμενέστερη θέση καθώς δε θα ξέρει και πώς να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Η κατάληξή του πιθανότατα θα είναι πολύ άσχημη.
Επιπλέον, μια δεσποζόμενη αστείρωτη γάτα, τις μέρες του οίστρου έχει ιδιαίτερη νευρικότητα και κλαίει καλώντας το αρσενικό. Ένας αστείρωτος γάτος, είναι πολύ πιθανό να φύγει αλλά το σίγουρο είναι πως θα «στιγματίσει» όλο το σπίτι.
Η δημιουργία ψυχολογικών τραυμάτων μετά τη στείρωση δε θα ‘πρεπε να μας απασχολεί, δεδομένου πως οι γάτες ζευγαρώνουν επειδή οι ορμόνες τους το λένε και όχι το συναίσθημα και το μυαλό τους. Δεν τους στερούμε τη χαρά της συντροφικότητας, δεν λειτουργούν σαν τον άνθρωπο, λειτουργούν με μυρωδιά και ορμόνες. Όταν αυτά εξαλειφθούν, δε νιώθουν καμία απολύτως ανάγκη σεξουαλικής επαφής.
Τα ζώα μετά τη στείρωση, είναι πιο υγιή, χαρούμενα και στοργικά και θα ζήσουν περισσότερα χρόνια. Μια συζήτηση με τον κτηνίατρό σας θα λύσει όλες τις πιθανές απορίες σας.
Πηγές:
http://mycat.e-steki.gr/
http://www.clinicanimal.gr/
http://www.vets.com.gr/

Πήγαινε στην κορυφή