Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Διχασμός στη βρετανική κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για παρακολούθηση της δραστηριότητας όλων των πολιτών στο διαδίκτυο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή που έχει συσταθεί για να εξετάσει την προτεινόμενη νομοθεσία, οι υπουργοί θα πρέπει να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πλάνο που έχουν περί κρυπτογράφησης των δεδομένων, ώστε να διασφαλίζεται ότι καμία εταιρεία τεχνολογίας δεν θα αναγκαστεί ουδέποτε να παρέχει «με πλάγιους τρόπους» πληροφορίες σε κατάσκοπους.
«Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σε αυτό το σχέδιο νόμου, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά του προτού το Κοινοβούλιο ανακοινώσει με βεβαιότητα ότι όλες οι διατάξεις έχουν πλήρως μελετηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολ Μέρφι.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Εσωτερικών είχε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή των Κοινοτήτων σύμφωνα με την οποία θα κρατούνται σε αρχεία για διάστημα ενός έτους τα στοιχεία για τους ιστότοπους που επισκέπτεται κάθε χρήστης, με την συνδρομή εταιρειών παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ.
Συγκεκριμένα, τα αρχεία αυτά θα αφορούν κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση που επισκέπτεται ο εκάστοτε χρήστης, ενώ οι αστυνομικές αρχές καθώς και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα χωρίς την έκδοση εντάλματος.
Όπως αναφέρει το Reuters, πολλές κυβερνήσεις καθώς και εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο παρακολουθούν στενά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.