Ποιός, αλήθεια, πρέπει να ντρέπεται; – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ποιός, αλήθεια, πρέπει να ντρέπεται; – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στο φύλλο του «Παλμού» της προηγούμενης εβδομάδας και με αφορμή τη συζήτηση που είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγραψα το εξής σχόλιο:

«18 μόνιμοι γυμναστές
»Εδώ και ένα χρόνο περίπου, στον Δήμο Γαλατσίου “τρέχει” ένα πρόγραμμα εκγύμνασης παιδιών ΑμΕΑ, το οποίο έχει αποδειχθεί ευεργετικό για τα παιδιά που συμμετέχουν και έχει αγκαλιαστεί από τους γονείς τους. Στην έναρξη του προγράμματος συμμετείχαν αρχικώς 5 παιδιά, σήμερα είναι 18 και άλλα 6 βρίσκονται στην αναμονή. Το πρόγραμμα το φέρουν εις πέρας δύο γυμναστές εκ των οποίων η μία είναι συμβασιούχος και η σύμβασή της λήγει σε ένα μήνα. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα και να λήξει και η αγωνία των γονιών, χρειάζονται ακόμα ένας ή δύο γυμναστές.
»Στη συζήτηση που έγινε σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκε ότι ο Δήμος Γαλατσίου έχει στο δυναμικό του 18 μόνιμους γυμναστές αλλά στο μεταξύ ψάχναμε με ποιό τρόπο θα καλυφθεί το παραπάνω κενό. Και φυσικά ακούστηκε σε κάποια στιγμή ότι “πρέπει να γίνουνε προσλήψεις”.
»Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έπρεπε πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα, να έχει λυθεί υπηρεσιακά με μία εντολή από τον προϊστάμενο ή τον διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας για μετάταξη ενός ή περισσοτέρων γυμναστών από τους 18 μόνιμους που διαθέτει ο Δήμος. Τελικά τη λύση έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Γαλατσίου, όπως είχε υποσχεθεί στους γονείς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας εντολή για το ποιοί γυμναστές θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα των ΑμΕΑ.
»Καλό είναι βέβαια κάποια στιγμή η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου να μας ενημερώσει πού απασχολούνται σε καθημερινή βάση οι 18 γυμναστές και ποιά είναι η δουλειά που κάνουν.»

Δεν πρόλαβε στην κυριολεξία να στεγνώσει το μελάνι και στο σχόλιό μου αυτό απάντησαν δύο κύριοι, προφανώς γυμναστές του Δήμου Γαλατσίου. Σημασία δεν έχει το όνομά τους, σημασία έχει τι λένε στις παρεμβάσεις τους.
Παρέμβαση πρώτη: «Κύριε Γιαννακόπουλε, εγώ είμαι ο υπεύθυνος του προγράμματος και τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα γράφετε και ούτε καν ειπώθηκαν έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο ήσασταν μάλιστα παρών!!! Σας είχα απαντήσει κιόλας ότι δεν μπορεί ο καθένας να χειριστεί παιδιά ΑμεΑ χωρίς να έχει εκπαίδευση στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Είναι άλλες σπουδές κύριε Γιαννακόπουλε! Δεν μπορεί αυτό να γίνει κατανοητό ή δεν θέλετε να το κατανοήσετε;;; Δεν έχετε ξανακούσει τι σημαίνει ειδική αγωγή;;;
»Επίσης, τόσα χρόνια μπαινοβγαίνετε στον Δήμο… δεν γνωρίζετε ότι οι γυμναστές απασχολούνται στα ΚΑΠΗ, στους παιδικούς σταθμούς, στο γυμναστήριο γυναικών και στο κολυμβητήριο του Άλσους, 2 δομές με άπειρο κοσμο που λειτουργούν καθημερινά από τις 7 έως τις 22:00 (δηλαδή με βάρδιες) αλλά και Σάββατο;;
»Οι πληροφορίες σας επίσης ειναι εντελώς λάθος… το πρόγραμμα τρέχει από το 2018, ΤΟ ΤΡΕΧΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ και σχετικά με τη συμμετοχή, μόνο την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας είχαμε 5 παιδιά και τον πρώτο μήνα 10. Τώρα έχουμε 18 με 6 παιδιά στην αναμονή και αναμένονται άλλες 3 αιτήσεις.
»Έπρεπε επίσης να γίνει και το περιστατικό με την επίθεση εναντίον μου στο “μπαλονι” και η παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξασφαλίσουμε επιτέλους χώρο αποκλειστικά δικό μας. Βέβαια για αυτό δεν θυμάμαι να δημοσιεύσατε ΤΙΠΟΤΑ και ούτε καν σας θυμάμαι να έχετε έρθει ποτέ στον χώρο για να δείτε την δουλειά που γίνεται ή έστω να μιλήσετε μαζί μου ή με κάποιον γονιό.
»Βλέπω ότι μια χαρά ομως στηρίζετε τη γραμμή της διοίκησης καθώς είναι οι μόνες πληροφορίες που μεταφέρατε αυτούσιες και σωστά ενώ τη δική μου τοποθέτηση την διαστρεβλωσατε και την ανακοίνωση των γονεων δεν τη δημοσιεύσατε!! Με λίγα λόγια απο το 2019 ζητάμε πρόσληψη ατόμου ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ για να αναλάβει επιπλέον παιδιά και όχι απλά να βοηθάει στα ήδη υπάρχοντα! Η διαδικασία αυτή που μετα από 5 χρόνια τώρα ξεκίνησε επιτέλους θα καθυστερήσει, ίσως και λόγω των εθνικών και δημοτικών εκλογών. Ζητήσαμε έστω τη μετακίνηση γυμνάστριας που έχει δουλέψει στο παρελθόν με παιδιά ΑΜΕΑ και που μέχρι τη λήξη της σύμβασης της θα μπορούσε να απασχοληθεί σε εμάς, αλλά ούτε και αυτό έγινε δεκτό.
»Τέλος να σας ενημερώσω πως μπορώ εθελοντικά και αφιλοκερδώς ως εργοθεραπευτής να σας προσφέρω θεραπείες για να ενισχυθεί η ικανότητα της μνήμης σας ή να σας βοηθήσω να μην ειναι επιλεκτική η μνήμη σας.»

Παρέμβαση δεύτερη: «Πάλι οι γυμναστές σας φταίνε, κ.Γιαννακοπουλε; Λύστε μου μια απορία, πώς γίνεται να βρίσκεστε στο δημοτικό συμβούλιο και να μη ξέρετε που απασχολείται ο κάθε γυμναστής του δήμου; Που θέλετε και ενημέρωση! Απλά ντροπή!!!»

Απάντηση: Το ότι παρευρίσκομαι στις συνεδρίασεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως οφείλω λόγω της δουλειάς μου, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζω σε ποιό πόστο εργάζεται ο κάθε υπάλληλος του Δήμου, το ωράριο εργασίας του καθώς και το αντικείμενο της δουλειάς του. Δεν ζήτησα από κανέναν εργαζόμενο να μου πει για το οργανόγραμμα του Δήμου Γαλατσίου. Εγώ έγραψα ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου, η οποία προφανώς είναι η Διεύθυνση Προσωπικού, να μας πει πού απασχολούνται οι 18 μόνιμοι γυμναστές.
Δεν μου φταίει κανένας εργαζόμενος, ούτε φυσικά οι γυμναστές. Και ούτε έχω ασχοληθεί στο παρελθόν μαζί τους και δεν θα το κάνω και στο μέλλον εάν δεν υπάρχει λόγος.
Και έχω ακούσει και γνωρίζω, κύριοι, τί είναι η ειδική αγωγή και γι’αυτό το λόγο συντάσσομαι με τους γονείς των παιδιών οι οποίοι αγωνιούσαν για το εάν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ή όχι.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη απάντησή μου θα σταθώ σε δύο σημεία των παρεμβάσεων. Αναφέρει ο ένας εξ αυτών: «Τέλος να σας ενημερώσω πως μπορώ εθελοντικά και αφιλοκερδώς ως εργοθεραπευτής να σας προσφέρω θεραπείες για να ενισχυθεί η ικανότητα της μνήμης σας ή να σας βοηθήσω να μην ειναι επιλεκτική η μνήμη σας.»
Και ο δεύτερος: «Που θέλετε και ενημέρωση. Απλά ντροπή!»
Εάν θα χρειαστώ, αγαπητοί μου, βοήθεια για την ενίσχυση της μνήμης μου, σίγουρα δεν θα απευθυνθώ σε εσάς, όχι γιατί δεν αναγνωρίζω τις γνώσεις τις οποίες ίσως διαθέτετε γύρω από το θέμα, αλλά λόγω της απαράδεκτης φρασεολογίας σας, η οποία είναι ανάλογη και με τη συμπεριφορά σας. Και η ντροπή είναι για εσάς και όχι για μένα επειδή τυγχάνει να είστε και εκπαιδευτικοί. Κρίμα…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή