Πάνος Σκουρλέτης: Είναι προκλητικό να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και στήριζαν τον Σόιμπλε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης: Είναι προκλητικό να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και στήριζαν τον Σόιμπλε

Σημεία από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1»

Είναι προκλητικό να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και στήριζαν τον Σόιμπλε, που προωθούσε σχέδιο εξόδου από το ευρώ

Η ΝΔ «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» στην περίπτωση των τοπικών και παράλληλων νομισμάτων, μια σκέψη που δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η βασική τους ιδέα υλοποιείται από την ίδια την κυβέρνηση μέσω του μηχανισμού των διαφόρων «pass», επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1», στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Περί της συζήτησης για περιφερειακά νομίσματα

Η βάση της συζήτησης δεν είναι αυτή που ισχυρίζεται η ΝΔ. Πρώτα απ’ όλα αυτή η θέση δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας. Δεύτερον, είναι λίγο «τραβηγμένο», να το πω έτσι επιεικώς, να εγκαλούν τον Τσακαλώτο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και έδωσε μία μάχη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας -διότι η κατάσταση αυτής ήταν που έθετε ζήτημα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ- και να μην έχουν απολογηθεί ακόμα αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα και την έβαλαν σε κίνδυνο αποπομπής της από τη ζώνη του ευρώ. Αναφέρομαι στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διότι αυτή είναι η αλήθεια των γεγονότων. Το σχέδιο εξόδου, έστω και προσωρινά όπως έλεγε τότε, ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε το οποίο απέρριψε εν τοις πράγμασι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εδώ υπήρχαν στελέχη του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ που λέγανε «βάστα Σόιμπλε». Δεν υπήρχε θέμα στήριξης μνημονίων, το θέμα ήταν σαφές. Και μνημόνιο θα είχες και εκτός ευρώ θα ήσουν.

Το κείμενο είναι συλλογικό και αναφέρονται διάφορα άτομα που έχουν συμβάλει, όχι στη συγγραφή του, αλλά στην κατάθεση προτάσεων σε έναν ανοιχτό προγραμματικό διάλογο που είχε γίνει, με διάφορες ιδέες. Μιλάει μάλιστα για περιφερειακά παράλληλα νομίσματα. Η μεγάλη αντίφαση της ΝΔ είναι ότι ο μόνος ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή αυτή την πολιτική είναι η ίδια, με το market pass, το fuel pass, τα οποία είναι μορφές παράλληλου νομίσματος. Το ξέρετε αυτό; Τι είναι το παράλληλο νόμισμα; Είναι μία εγγύηση του κράτους. Το κράτος αφ’ εαυτού του κόβει χρήμα, το βάζει σε μια κάρτα και ο ιδιώτης το αποδέχεται διότι το εγγυάται το κράτος. Αυτό είναι μια μορφή παράλληλου νομίσματος. Δηλαδή η ΝΔ εγκαλεί για κάτι που το έχει κάνει πράξη. Αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στα δικά μου οικονομικά, ρωτήστε έναν οικονομολόγο της δικής σας εμπιστοσύνης αν τα διάφορα pass της ΝΔ είναι μια μορφή παράλληλου νομίσματος. Μάλιστα είναι μορφές που τις χρησιμοποιούν σε ακραίες καταστάσεις, διότι όντως, με την πολιτική της η ΝΔ οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις, σε βίαιη φτωχοποίηση μέσω της ακρίβειας, των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».

Επειδή είπατε πριν για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που προβάλλουμε και καταθέτουμε πριν από τις εκλογές έχει απήχηση. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν μιλά για δευτερεύοντα ζητήματα, όπως το επιχειρεί η ΝΔ, αλλά μιλάει για το σήμερα. Μιλάει για το ΕΣΥ, για την Παιδεία, για την ακρίβεια, για τα νέα παιδιά που «δραπετεύουν» στο εξωτερικό, για τις υποκλοπές, για όλα αυτά που θέλουν να τα ξεχάσουμε.

Για τις δημοσκοπήσεις και τις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης

Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μια δομική αδυναμία, πιο πολύ στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα, στο να αποτυπώνουν τις πραγματικές διαθέσεις του κόσμου κι αυτό πρέπει να το ψάξουμε, ίσως χρειάζονται και νέα εργαλεία.

Αυτό που φοβούνται οι πολίτες είναι η επιχείρηση διαρκούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι μέσα από την επίσημη, συστημική ενημέρωση. Το δεύτερο που κάνει τους πολίτες να ανησυχούν και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, τα οποία κατανοούν περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, είναι η διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων με πολλαπλούς τρόπους. Εδώ είδαμε και ρουμανικές εταιρείες που είχαν επιστρατευθεί στις προηγούμενες εκλογές για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να ξέρω εγώ τι αρέσει στον κ. Τάκη, να του «σερβίρω» αυτά που θέλει. Αυτό είναι ένα θέμα δημοκρατίας και κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά γι’ αυτό που γίνεται.

Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τις υποκλοπές

Από το «Predator» και την υπόθεση των υποκλοπών, δυστυχώς δεν πήραμε απαντήσεις και πηγαίνουμε στις εκλογές με τεράστια ερωτηματικά. Απόδειξη περί αυτού είναι και η χθεσινή έκθεση της επιτροπής PEGA, η οποία είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά για τον ίδιο. Δεν έχει ξαναγίνει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από μόνος του, για λόγους ευθιξίας την επόμενη εβδομάδα που βγήκε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, προσπάθησε να τους «πνίξει» όλους δίπλα του. Κάποιους τους «έπνιξε» και πατάει πάνω τους για να διασωθεί. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας.

Να αδράξουμε την ευκαιρία της απλής αναλογικής

Εάν ο κ. Μητσοτάκης κρατήσει, όπως λέει, την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εάν δεν την παραδώσει αμέσως, πάραυτα όπως έλεγε, και ταυτόχρονα δεν του κάνει ο κ. Ανδρουλάκης, τι θα επιχειρήσει να κάνει τελικά; Να «λαφυραγωγήσει» από άλλους χώρους; Να εξαγοράσει βουλευτές; Να πάει με τον κ. Βελόπουλο αν αυτός μπει στη Βουλή;

Εμάς μας ενδιαφέρει να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα προγραμματικών συγκλίσεων, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα θέματα. Εκεί καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη να μας πει. Για το δημόσιο σύστημα υγείας έχουμε συμφωνήσει ενάντια στον νόμο Πλεύρη και σε δέκα θετικά πράγματα; Υπάρχουν συγκλίσεις. Άρα, απέναντι σε αυτά τοποθετήσου κ. Ανδρουλάκη και μη λες ότι δεν μπορείς να συνεννοηθείς ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Η λογική των ίσων αποστάσεων δεν περπατά στην ίδια τη ζωή.

Θα πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία της απλής αναλογικής, μια ευκαιρία εξυγίανσης, όπου ο καθένας παίρνει αυτό που πραγματικά του αναλογεί και να πάμε σε κυβερνήσεις που θα είναι πιο ισχυρές. Είναι ευκαιρία να ενισχυθεί αυτή η κουλτούρα. Εάν ο καθένας μείνει στις θέσεις του, να το πει από τις πρώτες, να το πει και μεταξύ πρώτων και δεύτερων και ο λαός θα μπορέσει να δώσει λύση. Θα αναλάβει ο καθένας το κόστος του να απορρίψει μια ορατή διέξοδο για τη χώρα. Η απεύθυνση είναι και προς το ΜέΡΑ25 και προς το ΚΚΕ. Η μορφή της σχέσης που μπορεί να έχουν με μια τέτοια κυβέρνηση θα την επιλέξουν οι ίδιοι. Εμάς μας ενδιαφέρει η στέρεη προγραμματική βάση για μια κυβέρνηση συνεργασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή