CRYPTO Βαρουφάκειον, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
CRYPTO Βαρουφάκειον, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε και πολλά καθαρόαιμα και μη θα διεκδικήσουν τις ψήφους των Ελλήνων (συμπεριλαμβάνονται οι Ελληνίδες) επιχειρηματολογώντας, τάζοντας και υποσχόμενα ότι θα φέρουν θάλασσα στα βουνά κτλ κτλ. Μπορεί να βιάζομαι αλλά δεν βλάπτει να γράψω ότι ο αγώνας άρχισε, αλλά επί της ουσίας συζήτηση δεν γίνεται. Οι μέχρι τώρα πολιτικές συζητήσεις αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες, είτε για το «καθεστώς» Μητσοτάκη από τη μια μεριά είτε για την επιστροφή στο 2015 από την άλλη, ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και με προσπάθειες προσεταιρισμού των μικροτέρων. Εκεί μέσα έχει μπλέξει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυστυχώς αδυνατεί να πάρει την πρωτοβουλία να αλλάξει την καθημερινή πολιτική ατζέντα.

Εκείνος που προσπάθησε και πέτυχε αναταραχή, προς το παρόν, είναι ο Βαρουφάκης με την πρότασή του για ένα είδος ψηφιακού νομίσματος, τον λεγόμενο Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) ή επί το κοινότερον «ΔΗΜΗΤΡΑ». Επειδή σε αυτές τις εκλογές θα βρεθούμε μπροστά σε καταιγισμό ψευδεπίγραφων ειδήσεων και άλλων δηλώσεων που θα λένε τη μισή αλήθεια, είτε θα δίνουν επιγραμματικά υποσχέσεις μη επεξηγώντας τον τρόπο εφαρμογής τους, αποφάσισα να ασχοληθώ για λίγο με την «κυρία ΔΗΜΗΤΡΑ Βαρουφάκη!!!».
Οι πληροφορίες μου αντλούνται από την ιστοσελίδα του ΜΕΡΑ25, όπου διαβάζω ότι το ΔΗΜΗΤΡΑ είχε κατατεθεί στην Βουλή από το 2020 ως πρόταση νόμου αλλά θάφτηκε από τα συστημικά μέσα και εμφανίστηκε τώρα για να τρομοκρατήσει τον λαό όπως ισχυρίζονται. Η κεντρική ιδέα του ΔΗΜΗΤΡΑ είναι να δημιουργείται στο TAXIS ένας λογαριασμός για κάθε ΑΦΜ που θα πιστώνεται είτε από επιστροφή φόρου είτε από μεταφορά ευρώ μέσω τραπέζης και θα χρησιμοποιείται για την διενέργεια συναλλαγών είτε μεταξύ πολιτών είτε μεταξύ πολίτη και κράτους.
Ο λόγος είναι, κατά το ΜΕΡΑ25, να απαλλαγούν οι χρηματικές συναλλαγές από το τέλος που επιβάλλουν οι τράπεζες και θα έχει ισχύ μόνο για εσωτερικές συναλλαγές. Για συναλλαγές εξωτερικού είτε εμβασμάτων είτε πιστωτικών καρτών, θα ισχύει ό,τι και σήμερα.
Από τις πληροφορίες που έχει διαθέσιμες το ΜΕΡΑ25 είναι προφανές ότι η ΔΗΜΗΤΡΑ έχει στόχο να χτυπήσει τις τράπεζες αφαιρώντας από αυτές ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς συναλλαγών, το οποίο θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες θα γίνονται χωρίς προμήθεια όπως κάνουν τώρα οι τράπεζες. Η μανία του Βαρουφάκη εναντίον του τραπεζικού συστήματος φαίνεται από αυτή την πρόταση, η οποία είναι ανεδαφική γιατί για να εφαρμοστεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνει ένα είδος ψηφιακού νομίσματος, crypto νομίσματος ή BitCoin ασχέτως αν ο ίδιος το αρνείται. Σε ασφαλείς συναλλαγές απαιτείται μια έμπιστη τρίτη οντότητα που σήμερα είναι οι τράπεζες και στο ΔΗΜΗΤΡΑ ο Βαρουφάκης προτείνει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο το TAXIS.
Στην ουσία προτείνει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατά την γνώμη μου θα παίξει τον ρόλο του στα επόμενα βήματα που θα είναι σύμφωνα με τις ονειρώξεις του, το κλείσιμο των τραπεζών και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δηλαδή μια πιθανή κατάργηση του ευρώ δεν θα φέρει μεγάλη αναταραχή στις εσωτερικές συναλλαγές, όπως ισχυρίζεται, γιατί ήδη θα υπάρχει κάποιο σύστημα πληρωμών. Είναι ενός είδους Plan B’, όπως λέει. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν υλοποιηθεί το ΔΗΜΗΤΡΑ, τότε οι πιέσεις για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα είναι ισχυρότερες γιατί θα υπάρχει έτοιμο και σε λειτουργία το Plan B’.
Με την πρότασή του ο Βαρουφάκης προτείνει εκτός των άλλων και την κατάργηση των μετρητών που το ονειρεύεται και η Λαγκάρντ και πολλοί άλλοι με την δικαιολογία του εκσυγχρονισμού των συναλλαγών, που στην ουσία όμως αν εφαρμοστεί, θα είναι η πλήρης κατάργηση των προσωπικών μας ελευθεριών. Παρεμπιπτόντως για το θέμα αυτό σχεδιάζω να ασχοληθώ σε ένα μελλοντικό άρθρο.
Ευκαιρία βρήκαν λοιπόν τα κανάλια και έστρεψαν τα φώτα τους σε αυτές τις Βαρουφάκιες ονειρώξεις εκτοπίζοντας από την ατζέντα σοβαρά θέματα που κανείς δεν αποφασίζει να θίξει. Από αυτή τη στήλη έχω αναφερθεί πολλές φορές με τα θέματα αυτά που κατά την γνώμη μου θα πρέπει να απασχολήσουν τον προεκλογικό αγώνα. Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή αναφορά σε ραδιοφωνικό σταθμό που ο παρουσιαστής είπε τα εξής: «Σε αυτές τις εκλογές δεν θα ακούσουμε τίποτα για την παιδεία, τίποτα για την υγεία, τίποτα για το δημογραφικό, τίποτα για την ποιότητα ζωής και τίποτα για τον εξορθολογισμό του κράτους, τίποτα για τον πρωτογενή τομέα, τίποτα για την βιομηχανία. Θα ακούσουμε όμως πολλά για παροχές, επιδόματα, μείωση φόρων, αύξηση συντάξεων, πλειοδοσίες στην αύξηση μισθών, αλλά δεν θα ακούσουμε που έχει φτάσει το δημόσιο χρέος, που έχουν φτάσει τα ελλείματα εμπορικών συναλλαγών, τα παράνομα κέρδη διυλιστηρίων» – όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου και πολλά άλλα.

Και πραγματικά έτσι είναι. Σήμερα που γράφω το άρθρο άκουσα στο ραδιόφωνο μια φοιτήτρια της σχολής ψυχολογίας στην Θεσσαλονίκη που έλεγε τα εξής: Μένει στα Γιαννιτσά και πηγαινοέρχεται γιατί είναι φτηνά τα νοίκια. Επειδή είχε δικαίωμα να πάει σε φοιτητική εστία στη Θεσσαλονίκη, πήγε και της ήρθε να κάνει εμετό από την βρωμιά και δυσωδία των κτηρίων και των δωματίων. Είναι απολύτως κατηγορηματική εναντίον των πολιτικών κομμάτων που έχουν κάνει τα πανεπιστήμια στάβλους και τόπους αλίευσης ψηφοφόρων. Η κοπέλα προς τιμήν της είπε και πολλά άλλα και ερωτώ για άλλη μια φορά. Θα τολμήσουν τα κόμματα να καταργήσουν τις πολιτικές νεολαίες μέσα από τα πανεπιστήμια; Ξέρετε ότι η Σχολή Καλών Τεχνών τουλάχιστον μέχρι την αρχή των διακοπών του Πάσχα τελούσε υπό κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα των Τεμπών; Υπάρχουν πέντε έξι άτομα που κάνουν κουμάντο και οι υπόλοιποι χαλάνε τα λεφτά της οικογένειας χασομερώντας και περιμένοντας πότε θα πάρουν γραμμή οι αρχηγοί να ανοίξουν την σχολή.
Άκουσα πάλι από το ραδιόφωνο για ένα παιδάκι που ακρωτηριάστηκε στο δάχτυλο και το μετέφεραν στην Τουρκία να του το κολλήσουν γιατί στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν δούλευε το τηλέφωνο για να καλέσουν για διαμετακόμιση του παιδιού και να συνεννοηθούν. Τότε αναφέρθηκε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου είναι, ακούστε, πτυχιούχος των ΤΕΙ της σχολής «Τεχνολογίας οργάνων», προσοχή δεν είναι ανθρώπινα όργανα. Είναι πολύμετρα, παχύμετρα και γενικά οργάνων μέτρησης ρεύματος, ταχύτητας, πίεσης κτλ. Αυτός ο τύπος λοιπόν είναι διοικητής ενός μεγάλου νοσοκομείου… Το έγραψα για να καταλάβουμε το βαθύ και μέγα πρόβλημα της υγείας στην χώρα μας που κανένας δεν θα θίξει στις εκλογές.
Στο βρόντο πάει και το δημογραφικό. Κανένας δεν λέει να εξασφαλίσουμε πόρους για αυτό το μεγάλο Εθνικό πρόβλημα, αλλά το ένα κόμμα υπερφαλαγγίζει το άλλο στις υποσχέσεις αύξησης μισθών και επιδομάτων, διαφόρων φοροαπαλλαγών και βοηθημάτων. Δεκατρείς χιλιάδες «άνεργοι» του ΟΑΕΔ με ετήσιο εισόδημα από άλλες πηγές άνω των 30.000 ευρώ τάιζε ο ΟΑΕΔ και οι υπάλληλοι έκαναν απεργία γιατί τους φέρθηκε σκληρά ο Οργανισμός όταν τους έκοψε το επίδομα. Καταλαβαίνετε πού έχουμε φτάσει; Πολλά τα ζητήματα και πολύ φοβάμαι ότι πέρα από υποσχέσεις και συνθηματολογίες δεν θα ακούσουμε τίποτα, γιατί εκτός της ΔΗΜΗΤΡΑΣ κυριαρχεί στα ΜΜΕ ο τρόπος σχηματισμού κυβέρνησης, το εκλογικό σύστημα και οι μετεκλογικές συμμαχίες.

Για να κλείσω επανέρχομαι στον Βαρουφάκη και στο στόχο του ζωής για κατάργηση των τραπεζών. Αν ήταν σοβαρός θα ζητούσε εμπεριστατωμένα να γίνουν από την νέα κυβέρνηση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας κανονισμοί λειτουργίας των τραπεζών που δεν θα είναι λεόντειες απέναντι στον καταθέτη, είτε αυτό αφορά τις προμήθειες, είτε τα επιτόκια, είτε τα δάνεια, είτε την ευθύνη των τραπεζικών στελεχών. Δεν μπορεί τα στελέχη με τις ενέργειές τους να προκαλούν ζημιές στις τράπεζες και να την πληρώνει το δημόσιο. Κανείς δεν αναφέρθηκε, αν και το γνωρίζουν, στον νόμο που ψήφισε η ΝΔ για απαλλαγή ευθυνών των τραπεζικών στελεχών το 2019. Ήταν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι πολλοί την γλύτωσαν για τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησαν, γιατί την κύρια ευθύνη την φέρουν αυτά τα στελέχη που μας ξυπνούσαν τα μεσημέρια πριν την κρίση να πάρουμε διακοποδάνεια, σπίτια χωρίς ίδια συμμετοχή και χωρίς εξασφαλίσεις.

Πήγαινε στην κορυφή