Ζωή Ράπτη: Φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωή Ράπτη: Φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία

Γράφει η ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ, Υφυπουργός Υγείας,
υποψ. βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Ν.Δ.


Το να ισχυρίζεται κάποιο κόμμα ή πολιτικός ότι ενδιαφέρεται για τους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές αναπηρίας είναι εύκολο. Δύσκολο και συνάμα απαραίτητο είναι να στηρίζει με πράξεις τους λόγους του. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη συγκρότησή της, υλοποιεί σειρά μέτρων που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθούν τα παρακάτω:

Θεσπίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή ο Προσωπικός Βοηθός για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, θεσμός για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, δημιουργήθηκαν Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας -Ψηφιακά ΚΕΠΑ και ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» που υλοποιούν το σύνολο της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας και βάζουν τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία.
Παράλληλα, γενικεύεται η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου. Επιπλέον, εντάχθηκε σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση αναπηριών και διαταραχών.
Ξεκίνησε, παράλληλα, να υλοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης ενισχύονται οι πολιτικές αποϊδρυματοποίησης, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Την ίδια ώρα διευρύνονται οι πολιτικές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με στόχο την ένταξη όσων αναπήρων το επιθυμούν στην αγορά εργασίας.
Μια άλλη σημαντική δράση είναι πως επεκτάθηκε σε Κ.Ε.Π., υπηρεσίες αλλά και νοσοκομεία η καινοτόμα υπηρεσία «Relay», που δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας με ακουστική αναπηρία να πραγματοποιούν τηλε-βιντεοκλήσεις και να εξυπηρετούνται σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση, μέσω εξ αποστάσεως διερμηνείας.
Επίσης μπήκε σε λειτουργία το πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες και ηλικιωμένους, που δίνει την ευκαιρία σε 2.400 τυφλούς ή κωφούς συμπολίτες μας και σε 3.000 ηλικιωμένους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί και η άμεση οικονομική ενίσχυση, που αποφάσισε και θεσμοθέτηση η κυβέρνηση αφού από 1ης Μαΐου αυξάνονται κατά 8% συνολικά 13 αναπηρικά επιδόματα (δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ).
Τέλος, η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Αυτή η Κάρτα παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους Πολιτισμού, με αξιοπρέπεια-χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους – και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία.
Έτσι ασκείται αληθινά φιλολαϊκή πολιτική. Με πράξεις και καλά υπολογισμένα έργα. Όχι με λαϊκισμούς, ευχολόγια και παραγωγή τοξικού κοινωνικού και πολιτικού κλίματος, όπως έχει επιλέξει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή