Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Ταυτόχρονα με τις ευχές για «Χρόνια πολλά» των τελευταίων ημερών διάβασα στο διαδίκτυο για έναν παππού που έφτασε τα 109 έτη. Όπως γράφουν είναι 109 ετών, ζει μόνος του, κάνεις όλες τις δουλειές χωρίς να χρειάζεται βοήθεια και συνεχίζει να οδηγεί! Σκέφτομαι αν αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας, ας διαβάσω και παρακάτω. Αν είναι να ζήσω πολλά χρόνια και το μυστικό είναι να ζω μόνος, να κάνω ο ίδιος τις δουλειές στο σπίτι που μένω και να οδηγώ, δεν είναι και δύσκολο. Πιο δύσκολο θα είναι για το κράτος που θα πληρώνει τη σύνταξή μας όλα αυτά τα χρόνια!

Ο λόγος για τον Βίνσεντ Ντράνσφιλντ από το Νιου Τζέρσεϊ. Ο αιωνόβιος παππούς «σπάει» όλα τα ρεκόρ, ενώ είναι το πιο αισιόδοξο παράδειγμα δίψας και θέλησης για ζωή. Ο παππούς, αν κι έχει δημιουργήσει μία μεγάλη οικογένεια – έχει ένα παιδί, τρία εγγόνια και επτά δισέγγονα – προτιμά να μένει μόνος του στο σπίτι και να αυτό-εξυπηρετείται καθώς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Είναι συνταξιούχος πυροσβέστης. Σε συνέντευξη για τα γενέθλια των 109 ετών του, εξήγησε αρχικά ότι το κλειδί για να έχεις μια μακρά ζωή είναι να περνάς τον χρόνο σου κάνοντας αυτό που αγαπάς. Για εκείνον αυτό που αγαπούσε περισσότερο ήταν να υπηρετεί ως μέλος της τοπικής εθελοντικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Το έκανε για σχεδόν 80 χρόνια και η ενασχόληση αυτή ήταν πολύτιμη, καθώς αφενός τον έκανε ευτυχισμένο κι αφετέρου γνώρισε τόσους πολλούς φίλους.
Μια εγγονή του μάλιστα, αποκάλυψε ότι το να είναι μέλος μιας ομάδας κράτησε τον παππού της σε εγρήγορση μετά τον θάνατο της συζύγου του. «Αφού πέθανε η γιαγιά μου, αυτό ήταν που τον κράτησε ζωντανό. Κάθε μέρα πήγαινε στο πυροφυλάκιο από τις 3 έως τις 5 και όλοι κάθονταν εκεί και έκαναν παρέα. Ήταν σαν την οικογένειά του», είπε. Ο εθελοντισμός στον πυροσβεστικό σταθμό βοήθησε επίσης τον Βίνσεντ να παραμείνει σε φόρμα σε όλη του τη ζωή, κάτι που, όπως είπε, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του. Παρόλο που δεν σήκωνε ποτέ βάρη ή δεν γυμναζόταν σε γυμναστήριο, φρόντιζε να κρατάει πάντα το σώμα του σε κίνηση.
Εκτός από την αδιάκοπη εργασία και ενασχόλησή του τα προηγούμενα χρόνια, ο Βίνσεντ εργάστηκε επί 60 χρόνια και θεωρεί το γάλα ένα ακόμη μυστικό που του εξασφάλισε μακροζωία. Τα τελευταία 94 χρόνια πίνει καθημερινά ένα ποτήρι γάλα για να κρατήσει τα οστά του γερά. Εγκατέλειψε το σχολείο αμέσως μετά την όγδοη τάξη και εργάστηκε σε μια γαλακτοβιομηχανία από την ηλικία των 15 ετών για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ο Βινς παρέδιδε γάλα για πέντε χρόνια και συχνά βοηθούσε τον εαυτό του πίνοντας ένα κρύο ποτήρι.
«Έπινα γάλα και έτρωγα καλά επειδή δούλευα εκεί. Και συχνά γυρίζω πίσω και σκέφτομαι ότι μου έδωσαν ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή και για τα κόκαλα του σώματός μου». Πιστώνει την καλή του υγεία λοιπόν στο γάλα, το οποίο, όπως λέει, τον βοήθησε να ξεπεράσει τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ο Βίνσεντ δεν εστιάζει μόνο στη διατήρηση της υγιεινής διατροφής του αλλά αποκάλυψε ότι συχνά επιδίδεται σε ό,τι τον κάνει ευτυχισμένο. Δεν αποφεύγει ποτέ το ιταλικό φαγητό, τα χάμπουργκερ, τη σοκολάτα και άλλα γλυκά, ενώ πίνει και σταθερά ένα φλιτζάνι καφέ και περιστασιακά μια μπύρα. Ωστόσο, αποφεύγει όλα τα άλλα αλκοολούχα ποτά ενώ έχει κόψει ακόμα και την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

Εκτός από τα μυστικά του Βίνσεντ, η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μια έρευνα και αποδείχθηκε και επιστημονικά πλέον ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν μία από τις πέντε θέσεις στο «κλαμπ μακροβιότητας» παγκοσμίως! Τέσσερα είναι τα μυστικά της μακροζωίας, σύμφωνα με τους Ικαριώτες: η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η οικογενειακή θαλπωρή και ο «χαλαρός» τρόπος αντιμετώπισης της ζωής. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν η Σαρδηνία, η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια) και η Χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα).
Δεν θα χρειαστεί να μετακομίσουμε στα μέρη αυτά, διότι ξέρουμε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά, όπως η οικογενειακή συνοχή, η μεγάλη πρόσληψη φυτικών ινών, η αποφυγή του καπνίσματος, η ήπια και καθημερινή άσκηση καθώς και η συμμετοχή ηλικιωμένων ατόμων σε κοινωνικές δραστηριότητες. Με αυτά δεν θα ζήσουμε μόνο περισσότερο, αλλά θα ζήσουμε καλύτερα. Κι αυτό νομίζω είναι πιο σημαντικό.

Κάποιο δικό μας παράδειγμα από την Ικαρία, η Ασημίνα Νομικού, 106 ετών, δήλωσε πως αν και έζησε δυσκολίες και πολέμους με φτώχεια και πείνα, το «μυστικό» της είναι ο χαρακτήρας της. «Έκλαιγα πολύ και γελούσα πολύ», όπως είπε. Πρόσεχε τη διατροφή της αλλά το βασικό είναι πως θεωρεί τη ζωή μια μάχη που δεν θα παραδώσει ποτέ! Ο Πλούταρχος δεν αναζήτησε το μυστικό της μακροζωίας, αφού πίστευε πως «η αξία της ζωής μετριέται με την ωραιότητά της και όχι με το μήκος της». Η ποσότητα όμως δεν αναιρεί την ποιότητα.
Κι όπως έλεγε κάποια χρόνια πριν τον Πλούταρχο, ο Επίκουρος: «Είναι αδύνατο να ζήσεις μια ευχάριστη ζωή χωρίς να ζεις με σύνεση και έντιμο και δίκαιο τρόπο, και είναι αδύνατο να ζεις με σύνεση και τιμιότητα και δίκαια χωρίς να ζεις ευχάριστα». Το πολύ και το ωραίο έχουν τελικά το ίδιο μυστικό και μας το είπαν ο Βίνσεντ και η Ασημίνα! Τώρα πια δεν έχουμε δικαιολογίες… Τώρα γνωρίζουμε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή