Γιάννης Οικονόμου: Μία κάλπη έχουμε μπροστά μας, ο Πρωθυπουργός εμφατικά το έχει πει, είναι η εκλογή της 21ης Μαΐου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Μία κάλπη έχουμε μπροστά μας, ο Πρωθυπουργός εμφατικά το έχει πει, είναι η εκλογή της 21ης Μαΐου

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου,στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» και τον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε:

Για τις εκλογές και τη σημασία της ψήφου της 21ης Μαΐου
Μία κάλπη έχουμε μπροστά μας, ο Πρωθυπουργός εμφατικά το έχει πει, είναι η εκλογή της 21ης Μαΐου. Αυτή είναι που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου, ποιος θα κυβερνήσει και πώς θα προχωρήσουμε ή αν θα μπλέξουμε σε περιπέτειες, οι οποίες είναι περισσότερο πολύπλοκες από αυτές που φαντάζεται κανείς, αν προκύψει μια άλλη Κυβέρνηση -με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, για την επιστροφή στο παρελθόν, για την επάνοδο του κ. Βαρουφάκη που θα «ανατινάξει τις τράπεζες»- για τον εγκλωβισμό της χώρας σε έναν ατέρμονο κύκλο αστάθειας για πάρα πολλά χρόνια. Σε αυτήν την εκλογή οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στους πονηρούς, που τους λένε «στείλε ένα μήνυμα και βλέπεις μετά».
Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας -που διάφοροι πονηροί έρχονται το παίζουν υπερπατριώτες και πιο ευαίσθητοι σε εθνικά και κοινωνικά- μπορεί να δει τι έκανε η Κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ποια Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό της Εκκλησίας, ρυθμίζοντας μια σειρά από θέματα που απασχολούσαν την ελληνική Εκκλησία για χρόνια; Ποια Κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους; Ποια Κυβέρνηση έβαλε τάξη στο μεταναστευτικό; Ποια Κυβέρνηση τελείωσε με τις Μόριες, με τις Ειδομένες, με αυτούς που «λιάζονταν»; Ποια Κυβέρνηση απέδειξε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούν να φυλάσσονται; Ποια Κυβέρνηση φυλάει τα σύνορα στη στεριά; Συζητάμε εδώ για το μεταναστευτικό, λες και είναι κάτι που πέρασε και δεν θα ξανάρθει, ενώ στην Ιταλία έχουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Ποια Κυβέρνηση στην Ελλάδα έβαλε τάξη σε αυτό; Ποια Κυβέρνηση με τα εξοπλιστικά προγράμματα μετατοπίζει την ισορροπία στο Αιγαίο, θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογράφει Συμφωνίες με τους μεγάλους του κόσμου; Ποιος Πρωθυπουργός στάθηκε στο Κογκρέσο και τον χειροκροτούσαν όταν μίλαγε για τον Ελληνισμό, όχι μόνο για την ιστορία του, αλλά και για τα σύγχρονα επιτεύγματά του;
Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019
Η πολιτική είναι μια διαδικασία, η οποία απαιτεί να είσαι δίπλα στην κοινωνία, να διεκδικείς πράγματα, να μετράς την απήχησή σου. Η πολιτική γίνεται εκεί που πρέπει να πείσεις τον άλλον ότι με τους νόμους που ψηφίζεις και με την υλοποίηση αυτών δίνεις απαντήσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν. Στις σχέσεις του Κράτους με τον πολίτη, στο πώς μεγαλώνουν τα παιδιά του, στην προοπτική που έχει για το αύριο, στην ασφάλεια της Πατρίδας και στις θέσεις της στη διεθνή σκηνή. Όλα αυτά προϋποθέτουν μια σειρά βιωμάτων και εμπειριών, γνώσεων, αντίληψης, ενσυναίσθησης και συνείδησης σε ποιο κόμμα είσαι, ποια Παράταξη υπηρετείς, σε ποια χώρα καλείσαι να εφαρμόσεις αυτές τις πολιτικές και βεβαίως να έχεις και γνώση του σύγχρονου περιβάλλοντος. Απαιτείται επαγγελματισμός, τεχνογνωσία. Υπάρχει ευκολία ορισμένων να φτιάχνουν ένα παράλληλο πολιτικό σύμπαν και να το παρουσιάζουν όπως θα ήθελαν να είναι και να χτίζουν εκεί μια συζήτηση.
O Πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός απόλυτα θεσμικός και πιστεύει στην ολοκλήρωση των εκλογικών κύκλων. Η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών έμεινε στα Υπουργεία σχεδόν σε όλη την τετραετία, στην οποία περάσαμε από ένα τυφώνα παγκόσμιων κρίσεων κι όμως μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την ανεργία, αυξήσαμε 20% τον κατώτατο μισθό, κάναμε μεταρρυθμίσεις μειώνοντας την γραφειοκρατία με το ψηφιακό Κράτος. Θωρακίσαμε τη χώρα σε ό,τι αφορά τα αμυντικά μας ζητήματα, το μεταναστευτικό.
Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας, που συνδέονται και με τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Πολιτεία, αλλά και με την κουλτούρα μας σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του Κράτους, που πράγματι δεν προχωρήσαμε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε ή δεν άλλαξαν σε τέτοιο βάθος όσο θα θέλαμε. Όμως, η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα του 2023 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019. Και η δεύτερη -αυτή που αλλάζει, ενδεχομένως, όχι όσο γρήγορα όσο θα θέλαμε- συγκρούεται συνεχώς με την πρώτη, που μιλά μόνο για το παρελθόν και την επιστροφή στο χθες.
Είπαμε από την πρώτη στιγμή: Εάν η πρώτη τετραετία, ήταν η τετραετία της μείωσης των φόρων -και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς γιατί το έχει εμπεδώσει η ελληνική κοινωνία- η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία της αύξησης των μισθών. Στο τέλος της δεύτερης τετραετίας οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν αυξηθεί κατά 25%. Ήδη, στο δημόσιο τομέα το μισθολόγιο από 1/1/2024 αναπροσαρμόζεται. Ήδη, έχει προβλεφθεί ότι 500 εκατ. παραπάνω θα διατεθούν γι’ αυτή τη διαδικασία μαζί και με αξιολόγηση, μαζί και με κινητροδότηση, διότι αυτά πάνε πλάι-πλάι. Ένα πιο αποτελεσματικό, φιλικό Δημόσιο, σε ό,τι αφορά τον πολίτη. Η αξιολόγηση δεν είναι μπαμπούλας, δεν σημαίνει περιθωριοποίηση. Σημαίνει εξέλιξη και βελτίωση.
Ψηφίσαμε έναν νόμο που δίνει τη δυνατότητα για εναλλακτικές πηγές εσόδων, για να μείνουν οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ. και ταυτόχρονα να μπορούν να παρέχουν και κάποιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, χρειάζονται άλματα στην πρωτοβάθμια υγεία για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία από την πίεση, με ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Μέσα σε αυτή την τετραετία υπήρξαν αυξήσεις για τους υγειονομικούς, δόθηκαν κίνητρα για ειδικότητες. Θυμάμαι τη μεγάλη αγωνία που υπήρχε από την έλλειψη αναισθησιολόγων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ήταν απολύτως απαραίτητοι. Έγιναν προσπάθειες και με κίνητρα και με παραπάνω χρήματα στην αντοχή που είχε το σύστημα, δεν πετάξαμε λευκή πετσέτα. Δόθηκαν αυξήσεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους ιατρούς. Έγιναν προσλήψεις. Είναι η απόλυτη προτεραιότητα της επόμενης περιόδου: Συνδέεται πλήρως και με την συνέχιση της ζωής στην Περιφέρεια και με την αναστροφή της δημογραφικής κρίσης. Να εμπνέει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που ζουν εκεί, να μην αισθάνονται ότι είναι πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας και ανά πάσα στιγμή είναι ευάλωτοι στο οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί.
Η κοινωνία δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα
Ένα πράγμα στην πολιτική είναι να λες ιστορίες που ακούγονται ευχάριστες, να χαϊδεύεις αυτιά και να προσπαθείς με μια ρητορική ικανότητα ή με μια θεατρικότητα στην παράστασή σου να κερδίσεις το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Ένα δεύτερο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής και να σε πιστεύει η κοινωνία. Τον κ. Τσίπρα και εξαιτίας της κυβερνητικής του θητείας και του τρόπου με τον οποίο επέλεξε να πολιτευτεί αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν τον πιστεύει κανείς. Ποιος να πιστέψει έναν άνθρωπο που πάει να κάνει καμπάνια με ένα ζήτημα που δεν υπάρχει, ότι ιδιωτικοποιείται, λέει, το νερό; Είναι αυτός που το έδωσε 99 χρόνια στο Υπερταμείο. Ο νόμος γράφει ότι δεν ιδιωτικοποιείται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους.
Όλα αυτά τα 4 χρόνια ζήσαμε στην απόλυτη τοξικότητα και στη λασπολογία. Όμως, την ίδια στιγμή η πραγματικότητα έρχεται να εκδικηθεί τους εμπνευστές όλης αυτής της τακτικής και τους εκφραστές της. Έρχεται η ίδια η πραγματικότητα να τους φέρει αντιμέτωπους με τον καθρέφτη τους. Εκτός από ένα στενό ακροατήριο που βαυκαλίζεται, κάθεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο και εξαπολύει ύβρεις και επιθέσεις -νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο διευρύνει κάπως την απήχησή του- η υπόλοιπη κοινωνία είναι απολύτως υποψιασμένη.
Για τη θητεία ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Με την τελευταία ενημέρωση χθες, κλείσαμε έναν κύκλο 615 ημερών, με 170 περίπου ενημερώσεις, έντονη καθημερινότητα για πάρα πολύ καιρό, πάρα πολύ χρόνο με τους πολιτικούς συντάκτες και μια γόνιμη συνεργασία. Περάσαμε δύσκολες μέρες από την πρώτη στιγμή. Είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, την τρίτη φάση της πανδημίας, τις φυσικές καταστροφές, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την έκρηξη του πληθωρισμού και την εισαγόμενη ακρίβεια. Είχαμε την τραγωδία των Τεμπών που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο κατά τη γνώμη μου. Δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες ανέδειξαν, από την μια, και την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις και να δείξει η χώρα την ανθεκτικότητα που έπρεπε.
Είχα το προνόμιο να είμαι Εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης που η πραγματικότητα είναι ότι τα τέσσερα αυτά χρόνια παρήγαγε πλούσιο και μετρήσιμο έργο και μου έδινε τη δυνατότητα να έχω επιχειρήματα και στοιχεία, να στέκομαι με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια απέναντι στους πολιτικούς συντάκτες που έκαναν την δουλειά τους, μπροστά στην ελληνική κοινωνία και με αυτοπεποίθηση να υπερασπίζομαι το έργο μας.

Πήγαινε στην κορυφή