Μετά το Πάσχα, ποια «Ιθάκη» να περιμένουμε;, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μετά το Πάσχα, ποια «Ιθάκη» να περιμένουμε;, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Είναι 21 Απρίλιου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Απομένουν 9 ημέρες για την Πρωτομαγιά και ακριβώς ένας μήνας για τις Εκλογές. Επίσης, θέλουμε 45 ημέρες για την αργία του Αγίου Πνεύματος και περίπου 60 ημέρες πριν το τέλος των σχολείων. Αν συνεχίσουμε και άλλο μένουν – ίσως – 75 ημέρες πριν τις δεύτερες εκλογές και κάπου 100-120 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας. Δεν θα φτάσω στην 28η Οκτωβρίου, ούτε στα Χριστούγεννα…

Εύκολα καταλαβαίνουμε πως ο χρόνος περνά γρήγορα και πάντα υπάρχει κάτι μελλοντικό να περιμένουμε. Κάτι που μερικές φορές μας κάνει να επιδιώκουμε να περάσει ακόμη πιο γρήγορα ο χρόνος ώστε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Ξεχνώντας για λίγο ή για περισσότερο, πόσο σημαντικό είναι το σήμερα και πως ο χρόνος που περνά δεν ξαναγυρίζει. Κι ας μας συμβούλεψε ο Καβάφης:
«Πάντα στον νου σου νά’χεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
»Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θά’βγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.»

Με τους στίχους αυτούς από το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, μίλησε για την καριέρα του ο Κόμπι Μπράιαντ στην τελετή που διοργάνωσαν οι Λος Άντζελες Λέικερς για την απόσυρση της φανέλας του. Ήταν Δεκέμβριος του 2017 και ο Αμερικανός δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, λόγω της αποθέωσης που γνώρισε από τους φιλάθλους. Οι Λέικερς απέσυραν τόσο τη φανέλα με το νούμερο «8», όσο και αυτή με το νούμερο «24», οι οποίες πλέον κοσμούν την οροφή του γηπέδου τους.
Αν δεχθούμε, λοιπόν, σαν τον επόμενο προορισμό μας τις εκλογές, ας τους δώσουμε τη σημασία που έχουν. Μας δίνεται η ευκαιρία, το δικαίωμα να επιλέξουμε σε ποιους θα δώσουμε τα ηνία της χώρας μας για τα επόμενα 4 χρόνια. Σκέψεις πως ό,τι κι αν κάνουμε όλα είναι προδιαγεγραμμένα, ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που τους αξίζουν και τόσα άλλα δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με εμάς. Με τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας μπορούμε να μελετήσουμε προγράμματα, να πιστέψουμε σε πολιτικούς και να αποφασίσουμε με σύνεση και σοβαρότητα.
Αν η επιθυμία μας είναι να ορίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές σαν την επόμενη Ιθάκη μας, μπορούμε από τώρα να κάνουμε όνειρα, προγράμματα και σκέψεις ώστε να γίνουν οι καλύτερες διακοπές μας. Παράλληλα, θα μας δοθεί η δύναμη να προσπαθήσουμε με περισσότερη υπομονή και επιμονή ώστε το διάστημα αυτό να είναι δημιουργικό, χαρούμενο και εποικοδομητικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώξουμε να περάσουν ο χρόνος και να φτάσει η ημέρα που θα μπούμε στο αυτοκίνητο, στο καράβι ή στο αεροπλάνο για τον προορισμό των ονείρων μας.

Όλοι οι στόχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν αν ξεκινήσουμε σήμερα, αν χαρούμε και εκμεταλλευθούμε κάθε στιγμή και κάθε ώρα. Όλα τα βήματα μέχρι τον επόμενο προορισμό μας, είναι σημαντικά και κάθε βήμα μπορεί να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας. Μην ξοδεύουμε την ενέργειά μας, την δημιουργικότητα και την αντοχή μας σε σκέψεις και πράξεις που δεν μας οδηγούν εκεί που θελήσαμε. Αν επιλέξουμε με σοφία τον επόμενο στόχο μας, θα μας κινητοποιήσει και θα μας γεμίσει χαρά η επίτευξή του.
Ύστερα από την επιλογή, μπορούμε να καταστρώσουμε το σχέδιό μας, το πρόγραμμά μας για να μπορέσουμε και να διώξουμε το άγχος και να μείνουμε προσηλωμένοι έως το τέλος. Με ένα πρόγραμμά σαφή, λειτουργικό και προσαρμοσμένο στις δικές μας ιδιαιτερότητες και ανάγκες τα περιθώρια αποτυχίας θα μειωθούν αρκετά. Έτσι, μετά από τα παραπάνω μένει μόνο θάρρος και αποφασιστικότητα. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και πειρασμούς που μας οδηγούν σε λάθος μονοπάτια.
Επιλέγοντας ένα στόχο και μια «Ιθάκη», δεν σημαίνει πως ξεχνάμε τη ζωή μας. Πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι ο στόχος που θέσαμε θα διαταράξει τον τρόπο ζωής μας, ώστε να μας απομονώσει από κάθε άλλη δραστηριότητα. Για αυτό λέμε πως έχει σημασία το ταξίδι. Στην πορεία για το στόχο βλέπουμε, ακούμε και χαιρόμαστε πολλά! Η επίτευξη ενός στόχου δεν σημαίνει ότι θα γίνει η ζωή μας κόλαση μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Είμαστε γεννημένοι για πολλά, μπορούμε να επιδιώκουμε περισσοτέρους από έναν στόχο. Η μαγική λέξη εδώ είναι η προτεραιότητα! Δεν εκτροχιάζει τη ζωή μας ένας σωστός στόχος. Μένουμε στις ράγες και κυνηγάμε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας. Ίσως χρειαστεί να «θυσιάσουμε» δραστηριότητες που βαρεθήκαμε, τον ελεύθερο χρόνο που απλά σπαταλούσαμε σε ανούσια πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι φρόνιμο να αφήνουμε τον χρόνο να περνά χωρίς κανένα στόχο, δίχως το ταξίδι στη δική μας Ιθάκη. Διότι πάλι ο Καβάφης μας εξήγησε πόσο γρήγορα και ανούσια μπορεί να περάσει ο χρόνος: «Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα. Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια.»

Πήγαινε στην κορυφή