Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

“Το παιδί μου δεν βγάζει την πάνα!”

Η απαλλαγή από την πάνα είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς γονείς. Οι γονείς αναρωτιούνται πότε είναι έτοιμα τα παιδιά τους να αποχαιρετήσουν την πάνα και πως θα καταλάβουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία της εκπαίδευσης της τουαλέτας.
 
Τα παιδιά συνήθως με τον τρόπο τους και την συμπεριφορά τους μπορούν να σας καθοδηγήσουν για το ξεκίνημα της εκπαίδευσης, καθώς θα πρέπει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά να είναι έτοιμα για την συγκεκριμένη διαδικασία.
 
Η εκπαίδευση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και τις περισσότερες φορές δημιουργεί άγχος και αγωνία στους γονείς, είτε γιατί το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, είτε γιατί το συγκρίνουν με το παιδί της οικογενειακής τους φίλης, είτε γιατί πρέπει να ξεκινήσει παιδικό σταθμό.
 
Είναι σημαντικό το παιδί να είναι σε θέση να μιλάει, να περπατάει και να έχει εξοικειωθεί με τις βασικές κινητικές δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορεί για παράδειγμα να κατεβάζει το παντελόνι του όταν πηγαίνει στην τουαλέτα.
 
Όταν τα παιδιά είναι βιολογικά και συναισθηματικά έτοιμα να κόψουν την πάνα, επιτυγχάνουν να είναι στεγνή η πάνα τους για αρκετή ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας και δείχνουν ενδιαφέρον για την τουαλέτα ζητώντας να κάτσουν στην λεκάνη και να μιμηθούν στην αρχή τις κινήσεις της μαμάς ή του μπαμπά.
 
Κάποιες φορές τα παιδιά εκφράζουν άρνηση στην προσπάθεια σας να εκπαιδευτούν. Η συγκεκριμένη άρνηση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο παράγοντα όπως για παράδειγμα στα επαναλαμβανόμενα λόγια σας να πετύχουν τα παιδιά σας τον στόχο, ή σε κάποιο θυμό σας και απογοήτευση όταν η προσπάθεια δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Η άρνηση του να το κάνει, συμβάλει να νιώθει το παιδί ότι έχει τον έλεγχο.
Όπως επίσης και η υπερβολική χαρά σας όταν ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια μπορεί να συμβάλει πάλι αρνητικά καθώς το παιδί αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι κάτι που επιθυμείτε εσείς και όχι το ίδιο.
 
Στις παραπάνω περιπτώσεις καλό θα ήταν να διακόψετε για λίγο την εκπαίδευση στην τουαλέτα μέχρι το ίδιο το παιδί να εκδηλώσει το κατάλληλο ενδιαφέρον. Επιπλέον, περιστασιακά τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια σωματικά θέματα που να δυσκολεύουν την εκπαίδευση και μια συζήτηση με τον παιδίατρο του παιδιού είναι μια καλή σκέψη.
 
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.