Δήμος Γαλατσίου: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακατασκευή του θερινού κινηματογράφου «ΖΑΪΡΑ»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δήμος Γαλατσίου: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακατασκευή του θερινού κινηματογράφου «ΖΑΪΡΑ»

Η ώρα για την αναβίωση του θρυλικού θερινού σινεμά «ΖΑΪΡΑ» τον οποίο θυμούνται ακόμα και οι νεότερες γενιές της πόλης μας, έφτασε! Την Τετάρτη 5 Απριλίου, Δήμος Γαλατσίου υπέγραψε τη σύμβαση για τη «Μελέτη κατασκευής βιοκλιματικού διατηρητέου κινηματογράφου και υπόγειου χώρου στάθμευσης (ΖΑΪΡΑ)», με σκοπό την ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου και για τη δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ στο ίδιο οικόπεδο, ακριβώς 25 χρόνια μετά το γκρέμισμα του.

Το οικόπεδο όπου επί δεκαετίες λειτουργούσε η «ΖΑΪΡΑ» βρίσκεται επί της Λ. Γαλατσίου και περικλείεται από τις οδούς Κύκνων, Μεσολογγίου και Τανάγρας, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Λιναρά. Οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.
​Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η μεγάλη προσπάθεια ετών, προκειμένου να “ζωντανέψουμε” ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και να προσφέρουμε ένα μοντέρνο βιοκλιματικό κινηματογράφο, καθώς και υπόγειες θέσεις στάθμευσης στους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του Γαλατσίου».
Να θυμίσουμε ότι στα τριάντα έξι (36) χρόνια λειτουργίας του (1957 – 1993), ο θερινός κινηματογράφος ΖΑΪΡΑ προσέφερε ψυχαγωγία, χαρά, διασκέδαση και διέξοδο από τις καθημερινές σκοτούρες εκείνης της εποχής. Πήρε το όνομά του από τη μεγαλύτερη κόρη του Σπυρίδωνα Πανά, τη Ζαΐρα Πανά, η οποία ήταν επιφανής αρχιτέκτων. Ο ίδιος ο Σ. Πανάς, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας και από τους πρώτους εισαγωγείς καφέ στην Ελλάδα, δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘40 τον κινηματογράφο «ΖΑΪΡΑ», ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους θερινούς της Ελλάδας.
Επίσης, σε παράπλευρους χώρους του κινηματογράφου, στο ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο που ανήκε στην οικογένεια Πανά, δημιουργήθηκε ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο της Ελλάδας, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Άννα Καλουτά. Το αινιγματικό όνομα «ΖΑΪΡΑ», που στα αραβικά σημαίνει αθόρυβη, ευγενική, καλόγουστη, με αγάπη του ωραίου και της μουσικής, έγινε και δημοφιλές τραγούδι των Βασίλη Τσιτσάνη – Κώστα Βίρβου, το οποίο πρωτοτραγούδησε η Μαρίκα Νίνου το 1954.
Όπως γράφαμε και στο αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στο φύλλο του «Παλμού» της Παρασκευής 17/11/2021, ο χώρος της «ΖΑΪΡΑ» πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Γαλατσίου τον Ιούλιο του 2021 με το κόστος της αγοράς του οικοπέδου να ανέρχεται στα 900.000 ευρώ, πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία υπολογίστηκε στα 1.130.072,51 ευρώ. Στη συνέχεια και μετά από επίμονες και συστηματικές ενέργειες της δημοτικής αρχής, επετεύχθη η έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή του έργου από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) καθώς και η ένταξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύστερα από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη.
Το έργο αφορά στην ανέγερση βιοκλιματικού διατηρητέου υπαίθριου θερινού κινηματογράφου 104 θέσεων, τον σχεδιασμό ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου, 530 τ.μ., μεταξύ του κτηρίου και της Λ. Γαλατσίου και υπόγειου χώρου στάθμευσης για 94 αυτοκίνητα κάτω από το χώρο της πλατείας και του κινηματογράφου.
Ας δούμε εν συντομία τί περιλαμβάνει το έργο.

• ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο θερινός κινηματογράφος χωροθετείται στο πίσω όριο του οικοπέδου και έχει 104 θέσεις: 84 βρίσκονται στην πλατεία και οι 20 σε εξώστη. Στο ισόγειο καταλαμβάνει έκταση 278,65 τ.μ. και εκτός από το βασικό χώρο της πλατείας, σε αυτό το επίπεδο βρίσκουμε τον χώρο των εκδοτηρίων εισιτηρίων, τον χώρο προβολών, το συγκρότημα των αποχωρητηρίων και ένα αναψυκτήριο.
Η σκηνή έχει διαστάσεις 8.00 x 5.00 μέτρα, γεγονός που εξασφαλίζει την πολύ καλή θέαση όλων των επισκεπτών. Στον εξώστη έχουμε 117,10 τ.μ. και 20 καθίσματα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός κλιμακοστασίου, αλλά συνδέεται με τον ανελκυστήρα του κτηρίου. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η οροφή του κινηματογράφου διαμορφώνεται από ένα σύστημα κινούμενων υφασμάτινων στοιχείων που επιτρέπουν της προστασία του από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Στον εξωτερικό χώρο δημιουργείται ένα αναψυκτήριο για τους θεατές του κινηματογράφου και τους επισκέπτες του πάρκου καθώς και υπαίθριος χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε άμεση επαφή με το πάρκο και τον δρόμο.

• ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ:
Διαμορφώνονται 4 υπόγεια επίπεδα σε όλο το επίπεδο. Σε κάθε επίπεδο βρίσκουμε 23 θέσεις στάθμευσης και στα δύο τελευταία από 24. Διαμορφώνονται όλες οι απαιτούμενες υποδομές του χώρου στάθμευσης και ικανοποιούνται πλήρως όλες οι προδιάγραφες πυρασφάλειας. Διαμορφώνονται δύο έξοδοι. Η μια βρίσκεται προς την είσοδο του κινηματογράφου και εντάσσεται πλήρως στον συνολικό σχεδιασμό του συγκροτήματος και η άλλη βρίσκεται στο πίσω όριο του οικοπέδου.
Ο χώρος στάθμευσης έχει εμβαδό 994,60 τ.μ. ανά επίπεδο τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διπλές ράμπες πρόσβασης.

• ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ:
Μεταξύ του κινηματογράφου και της Λ. Γαλατσίου δημιουργείται ένας εκτεταμένος χώρος πρασίνου 596 τ.μ. Από αυτή την επιφάνεια τα 126 τ.μ. αποτελούν περιοχές κυκλοφορίας με δάπεδα από σκληρά φυσικά υλικά, ενώ τα 470 τ.μ. φυτεύονται με κατάλληλες φυτεύσεις. Προτείνεται η φύτευση με χαμηλούς θάμνους και εκτεταμένη εδαφοκάλυψη προκειμένου να δημιουργείται σημαντική περιοχή για άθληση και χαλάρωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή