Γιάννης Οικονόμου: Εμείς μπροστά μας έχουμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Εμείς μπροστά μας έχουμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο:

Για τις εκλογές και τη σημασία της ψήφου της 21ης Μαΐου
Εμείς επιδιώκουμε ένα ποσοστό, που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει στη χώρα μια σταθερή, αυτοδύναμη, αποτελεσματική Κυβέρνηση. Σήμερα μία καθαρή πρόταση διακυβέρνησης υπάρχει στο τραπέζι. Είναι η πρόταση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Απέναντι σε αυτή την πρόταση τι ακριβώς υπάρχει; Ένας που λέει να συνεργαστώ με τον άλλο, αλλά δεν τον ονοματίζει. Ο τρίτος λέει δεν θέλω να είσαι εσύ ο επικεφαλής. Ο άλλος λέει δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστώ με σένα. Ο κ. Τσίπρας δεν λέει ονόματα στην «προοδευτική διακυβέρνηση». Γιατί άμα πει ονόματα, θα αναγκαστεί να πει και του κ. Βαρουφάκη που θέλει να «ανατινάξει» τις τράπεζες, που έχει μαζί του και τον κ. Στρατούλη, έβαλε και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίπλα. Έτσι ορίζει την «προοδευτική διακυβέρνηση». Την επιστροφή, δηλαδή, σε όλα αυτά που έφεραν την Ελλάδα εκεί που την έφεραν το 2019.
Εμείς μπροστά μας έχουμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αντί για τα «αν», εμείς βάζουμε μπροστά τις προϋποθέσεις. Το τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσει ο κόσμος να πάει μπροστά. Και αυτό που πρέπει να γίνει είναι η Νέα Δημοκρατία να έχει μια καθαρή, μια μεγάλη νίκη την 21η Μαΐου.
Οφείλουμε να είμαστε γενναιόδωροι και να πούμε ότι ο κ. Τσίπρας, σε ό,τι αφορά στον εαυτό του και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πολιτική, υπήρξε χθες ειλικρινής. Ήταν η μόνη αλήθεια που έχει πει όλο το τελευταίο διάστημα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική. Είπε ότι «άλλα λέμε προεκλογικά, και άλλο γίνεται μετά τις εκλογές».
Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν προκύψουν τα ποσοστά για Κυβέρνηση Τσίπρα- Ανδρουλάκη- Βαρουφάκη, ενδεχομένως και κάποιου κομματιού της λαϊκιστικής ή της ακραίας δεξιάς, θα το επιχειρήσουν. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ότι ο κ. Τσίπρας έχει μηδενική προσωπική αξιοπιστία στην πολιτική για μια σειρά από πράγματα, είναι και το γεγονός ότι και στελέχη του τα λένε μία έτσι, μία αλλιώς. Αν είμαστε «Κυβέρνηση ηττημένων» όχι λένε ορισμένοι, αν είμαστε «ολίγον ηττημένων», θα το επιχειρήσουν λένε κάποιοι άλλοι. Το σημαντικό και το βασικό είναι ότι στις 21 Μαΐου οι εκλογές είναι κρίσιμες και το αποτέλεσμα που εμείς επιδιώκουμε είναι ένα αποτέλεσμα καθοριστικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.
Βρήκε το ιδεολογικό του λιμάνι, επιτέλους, ο κ. Αντώναρος. Καλή επιτυχία και σε αυτόν και στον ΣΥΡΙΖΑ, που τον ενέταξε στα ψηφοδέλτιά του. Επειδή οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε, δεν χρειάζονται επιπλέον σχόλια. Οι κινήσεις μιλούν από μόνες τους.
Έχει μία αξία, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές παρατηρήσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, να δούμε ότι είμαστε 5,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ανακοίνωσαν ψηφοδέλτια που λείπουν καμιά πενηνταριά υποψήφιοι ακόμη. Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια και αντί να δούμε πρόσωπα που θα άλλαζαν τη σύνθεση και την ηγεσία της πρώτης γραμμής, βλέπουμε την ίδια και απαράλλαχτη ανθρωπογεωγραφία με αυτή που κυβέρνησε τη χώρα με τα γνωστά αποτελέσματα το 2015-2019.
Ο Πρωθυπουργός, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι ένας θεσμικός πολιτικός. Δεν αρνήθηκε ποτέ τον διάλογο, 80 φορές, 95 ώρες διαλόγου έχουν με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή. Δεν αρνείται τον διάλογο με κανέναν. Θεσμικά θα γίνει ο διάλογος, όπως πρέπει, με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους. Αυτό που βάζει ο Πρωθυπουργός -και το βάλαμε από την πρώτη στιγμή- είναι να μην είναι αυτό μια άνευρη συζήτηση, μονολόγων, αλλά ένας διαδραστικός διάλογος που θα βασίζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, όχι σε ένα εικονικό πολιτικό σύμπαν. Δεν περιμένει η κοινωνία τώρα να μάθει τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.
Για το κόμμα Κασιδιάρη
Στην πολιτική κρινόμαστε από τη στάση μας, κυρίως στα μείζονα θέματα. Έχουμε μπροστά μας ένα κεντρικό ερώτημα, δεν χρειάζονται πολλά και παχιά λόγια. Θα έχουμε ένα μέτωπο, που θα αποτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις να είναι υποψήφιες στις εθνικές εκλογές; Τόσο απλά. Συμφωνούμε όλοι στα λόγια ότι δεν πρέπει οι Κασιδιάρηδες, οι μαχαιροβγάλτες αυτού του κόσμου, που έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, να το παίζουν υποψήφιοι και ότι ανησυχούν για το μέλλον και τις τύχες του τόπου. Εάν, λοιπόν, είμαστε ειλικρινείς πάμε στη Βουλή, ψηφίζουμε, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για να τους κλείσει η Δικαιοσύνη το δρόμο και να τελειώσει η ιστορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει λόγο να συνταχθεί και αυτός με το μέτωπο αποτροπής της εγκληματικής οργάνωσης για τις εκλογές. Δεν βρίσκει μια λέξη να πει «ναι ή όχι». Παράλληλα στο παρελθόν, δεν βρισκόταν αίθουσα για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Μιλάνε τα γεγονότα από μόνα τους.
Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι πάρα πολύ καθαρές σε πράγματα, που για τη Δημοκρατία οφείλουν να είναι κοινός παρονομαστής και τις υπόλοιπες διαφορές τους να τις αφήνουν για αλλού. Όταν δεν είναι τόσο συγκεκριμένες και καθαρές, δημιουργούνται ερωτήματα. Δεν υπάρχει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Υπήρχε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατετέθη η νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία, όταν κατετέθη συνταγματικά ήταν έωλη. Δεν το λέω εγώ, το έλεγαν όλοι οι συνταγματολόγοι και εκείνοι που έκαναν κριτική προς την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους που προσδιορίζουν ποιος απαγορεύεται να κατέβει στις εκλογές. Απαγορεύεται η πραγματική ηγεσία να υποδύεται ότι είναι κάποιος άλλος επικεφαλής αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Οι όροι, οι προϋποθέσεις δεν αλλάζουν. Τα ψηφίσαμε αυτά, τα συμφωνήσαμε.
Υπήρχε μια νομοθετική πρωτοβουλία, πριν από δυόμιση- τρεις μήνες, η οποία εξασφάλισε και μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απών. Ψιθυρίζει ένα «παρών». Υπήρξε τώρα μια παρέμβαση της Κυβέρνησης για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα η απόφαση του Αρείου Πάγου. Για να μην υπάρχει κανένα παράθυρο αμφισβήτησης, όποια και αν είναι η κρίση της Δικαιοσύνης. Κρίθηκε αναγκαία, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, επειδή δεν είναι συνηθισμένο να είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ζητήματα, δεν ξαναείχαμε στην Ελλάδα εγκληματικές οργανώσεις, που να προσπαθούν με διάφορα τρικ, να επιστρατεύουν και πρώην δικαστικούς.
Η Κυβέρνηση ήταν σε επαφή με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση που φέρνουμε έχει και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του Δικαστηρίου. Υπήρχε μια διαβούλευση. Είναι θεσμικά επιβεβλημένο όταν φέρνεις ένα νόμο, ο οποίος έχει και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του Δικαστηρίου να ενημερώνεις και να διαβουλεύεσαι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Όφειλε η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, την άποψη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου προς τη κατεύθυνση αυτή, σε ό, τι αφορά το ζήτημα της δικονομικής λειτουργίας. Δεν είναι καμία παρέμβαση.
Δεν είναι συνηθισμένο ένας ανώτατος δικαστικός, ο οποίος σε λίγο καιρό θα είχε κληθεί να πάρει μια σημαντική απόφαση, δημόσια περίπου να ανακοινώνει ή να προσδιορίζει ποιο θα ήταν το περιεχόμενο της απόφασής του. Ξέρω, επίσης, ότι η θητεία του συγκεκριμένου ανώτατου δικαστικού σε 2-2,5 μήνες από τώρα έληγε λόγω συνταξιοδότησης.
Είχαμε λόγο να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, έτσι ώστε η οποιαδήποτε κρίση να μην τεθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Τα γεγονότα στοιχειοθετούν ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία παρέμβαση. Παρέμβαση θα ήταν αν άλλαζε κάποιος τη σύνθεση του Τμήματος, για παράδειγμα. Αν έλεγε «δεν μου αρέσουν αυτοί οι δέκα, θα βρω άλλους δέκα». Αυτοί είναι οι δικαστές. Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Χορηγοί των περιθωριακών, των λούμπεν, των φασιστών, νεοναζί, εγκληματικών οργανώσεων γίνονται όσοι δεν δίνουν μονολεκτικές, αποστομωτικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση και προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν άνευ ουσίας, αλλά για μικροκομματικούς υπολογισμούς, αυτοί είναι οι χορηγοί.

Πήγαινε στην κορυφή