Τελετή Απονομής των Βραβείων «Μίκης Θεοδωράκης» στους αριστεύσαντες των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τελετή Απονομής των Βραβείων «Μίκης Θεοδωράκης» στους αριστεύσαντες των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής

Στην Τελετή Απονομής των Βραβείων «Μίκης Θεοδωράκης» στους αριστεύσαντες των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, που καθιέρωσε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης :

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε τον πολιτισμό, ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας που είναι το μέλλον μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη νέα γενιά»

Σε μια λαμπρή εορταστική εκδήλωση, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Βραβείων «Μίκης Θεοδωράκης» σε αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, που καθιέρωσε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν πρωτοβουλίας του Γ. Πατούλη, προς τιμήν του εμβληματικού Έλληνα Συνθέτη και την ηθική επιβράβευση του εκπαιδευτικού έργου των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων της Αττικής.

Παράλληλα με την απονομή των βραβείων και των χρηματικών επάθλων στους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες για το σχολικό έτος 2021 – 2022, δόθηκαν και τιμητικές πλακέτες σε πρωτεύσαντες μαθητές, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης, από τον Περιφερειάρχη, του μαθητή με προβλήματα όρασης και του δασκάλου του από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, ο οποίος με επιμονή και κόπο διακρίθηκε για την επίδοσή του, δίνοντας το ισχυρό μήνυμα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κος Πατούλης ότι «η Τέχνη απελευθερώνει και κινητοποιεί όλες τις αρετές του ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των νέων, προγραμματίζει τόσο τη παροχή υποτροφιών σε αριστεύσαντες μαθητές όσο και τις ανταλλαγές μαθητών της Αττικής με μαθητές που φοιτούν σε μουσικά σχολεία της Ευρώπης, με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεων τους.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Χ. Αλεξανδράτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος οι οποίοι μαζί με τον κ. Πατούλη απένειμαν βραβεία, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Στ. Βοϊδονικόλας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δ. Νάνου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού Θ. Κουτσογιαννόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, αντιδήμαρχοι των Δήμων Περιστερίου και Ιλίου, οι Διευθυντές και καθηγητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων και πλήθος γονέων και μαθητών.

Τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα απενεμήθηκαν στους αριστεύσαντες μαθητές των εξής σχολείων: Μουσικό Σχολείο Αθήνας, Μουσικό Σχολείο Αλίμου, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου, Μουσικό Σχολείο Πειραιά, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου και Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθήνας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε:

« Συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου όλους τους μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν. Η απονομή των βραβείων είναι μια συμβολική κίνηση, που σκοπό έχει να τιμήσει όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής μας για το σπουδαίο έργο και την αφοσίωση τους στα ιδανικά της μουσικής τέχνης και του πολιτισμού.

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της επιτελούν ένα πολυεπίπεδο έργο, επιτυγχάνοντας μια πολυδιάστατη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική τους συμπεριφορά και την διέξοδο προς την καλλιτεχνική έκφραση.

Ως Περιφέρεια Αττικής επενδύουμε στην ευγενή άμιλλα, δίνοντας το μήνυμα ότι σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, μπορούν μέσα από την ευεργετική επίδραση της τέχνης, να ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά τους.

Ο διαχρονικός Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης, στον οποίο και είναι αφιερωμένα τα συγκεκριμένα βραβεία, μέσα από την ζωή και την τέχνη του αποτελεί ένα ισχυρό διαχρονικό σημείο αναφοράς για το πώς η τέχνη και η ζωή είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το θεσμό των συγκεκριμένων βραβείων που εμπνευστήκαμε ως Περιφέρεια και αγκαλιάζετε κι εσείς με την αγάπη και τον ενθουσιασμό σας. Απευθύνω και πάλι τα συγχαρητήρια μου στους μαθητές, τις μαθήτριες, τους καθηγητές και τους γονείς και εύχομαι πάντα επιτυχίες στον αγώνα και στους κόπους σας για ένα καλύτερο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της καθιέρωσης των βραβείων, θα δίνει παράλληλα κάθε χρόνο και χρηματικά έπαθλα από ίδιους πόρους, παρέχοντας από ίδιους πόρους το ποσό των 1500 ευρώ σε κάθε Μουσικό και Καλλιτεχνικό σχολείο για τη βράβευση 3 μαθητών-μαθητριών, που προήχθησαν ή αποφοίτησαν με τον υψηλότερο βαθμό, σε κάθε μία εκ των τριών (3) τελευταίων τάξεων του κάθε σχολείου (δηλαδή από ένα βραβείο για κάθε τάξη), μαζί με μία αναμνηστική πλακέτα της Περιφέρειας Αττικής.

Τα σχολεία στα οποία θα απονέμονται κάθε χρόνο τα βραβεία είναι τα εξής: Μουσικό Σχολείο Αθήνας, Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Μουσικό Σχολείο Πειραιά, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ.Τ Γέρακα, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ.Τ Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ.Τ Περιστερίου και Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή