Μαέστρος της ζωής με πίστη και πάθος, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαέστρος της ζωής με πίστη και πάθος, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Με αφορμή την επιτυχία του Maestro, προσπάθησα να μάθω ξανά πώς ξεκίνησε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και πώς επέλεξε να ασχοληθεί με την ηθοποιία και τη σκηνοθεσία. Για να δω αν όλα στη ζωή τού ήρθαν εύκολα ή μήπως μετέτρεψε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία; Ήταν η αναμενόμενη συνέχεια της ζωής του ή δεν είχε καμία σχέση αυτός και η οικογένειά του με το συγκεκριμένο αντικείμενο; Για να διαπιστώσω αν ακόμη ένας επιτυχημένος άνθρωπος προσπάθησε πολύ, ξεπέρασε δυσκολίες, χρειάστηκε τύχη για να τα καταφέρει σε μια επιλογή που απλά τον έκανε χαρούμενο.

Γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά σε ηλικία 4 χρονών οι γονείς του χώρισαν με αποτέλεσμα ο μικρός Χριστόφορος να μετακομίσει στην Αθήνα μαζί με την μητέρα του. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά χωρισμένων γονιών; Όσες συνεντεύξεις κι αν διάβασα, δεν βρήκα καμία που να το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία, ούτε σαν εμπόδιο. Δέχθηκε την απόφαση των γονιών του, αποδέχτηκε την πραγματικότητα και προσπάθησε να δει τι μπορεί να κάνει. Ούτε το εκμεταλλεύτηκε, ούτε κρύφτηκε, ούτε επέτρεψε να τον τραυματίσει.
Σε μια συνέντευξη, λέει, πως στο σπίτι του άκουγαν πολύ μουσική. Η μαμά του ήταν Ελληνικής καταγωγής από τη Νότια Αφρική και έτσι τα μουσικά ακούσματα ήταν πολλά και καθημερινά. Από τις σειρές και τις ταινίες του αντιλαμβανόμαστε πως έχει εντάξει τη μουσική μέσα στις δημιουργίες του. Το κάθε τι που ζούσε και συναντούσε στη ζωή του δεν άφησε να πάει χαμένο, ούτε να το θεωρήσει περιττό και λάθος. Φυλάκισε κάθε εμπειρία του ώστε να τη μετασχηματίσει σε κάτι δημιουργικό και χρήσιμο.
«Mου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες και σενάρια από μαθητής του Δημοτικού. Κοντά σε κάτι τέτοιο ένιωθα ευτυχισμένος», είχε πει στον Παύλο Τσίμα. «Βρήκα το χώρο που με κάνει χαρούμενο από πολύ μικρός, δεν βασανίστηκα». Το επάγγελμα, αυτό που θα ασχοληθείς και θα αφιερώσεις τον περισσότερο χρόνο της ζωής σου, είναι σημαντικό να σε κάνει χαρούμενο. Αν το διαπιστώσεις πρώτα από όλους εσύ για τον εαυτό σου, θα το δεχθούν και οι γονείς και οι φίλοι σου. Αν το βρεις εσύ, κανένας δεν θα μπορέσει να το βγάλει από το μυαλό σου ή να ακυρώσει την επιλογή σου.
«Αυτό που έκανα είναι κάτι που το είχα, αλλά γυρνώντας το χρόνο πίσω, διαπιστώνω ότι το έχω καλλιεργήσει κιόλας. Στα 15 μου πήγα στα στούντιο ΑΤΑ, μόνος με το λεωφορείο και παρακολουθώντας το γύρισμα για τις “Τρεις Χάριτες”, ένιωθα ότι εκεί ηρεμώ, χαίρομαι και νιώθω ευτυχισμένος». Λίγους μήνες μετά, εντελώς συγκυριακά, διάβασε μια αγγελία στην οποία αναζητούσαν ηθοποιούς για κάποια σειρά. Πέρασε από casting, πήρε τον πρώτο του ρόλο στους «Φρουρούς της Αχαΐας» και ύστερα στους «Απαράδεκτους» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Την συνέχεια λίγο πολύ την γνωρίζουμε.
Δεν έμεινε στο ταλέντο, ούτε στη χαρά που του έδινε. Το κυνήγησε σαν η ζωή του να εξαρτιόταν από αυτή την επιλογή. Η βάση ήταν το ταλέντο, αλλά δούλεψε πολύ και σκληρά. Μπήκε σε ένα στούντιο παριστάνοντας τον κούριερ για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα μιας σειράς. Το πρωί ήταν στο σχολείο και το απόγευμα στα γυρίσματα. Άλλαξε τις προτεραιότητες ενός μαθητή, θυσίασε τον ελεύθερο χρόνο του για να κάνει αυτό που αγαπούσε. Τη δεκαετία 1999 – 2010 έγραψε πέντε σειρές με δικό του σενάριο, ενώ σκηνοθέτησε κάποιες από αυτές, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ήταν μια πολύ δημιουργική δεκαετία, αλλά όπως λέει ο ίδιος, δούλευε περίπου 20 ώρες κάθε μέρα…
Η επιτυχία χρειάζεται και λίγη τύχη, αλλά δεν είναι κάτι τυχαίο. Κανένας δεν πέτυχε ρίχνοντας απλά μια ζαριά. Αν μελετήσουμε παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων, θα βρούμε κάποια σταθερά κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά πρέπει να «αντιγράψουμε» για να πλησιάσουμε την επιτυχία και την τελειότητα με ό,τι κι αν ασχολούμαστε. Λένε πως όλοι έχουν ένα ταλέντο, όλοι κρύβουν μέσα τους μια μαγεία που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να απελευθερωθεί. Το παράθυρο ανοίγει από μέσα, εμείς πρέπει να το ανοίξουμε! Κανένας άλλος!
Κάποιοι που ασχολήθηκαν περισσότερο με το θέμα της επιτυχίας έχουν ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι το πάθος που πρέπει να ξεχειλίζει όταν ανακαλύψεις τον λόγο και τον σκοπό της ζωής σου. Αυτό που σου δίνει χαρά και σε γεμίζει. Το επόμενο χαρακτηριστικό είναι να έχεις πίστη. Να πιστεύεις ότι τα όριά σου δεν είναι πιο κάτω από το στόχο σου και να είσαι σίγουρος πως μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο σου. Το επόμενο χαρακτηριστικό είναι να φτιάξεις μια ξεκάθαρη στρατηγική και να εντάξεις σε αυτή όλες τις εμπειρίες και όλα τα προτερήματα που έχεις. Η επιτυχία είναι προσωπική σου υπόθεση και πρέπει να διαχειριστείς σωστά όλους τους πόρους, όλες τις δυνάμεις σου.
Τέλος, είναι η συνεχής προσπάθεια. Είναι αδύνατον να κατακτήσεις την επιτυχία με τεμπελιά, ατονία και νωχέλεια. Πρέπει να κυνηγήσεις την μικρή ή μεγάλη ευκαιρία που θα σου φέρει μαζί της η κάθε μέρα.
Κυρίως όμως είναι να γίνεις ο μαέστρος της δικής σου ζωής. Να διευθύνεις όλο το σύμπαν αν χρειαστεί, για να ακουστεί η μουσική της ζωής σου! Να γράψεις το σενάριο της δικής σου πορείας. Να δημιουργήσεις με τις αγαπημένες σου εικόνες το δικό σου άλμπουμ. Βρείτε το χώρο που σας κάνει χαρούμενο, που λέει και ο Χριστόφορος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή