Οι καθαρές κουβέντες δεν είναι πράξη θεσμικά ασεβής, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Οι καθαρές κουβέντες δεν είναι πράξη θεσμικά ασεβής, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ορίστηκε τελικά η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, βοήθειά μας.

Ως γνωστόν, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, τον οποίο είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019. Αν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής, δηλαδή 151 βουλευτές, τότε θα ακολουθήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διευρευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στα τρία πρώτα κόμματα.
Αν ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών, μετά από τρεις μέρες θα παραδώσει την εντολή. Θα ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία από τον αρχηγό του δεύτερου αλλά και του τρίτου κόμματος. Αν και μετά την παρέλευση αυτού του δεκαημέρου των διερευνητικών εντολών, δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε και μόνο τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου με υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά και με το νόμο πλέον της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι θέσεις τώρα των τριών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρες.
Η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει ότι επιδιώκει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό αν δεν έχει πλειοψηφία από τις πρώτες εκλογές, πράγμα ακατόρθωτο λόγω της απλής αναλογικής, τότε θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου. Το τί θα γίνει αν και στις δεύτερες εκλογές δεν έχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Λέγεται ότι ίσως πάμε και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Αν κι εγώ εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί διότι είτε στις 21 Μαΐου είτε στις 2 Ιουλίου θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνουν ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής και εκτιμούν ότι αυτοί θα κόψουν πρώτοι το νήμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση των «ηττημένων». Δηλαδή η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως λένε, θα γίνει μόνο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Αναρωτιέται τότε κανείς τί νόημα έχει η απλή αναλογική που ψήφισαν; Το λέω αυτό γιατί υπάρχει η πιθανότητα οι «ηττημένοι» να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Όπως έδειξε μια δημοσκόπηση, αν δεν κάνω λάθος της GPO, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με την απλή αναλογική έχουν μια πλειοψηφία 160 εδρών. Και μπορεί οι «ηττημένοι» να είναι τελικά οι νικητές.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ, τώρα, όπως διατυπώθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμα και από την πρώτη Κυριακή με έναν όρο: να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι μια θέση η οποία ειπώθηκε για πρώτη φορά πριν έναν χρόνο περίπου αλλά τώρα, λόγω του ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, πήρε αυτή τη διάσταση.
Είναι γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα την πολιτική ατζέντα την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης γεγονός ότι την εβδομάδα που μας πέρασε το ΠΑΣΟΚ έφαγε «πολύ ξύλο» και από δεξιά και από αριστερά. Ορισμένοι δε όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ξεπέρασαν τα όρια δηλώνοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την πρότασή του αυτή είναι θεσμικά ασεβής και η πρότασή του πρόκληση στη δημοκρατική τάξη». Δεν μας είπε όμως, ο κύριος εκπρόσωπος, ποιόν θεσμό δεν σεβάστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης διατυπώνοντας ξεκάθαρα μια πολιτική θέση; Μπορεί να συμφωνεί κάποιος, μπορεί να διαφωνεί, μπορεί αυτή η πρόταση να εκτοξεύσει το ΠΑΣΟΚ ή να το βουλιάξει. Αλλά δεν παραβιάζει κανέναν θεσμό και είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας.

Ο αρχηγός του πρώτου κατά σειρά κόμματος μετά τις εκλογές θα είναι χωρίς αμφισβήτηση ο Πρωθυπουργός, όταν όμως το κόμμα του θα έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Όταν όμως κανέναν κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία των 151 εδρών, τότε και η θέση του πρωθυπουργού είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κομμάτων τα οποία θα διαπραγματευθούν το σχηματισμό κυβέρνησης. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές εκλέγουμε τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κονοβουλίου και δεν εκλέγουμε πρωθυπουργό. Δεν είναι δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές στις οποίες ψηφίζουμε για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη.
Να θυμίσω, δε, ότι και ο αρχηγός του κόμματος εκλέγεται και αυτός βουλευτής. Υπάρχει δε περίπτωση αν το κόμμα δεν εκλέξει κανέναν βουλευτή στην περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος, να μην εκλεγεί ούτε αυτός βουλευτής. Οπως έγινε, για παράδειγμα, με τον Κωστή Στεφανόπουλο όταν το 1990 η ΔΗΑΝΑ εξέλεξε έναν μόνο βουλευτή τον Κατσίκη, με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξασφάλισε την πλειοψηφία των 151 εδρών στη Βουλή και κυβέρνησε για τρία χρόνια.

Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε και μέχρι την 21η Μαΐου ή την 2α Ιουλίου θα έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Ας είμαστε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, ψύχραιμοι και μακάρι να εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος χωρίς τοξικότητες και παρατράγουδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή