Στο Πρόγραμμα Στέγασης «Κάλυψη» ο Δήμος Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στο Πρόγραμμα Στέγασης «Κάλυψη» ο Δήμος Γαλατσίου

Στο Πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, συμμετέχει ο Δήμος Γαλατσίου. Αρμόδιος φορέας υλοποίησης στον δήμο μας του Προγράμματος είναι η Μονοπρόσωπη Δημοτική Εταιρεία «Αναπτυξιακή Προοπτική ΜΑ.Ε.». Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένεται και η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και του Δήμου Γαλατσίου.

Στην ΚΥΑ που υπεγράφη πρόσφατα από τους συναρμόδιους υπουργούς, καθορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι 25-39 ετών με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αποτελεί ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης καθώς εξασφαλίζει σε εκατοντάδες ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια δωρεάν ποιοτική στέγη και τους διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν τη ζωή τους και τη δημιουργία οικογένειας, εφόσον το επιθυμούν. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» θεσμοθετήθηκε με το νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου – Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, είναι:
– Ωφελούμενοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω Δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
– Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά Δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).
– Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.
– Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
– Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος. Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου. Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.

ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα πάντα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ, το Πρόγραμμα υλοποιείται στους παρακάτω Δήμους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες κατοικιών.
1. Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αττικής:
Δήμος Αθηναίων, Δ. Βύρωνα, Δ. Γαλατσίου, Δ. Δάφνης – Υμηττού, Δ. Ζωγράφου, Δ. Ηλιουπόλεως, Δ. Καισαριανής, Δ. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
2. Π.Ε. Βορείου Τομέα Αττικής:
Δ. Μεταμόρφωσης, Δ. Νέας Ιωνίας, Δ. Χαλανδρίου
3. Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αττικής:
Δ. Αγ. Βαρβάρας, Δ. Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Δ. Αιγάλεω, Δ. Ίλιου, Δ. Περιστερίου, Δ. Πετρουπόλεως, Δ. Χαϊδαρίου, καθώς και ο Δήμος Φυλής της ΠΕ Δυτικής Αττικής
5. Π.Ε. Νότιου Τομέα Αττικής:
Δ. Αγ. Δημητρίου, Δ. Αλίμου, Δ. Καλλιθέας, Δ. Μοσχάτου – Ταύρου, Δ. Νέας Σμύρνης, Δ. Παλ. Φαλήρου
6. Π.Ε. Ανατολικής Αττικής:
Δ. Αχαρνών, Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δ. Παιανίας, Δ. Σπάτων – Αρτέμιδας
7. Π.Ε. Πειραιώς:
Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Δ. Κορυδαλλού, Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Δ. Πειραιώς
8. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
Δ. Λιβαδειάς, Δ. Χαλκιδέων
9. Π.Ε. Θεσσαλονίκης:
Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δ. Δέλτα, Δ. Θέρμης, Δ. Θεσσαλονίκης, Δ. Καλαμαριάς, Δ. Κορδελιού – Ευόσμου, Δ. Λαγκαδά, Δ. Νεάπολης – Συκεών, Δ. Παύλου Μελά, Δ. Πυλαία Χορτιάτη, Δ. Ωραιοκάστρου
10 Π.Ε. Κιλκίς:
Δ. Κιλκίς, Δ. Παιονίας
11. Π.Ε. Πιερίας:
Δ. Κατερίνης
12. Περιφέρεια Κρήτης:
Δ. Χανίων, Δ. Ηρακλείου, Δ. Μαλεβιζίου
13. Περιφέρεια Ηπείρου:
Δ. Ιωαννιτών
14. Περιφέρεια Πελοποννήσου:
Δ. Τρίπολης
15. Περιφέρεια Θεσσαλίας:
Δ. Λάρισας, Δ. Τρικκαίων, Δ. Καρδίτσας
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα απευθύνει πρόσκληση στους αντίστοιχους Δήμους για να συμπράξουν στο Πρόγραμμα. Οι Δήμοι μπορούν να συνεργάζονται και με τα νομικά τους πρόσωπα ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών εταιρειών Ο.Τ.Α., για τη σύμπραξη στο Πρόγραμμα.
Οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, όπου αυτά συμπράττουν, συμβάλλονται με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην προγραμματική σύμβαση καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, τα υπόλοιπα στοιχεία του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) και κάθε άλλος όρος για την υλοποίηση του Προγράμματος.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει αποστείλει το Υπουργείο στον Δήμο Γαλατσίου, ο τελευταίος αναλαμβάνει:
• Την ευθύνη της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος.
• Να παραλαμβάνει και να εξετάζει τις αιτήσεις των υποψηφίων προς ένταξη στο πρόγραμμα ιδιοκτητών ακινήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 της Κ.Υ.Α.
• Να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των ακινήτων.
• Να παραλαμβάνει και να εξετάζει τις αιτήσεις των υποψηφίων ωφελούμενων προς ένταξη στο πρόγραμμα δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της Κ.Υ.Α.
• Να καταρτίζει τη λίστα ωφελούμενων του προγράμματος, σύμφωνα με τη διαδικασία μοριοδότησης που ορίζεται στο άρθρο 4 της Κ.Υ.Α.
• Να προβαίνει στη σύναψη συμφωνητικών ένταξης με τους ωφελούμενους του προγράμματος από κοινού με το νομικό πρόσωπο αυτού.
• Να μεριμνά για την αντιστοίχηση των ωφελούμενων με το διαθέσιμο στεγαστικό απόθεμα του προγράμματος και να προτείνει κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα στους ωφελούμενους του προγράμματος.
• Να παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη και διαμεσολάβηση μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων και των ωφελούμενων του προγράμματος κατά τη διαδικασία σύναψης μίσθωσης και κατά τη διάρκειά της.
• Να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης στους ωφελούμενους του προγράμματος στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
• Να συνεργάζεται με την Αναπτυξιακή Προοπτική Μ.Α.Ε. κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
• Να συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΠΕΚΑ κατά το σχεδιασμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος.
• Να συμβάλει στη διαδικασία δημοσιότητας του προγράμματος.
• Να ορίζει τους εκπροσώπους του στην Επιτροπή Παρακολούθησης της παρούσας προγραμματικής συμφωνίας.
Από την πλευρά της η Αναπτυξιακή Προοπτική Μ.Α.Ε., αναλαμβάνει:
• Την ευθύνη της υλοποίησης του οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος.
• Να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό του προγράμματος.
• Να καταβάλλει στους ιδιοκτήτες τις δαπάνες μίσθωσης και επισκευής φθορών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της Κ.Υ.Α. και τον προϋπολογισμό της παρούσας.
• Να προβαίνει στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ή έργου με το αναγκαίο προσωπικό για την υποστήριξη του προγράμματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της Κ.Υ.Α. και τον προϋπολογισμό της παρούσας.
• Να διαχειρίζεται τις συμβάσεις του προγράμματος.
• Να συνεργάζεται με τον Δήμο Γαλατσίου κατά την υλοποίηση του προγράμματος παρέχοντας κάθε αναγκαία υποστήριξη και συνδρομή.
• Να υποβάλλει στη Διαχειριστική Αρχή του ΟΠΕΚΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά δαπανών για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας δαπανών του προγράμματος, σύμφωνα, ιδίως, με τα ακόλουθα:
Α. Δαπάνες ενοικίων
1. Αντίγραφο υποβληθείσας δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, με την αποδοχή του ωφελούμενου.
2. Εκτελεσμένη τραπεζική εντολή πληρωμής του ενοικίου στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη με αναφορά στον εξοφλούμενο μήνα και στο όνομα του ωφελούμενου.
Β. Δαπάνες επισκευής φθορών κατά την χρήση του ακινήτου
Β.2 Αποκατάσταση φθορών κατά την παράδοση του ακινήτου στον ιδιοκτήτη
Γ.1 Δαπάνες προσωπικού – σύμβαση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας
Γ.2 Δαπάνες προσωπικού – σύμβαση ανάθεσης έργου
Δ. Κόστη για την κάλυψη δαπανών μετακόμισης του νοικοκυριού
1. Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών μεταφοράς οικοσκευής και αποδεικτικά εξόφλησης.
2. Αποδεικτικά μεταφοράς λογαριασμών ΔΕΚΟ στο όνομα του ωφελούμενου.
Ε. Διαχειριστικά κόστη
1. Εξοφλημένα Τιμολόγια Αγοράς για αναλώσιμα.
2. Σύμβαση έργου, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και εκτελεσμένη τραπεζική εντολή για αμοιβές υπηρεσιών.
3. Τιμολόγιο πληρωμής και εκτελεσμένη τραπεζική εντολή για αμοιβές τρίτων.
4. Εισιτήρια ή αποδείξεις για οδοιπορικά. Σε περίπτωση χρήσης ΙΧ, αποδείξεις αγοράς καυσίμων και πληρωμής διοδίων, καθώς και ημερολόγιο κίνησης με αναφορά στον τόπο και την ημερομηνία μετακίνησης, τη χιλιομετρική απόσταση, τον αριθμό πινακίδας ΙΧ και αιτιολόγηση της μετακίνησης.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
Οι ωφελούμενοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού εντάσσονται στο Πρόγραμμα, κατόπιν υποβολής αίτησης στο Δήμο διαμονής τους, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.
β. Η εγκεκριμένη αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έχει υποβληθεί για Δήμο ο οποίος έχει συμπράξει με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το Πρόγραμμα.
Οι ωφελούμενοι του άρθρου 3 και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που πληρούν τα ως άνω κριτήρια μοριοδοτούνται ανά Δήμο διαμονής με βάση τα κάτωθι κριτήρια:
1. Πολύτεκνες οικογένειες 10 μόρια
2. Τρίτεκνες οικογένειες 9 μόρια
3. Άτομα με Αναπηρία (67% και άνω) 8 μόρια
4. Νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί εκτελεστή δικαστική απόφαση έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία ή διαταγή απόδοσης μισθίου 7 μόρια
5. Μονογονεϊκές οικογένεια 6 μόρια
6. Οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά 5 μόρια
7. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης 4 μόρια
8. Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας 3 μόρια
9. Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του ΕΕΕ 2 μόρια
Η μοριοδότηση γίνεται αθροιστικά για τα νοικοκυριά που πληρούν περισσότερα από ένα εκ των παραπάνω κριτηρίων, με την εξαίρεση των κριτηρίων 1, 2 και 6. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προτεραιοποιούνται τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά περισσότερα κριτήρια που προαναφέρονται.

Η διαδικασία πλέον, μετά και την υπογραφή της ΚΥΑ, έχει ως εξής:
• Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
• Η δημοσίευση πρόσκλησης προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών που συμμετείχαν στα προγράμματα «Εστία» προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κάλυψη». Οι αιτήσεις των ιδιοκτητών θα υποβάλλονται στους Δήμους μαζί με υπεύθυνη δήλωση, ότι το ακίνητο πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα.
• Η υποβολή αιτήσεων από τους νέους στο Δήμο διαμονής τους, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, η αξιολόγησή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην ΚΥΑ και η επιλογή των κατοικιών από τους ωφελούμενους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή