Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης:  Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία

Ενημέρωση για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος
για τη Στερεά Ελλάδα του 2030
:

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το οποίο έχετε μπροστά σας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αποτυπώνει το όραμά μας για το πώς βλέπουμε την Ελλάδα μετά, την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Την Ελλάδα της προόδου, την Ελλάδα της ευημερίας. Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία. Θα πρέπει να κάνει άλματα. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πρέπει να πάμε πιο τολμηρά, πρέπει να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Πλησιάζουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πλησιάσουμε ακόμα πιο γρήγορα στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σε μια σειρά από άλλους δείκτες όπου υπολειπόμαστε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

– Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Με βάση, επίσης, το σχέδιο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει. Έτσι, η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας.

– Στον αγροτικό κλάδο, ήδη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας και σχεδιάζονται τα φράγματα στο Μπουγάζι Δομοκού και στο Λιβάδι Αράχοβας. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και εξελίσσεται το σχέδιο «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού με 71 κοστολογημένα έργα, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές και αναδασώσεις, μέχρι τις οδικές ενώσεις Ψαχνά-Στροφιλιά και Στροφιλιά-Ιστιαία και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

– Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι. Οι μεγάλες αναπλάσεις περιλαμβάνει την περιοχή που φιλοξενεί την πανελλήνια έκθεση Λαμίας, η οποία μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα διοργανώνει mega events, πλαισιωμένο από κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας και θεματικό πάρκο. Την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας σηματοδοτούν οι σημαντικές ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις που ήδη γίνονται, κυρίως στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.

– Παράλληλα, ολοκληρώνονται κρίσιμες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 282 κλίνες, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρώτη φάση θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα. Ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.

Ειδικά για τη στήριξη της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας ο φάκελος περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης και πρόληψης ύψους 154,7 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα 157,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επαγγελματικών ομάδων, κατοίκων και επιχειρηματικών σχημάτων που επλήγησαν από τη φωτιά και ευρύτερα στηρίζει το master plan για την ανασυγκρότηση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Τις δράσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο ανά πεδίο αρμοδιότητας παρουσίασαν, κατά σειρά, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Την παρουσίαση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Προλόγησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Να σκύβουμε και να κατανοούμε τον πόνο των πιο αδύναμων συμπολιτών μας»

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, όπου ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος τον ενημέρωσε για τα σχέδια ριζικής ανάπλασης του χώρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός συγκροτήματος εκθεσιακού κέντρου το οποίο θα περιλαμβάνει σύγχρονους χώρους συνεδρίων.

Επιπλέον, επισκέφθηκε το υπό κατασκευή νέο Κλειστό Κολυμβητήριο Λαμίας και ενημερώθηκε από τον κ. Καραΐσκο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό για την πρόοδο των εργασιών. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μίας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων και μίας δεξαμενής εκμάθησης, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των σωματείων της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λαμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης, στο οποίο εργάζονται εθελοντές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς καλούς συνεργάτες. Και βέβαια να σταθώ και λίγο ιδιαίτερα στην εθελοντική προσφορά τόσων ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν εσάς, στο έργο σας. Αυτό το οποίο εκπέμπει ο χώρος τον οποίον μόλις επισκέφθηκα είναι πάνω από όλα χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα. Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα της ελπίδας ζωντανό μέσα στις καρδιές μας, εξαιρετικά επίκαιρο και ενόψει των αγίων ημερών και της Εβδομάδας των Παθών η οποία έρχεται. Και βέβαια μία ελπίδα η οποία απαιτεί πρώτα από όλα να είμαστε ενωμένοι, από κοινού να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες της πατρίδας και -όπως είπαμε και πριν- κυρίως να σκύβουμε και να κατανοούμε τον πόνο των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αυτών που μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την Εκκλησία, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την Πολιτεία».

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στους χώρους της Μητρόπολης και ειδικά στη βιβλιοθήκη και στο αμφιθέατρο, όπου συνομίλησε με μαθητές του εκκλησιαστικού γυμνασίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή