Τέλος στα μέτρα για τον κορωνοϊό

ΥΓΕΙΑ
Τέλος στα μέτρα για τον κορωνοϊό

Την άρση των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και πλέον αναμένουμε την έκδοση σχετικής ΚΥΑ για να έχουμε και με «τη βούλα» την επιστροφή στην κανονικότητα. Εξαίρεση φαίνεται πως θα αποτελέσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, και τα γηροκομεία.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων», αναφέρει το υπουργείο.
Και συνεχίζει: «Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».
Τρία χρόνια μετά, λοιπόν, επιστρέφουμε στην προ-Covid εποχή. Τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίσαμε τις μάσκες – απλές, ενισχυμένες, χειρουργικές, υφασμάτινες, ειδικών φίλτρων – τα παντός είδους αντισηπτικά, τα γάντια, τα rapid test, τα μοριακά τεστ PCR, την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και τα πρωτόγνωρα για όλους μας lockdown… Τρία χρόνια μετά, οι μάσκες φεύγουν.
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που καταργούνται είναι:
– η χρήση μάσκας,
– η διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, και
– η παροχή πενθήμερης άδειας στους νοσούντες.
Όπως σημειώνεται, ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις, που αφορούν τις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID
• Νοσοκομεία και Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
• Κέντρα χρονίως πασχόντων
• Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
• Δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ
• Οικοτροφεία
• Ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων
• Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια),
• Δομές παιδικής προστασίας
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας
• Στρατόπεδα
• Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Μέσα στα μέτρα κορωνοϊού που καταργούνται είναι και η άδεια νόσησης κορωνοϊού των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δικαιούνταν να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκούσε η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτούνταν ιατρική γνωμάτευση. Η εν λόγω άδεια δύναται να παρατείνονταν ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Πλέον μετά την κατάργηση των μέτρων όταν κάποιος νοσεί με κορονοϊό θα κάνει χρήση αναρρωτικής όπως ισχύει με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή