Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Η εθνική οικονομία κάθε χώρας βασίζεται σε κάποιους πυλώνες πρωτογενούς πραγωγής. Οι περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης έχουν τη βιομηχανία, το αντίθετο με εμάς εδώ, που πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας θα έπρεπε να είναι ο αγροτικός τομέας.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν έχουν πάρει τη θέση που όφειλαν να έχουν στις διεθνείς αγορές. Ενώ παράγουμε αγροτικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, η τιμή που εισπράττει ο Έλληνας παραγωγός δεν είναι ανάλογη της ποιότητάς τους. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα εξάγονται χύμα και την υπεραξία τους την καρπώνονται άλλοι.
Ίσως, όμως, η κρίση είναι αφορμή για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Στα πλαίσια του Κοινοτικού Προγράμματος για τη μεταποιητική βιομηχανία έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τουλάχιστον 700 σχέδια για επενδύσεις στη μεταποιητική βιομηχανία, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τους τομείς των οπωροκηπευτικών, το ελαιόλαδο, το κρασί και τα κρεατοσκευάσματα. Από τα 700 σχέδια, το 28% αφορά τα οπωροκηπευτικά και τις επιτραπέζιες ελιές, το 18% το ελαιόλαδο, το 15% το γάλα, το 12% την οινοποιία, το 11% τα κρεατοσκευάσματα, το 4% τα δημητριακά και τις ζωοτροφές. Ο μέσος προϋπολογισμός ανά πρόταση είναι της τάξης των 500.000 ευρώ. Από αυτά τα σχέδια υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 330 θα ενταχθούν στο Κοινοτικό Πρόγραμμα.
Τόσο αυτές οι επενδύσεις όσο κι εκείνες που αφορούν απλούς παραγωγούς, ο οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν την επόμενη διετία στην ύπαιθρο μέσω του προγράμματος για τα σχέδια βελτίωσης, θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο βαθμό από ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μακάρι όλα αυτά τα σχέδια κι ακόμα περισσότερα να υλοποιηθούν διότι ο αγροτικός τομέας μαζί με την τουριστική βιομηχανία είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους όφειλε να έχει στηριχθεί η εθνική μας οικονομία. Να προσθέσουμε δύο νεότερους τομείς: τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ούτε στον αγροτικό τομέα υπήρχε σχεδιασμός και προγραμματισμός αλλά ούτε και στον τουριστικό υπήρχαν σχέδια για ανάπτυξη. Τρανό παράδειγμα ο νόμος Ηλείας (εκεί εγώ!): έχει εύφορες εκτάσεις, άψογες κλιματολογικές συνθήκες και 130 χιλιόμετρα εξωτικής παραλίας, η πλειοψηφία της οποίας είναι καταπατημένη και αυθαίρετα δομημένη.
Μακάρι λοιπόν, τα σχέδια που έχουν υποβληθεί να υλοποιηθούν διότι πρέπει επιτέλους ν’ αντιληφθούμε σαν χώρα τί μπορούμε να παράξουμε και σε ποιούς τομείς μπορεί να στηριχθεί η εθνική μας οικονομία.

Το στενό μαρκάρισμα που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας…

… από τους παλαιοπασόκους Αντώνη Κοτσακά και Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τους εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενους υποψηφίους για την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος στο ΣΕΦ, οι υποψήφιοι που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ πάτωσαν! Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ τους «μαύρισαν» κανονικά. Δεν θα πω ότι έκαναν κι άσχημα αλλά θα εκφράσω το παράπονο και τη στενοχώρια μου για την μη εκλογή του σύντροφου Γιώργου Πάντζα, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια ήταν σε κάθε φωτογραφία το φόντο του Τσίπρα. Είχε ξεπεράσει και τον Μητσάρα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή