Ζώη Ράπτη : Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζώη Ράπτη : Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ:

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Η τετραετία της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, που ολοκληρώνεται φέτος χαρακτηρίστηκε από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού σε μια σειρά από κρίσεις: πανδημία, ένταση με την Τουρκία και εργαλειοποίηση εκ μέρους της του προσφυγικού προβλήματος, παράνομη και απάνθρωπη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και εισαγόμενο κύμα ακρίβειας ήταν μερικά από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, με τη βοήθεια και την ενεργό συστράτευση του ελληνικού λαού.
Στο τομέα της Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, με την καθοδήγηση και την στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού, καταφέραμε και να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών αλλά και να δημιουργήσουμε μια σειρά από δομές και υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλες και όλους, δωρεάν.
Το βασικό μας πρόβλημα ήταν ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέμειναν επί χρόνια υποχρηματοδοτούμενες. Γι’ αυτό, με την ανάληψη του Χαρτοφυλακίου Ψυχικής Υγείας στοχεύσαμε στην ενίσχυση των πόρων. Πετύχαμε την αύξηση του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία και δημιουργήσαμε νέες δομές και υπηρεσίες για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και κλίνες, δίνοντας έμφαση στα παιδιά μας. Επίσης, μετά τα διδάγματα της πανδημίας είδαμε πόσο απαραίτητο είναι να αξιοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία για να παρέχουμε σύγχρονες υπηρεσίες, όπως η Τηλεψυχιατρική, που δίνουν πρόσβαση ακόμη και σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, νησιωτικών και ορεινών. Το ίδιο συνέβη και μετά την εμπειρία των φυσικών καταστροφών και γι’ αυτόν τον σκοπό έπρεπε να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία κινητών μονάδων υποστήριξης σε όλη την επικράτεια. Η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, ώστε να αποτυπώσουμε τις πολιτικές μας για την επόμενη μέρα και να χαράξουμε τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, ήταν καταφανής.
Με την καίρια συμβολή ειδημόνων στο πεδίο της ψυχικής υγείας από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπονήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με ορίζοντα δεκαετίας, για την υποστήριξη παιδιών, εφήβων, ηλικιωμένων, εργαζομένων, πασχόντων με άνοια και αυτισμό στην κοινότητα, με έμφαση στην πρόληψη και στην ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας, στον αποστιγματισμό και στην έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, όπως η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές. Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030 ανοίγουμε την πόρτα σε ένα νέο σύστημα ψυχικής υγείας, με σύγχρονες, κοινοτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που αφορούν όλο τον πληθυσμό και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει δώσει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών και ήδη εγκαινιάζουμε νέες δομές που θα αναβαθμίσουν τον τομέα της ψυχικής υγείας για όλους τους Έλληνες.
Και η υγεία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι απόλυτη προτεραιότητα της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Θεού θέλοντος και λαού επιτρέποντος. Έτσι θα προχωρήσουμε, χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο πίσω, αβοήθητο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή