Ζωή Ράπτη: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωή Ράπτη: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ

Άρθρο υφυπουργού υγείας Ζωής Ράπτη
:

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα, επικύρωσε τη γενική αίσθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η στρατηγική συνεργασία και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στα ενεργειακά αλλά και στους αμυντικούς εξοπλισμούς και στη συνεργασία για τη σωτηρία της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα είναι ένα ευχάριστο γεγονός, που οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Όμως, οι καλές σχέσεις είναι κυρίως υπόθεση της βάσης όχι της κορυφής – κι οι λαοί μας έχουν πολλά που τους ενώνουν. Πέρα και πάνω από την γεωπολιτική, την ενέργεια, την άμυνα και την διπλωματία υπάρχει η ψυχολογική, συναισθηματική προσέγγιση των λαών και των εθνών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάιο του 2022, στην ιστορική ομιλία του στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ «οι ισχυροί δεσμοί που ενώνουν τα δύο έθνη μας είναι μια υπενθύμιση της κοινής μας πίστης στην ελευθερία έναντι της τυραννίας, στη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού, στη θεμελιώδη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου έναντι του πολέμου και της αναρχίας».

Η επιρροή που άσκησε η αθηναϊκή δημοκρατία στους πατέρες του αμερικανικού έθνους, η αναγνώριση του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821 από την Αμερική και η φιλελληνική στάση του προέδρου Μονρόε είναι κομμάτια ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία και συγκινούν τις νέες γενιές.

Και οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας ή εμπνέονται από τα ιδανικά και τα μοντέλα ζωής της δικής μας αρχαιότητας είναι σημεία επαφής μεταξύ μας.

Εμείς στο υπουργείο Υγείας, στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την Ψυχική Υγείας των Ελλήνων προσβλέπουμε στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και παραδειγματιζόμαστε από τα τεράστια βήματα προόδου που έχει κάνει αυτή η χώρα στον τομέα τούτο.

Σχετικά πρόσφατη είναι η δρομολόγηση από εμάς της «Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» – ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων της χώρας μας, καθώς και την ενδυνάμωση των υποδομών για την πρόληψη, αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών με ανάγκες ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Η υλοποίησή του γίνεται σε στενή συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «ChildMindInstitute» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Το Ινστιτούτο παρέχει την επιστημονική τεχνογνωσία, ώστε οι στόχοι του προγράμματος να ανταποκρίνονται σε διεθνείς προδιαγραφές και βέλτιστες πρακτικές για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί γεωγραφικά μπορεί να απέχουν αλλά πολιτισμικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά είναι πολύ κοντά – και εκδηλώσεις όπως αυτή είναι ευκαιρίες για να ενδυναμώσουμε αυτή την πολύτιμη σχέση μας.

Πήγαινε στην κορυφή