Το Γαλάτσι στο σταυροδρόμι της Ανάπτυξης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Γαλάτσι στο σταυροδρόμι της Ανάπτυξης

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ


Η κυβέρνησή μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια, παρά τις πολύπλευρες και πρωτοφανείς εξωγενείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πληθωριστική κρίση που τον ακολούθησε, έχει επιτύχει να ξεκινήσει έναν νέο, ενάρετο κύκλο για την οικονομία, ο οποίος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές κατακτήσεις τα επόμενα χρόνια.

Χάρη σε αυτή τη νέα αναπτυξιακή προοπτική, πολλές από τις πόλεις και τις περιοχές ανοίγουν δρόμους ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις το δικό τους στίγμα στο σταυροδρόμι του μέλλοντος, τις δικές τους προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών τους.
Στον αγώνα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο με όρους βιώσιμους, πράσινους και αναπτυξιακούς, εντάσσονται και οι περιοχές του Βορείου Τομέα Αττικής και ειδικά οι πυκνοκατοικημένες, όπως το Γαλάτσι.
Με μεικτή πολιτιστική ταυτότητα αλλά και με μακρά ιστορία τα χρόνια της ανάδειξης της Αττικής σε σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα, το Γαλάτσι βρίσκεται σήμερα σε μια νέα αφετηρία. Η περιοχή διεκδικεί την οικιστική της ανάπλαση αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη της τοπικής, μικρομεσαίας επιχειρηματικής της σκηνής, με παρακαταθήκη τα μεγάλα έργα υποδομών που προχωρούν αλλά και τις δράσεις που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα.
Σε αυτά εντάσσεται η γραμμή 4 του Μετρό, η οποία θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του, μια σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον διέξοδο μετακίνησης, αποφορτίζοντας παράλληλα και τους υπερτοπικούς οδικούς άξονες που διέρχονται από την περιοχή. Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα μάλιστα, το εν λόγω έργο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το Γαλάτσι να αναδειχθεί και σε ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις οι οποίες, εκμεταλλευόμενες την εγγύτητά του τόσο με το κέντρο όσο και με τις λοιπές περιοχές των Βορείων Προαστίων, μπορούν να βρουν προνομιακό πεδίο δράσης. Με τον τρόπο αυτό, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της περιοχής αλλά και το κομμάτι της κατοικίας, που τροφοδοτεί και παράλληλες αλυσίδες αξίας, θα μπορέσει να ανθίσει περαιτέρω.
Το παραπάνω βέβαια δεν θα ήταν εφικτό αν, καθόλη την διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνησή μας αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν στήριζαν ποικιλοτρόπως την επιχειρηματικότητα. Να θυμίσουμε ότι κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ακόμα και με μέτρα που στην αρχή λοιδορήθηκαν, επιτύχαμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, την επιχειρηματική συνέχεια των μικρομεσαίων εντός πλαισίου υγειονομικής ασφάλειας και κατ’ επέκταση τις θέσεις εργασίας που αυτές δημιουργούν. Όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες, επανήλθαμε, με επιτυχία, στην κανονικότητα, εκσυγχρονίσαμε όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία, όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ και ήραμε όλες τις χρονίζουσες αγκυλώσεις, ώστε οι εγχώριες εταιρείες και ειδικά οι ΜμΕ, να επενδύσουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικά και θέτουν τα θεμέλια ώστε η κυβέρνησή μας, την επόμενη τετραετία, σε συνεργασία με τις τοπικές κι αυτοδιοικητικές αρχές, να δημιουργήσει μια νέα προοπτική ανάπτυξης και για το Γαλάτσι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή