Εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» για ρεαλιστικές λύσεις σε εποχή κρίσης

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών»  για ρεαλιστικές λύσεις σε εποχή κρίσης

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε η συζήτηση με θέμα «Ρεαλιστικές λύσεις σε εποχή κρίσης και ακρίβειας», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» από την «Πρωτοβουλία Πολιτών», την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, με τους διοργανωτές της εκδήλωσης να υπογραμμίζουν ότι αυτές τις ώρες προέχει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και ο Χρήστος Κιούπης από την «Πρωτοβουλία Πολιτών», άρχισε την ομιλία του με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Όταν νιώθεις τον πόνο, είσαι ζωντανός κι όταν νιώθεις τον πόνο του άλλου, είσαι άνθρωπος».

«Είμαστε όλοι στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας. Η φύση στέλνει το μήνυμα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους» είπε ο Βασίλης Μαστρογιάννης, επίσης μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συντόνισε η δημοσιογράφος Δήμητρα Κουτσού, αναζητήθηκαν ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ακρίβεια και η αδυναμία εξασφάλισης μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σωτήρης Μπερσίμης αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχε στα νοικοκυριά της Ε.Ε. η ενεργειακή κρίση, γεγονός που συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισμού και την κατακόρυφη αύξηση στο καλάθι του καταναλωτή. Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι οι προβλέψεις για το 2023 κάνουν λόγο για:
– ανάπτυξη μόλις 1,6% (από 6,7% το 2022) και
– μείωση της κατανάλωσης καθώς συρρικνώνονται τα πραγματικά εισοδήματα.
Η πολιτική αναλύτρια της RASS Μαρία Καρακλιούμη παρουσίασε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας (Ιανουάριος 2023) που καταδεικνύουν ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει μέτρια οικονομική κατάσταση. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά τους επαρκούν μόνο για τα αναγκαία και υπάρχουν δυσκολίες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν 7 στους 10) εκτιμά ότι δεν έχει αποδώσει το «καλάθι του νοικοκυριού».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης όπως είπε, η απάντηση στο εάν η παροχή επιδομάτων υπονομεύει το οικονομικό μέλλον της χώρας καθώς καταδεικνύεται ξεκάθαρη διχογνωμία.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου αναφέρθηκε στα τρία πιο καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές: τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος – φυσικού αερίου, τις αυξημένες τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Όπως τόνισε, απαιτούνται μόνιμα θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ρυθμιστικές παρεμβάσεις, εποπτεία και αυστηρός έλεγχος ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή.
Στην ανάγκη ύπαρξης ενός δυνατού συνδικαλιστικού κινήματος, σε όλους τους κλάδους, που θα διαπραγματεύεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Γιώργος Μότσιος. Σημείωσε, δε, ότι οι τράπεζες οφείλουν να εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων που συχνά αποκλείονται από τη χρηματοδότηση, καθώς επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη διευκόλυνση προς τους δανειολήπτες.
Στη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής. Όπως σημείωσε, αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων καθώς και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων την στιγμή που μειώθηκε σημαντικά η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται πλησίον της κόκκινης γραμμής. Τα στεγαστικά δάνεια δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν Το δημόσιο χρέος είναι στα 400 δις και το ποσοστό επί του ΑΕΠ ξεπέρασε το 200%. Ίσως στο άμεσο μέλλον μας περιμένουν νέα δημοσιονομικά προγράμματα», τόνισε ο Βασίλης Μαστρογιάννης.
«Αναζητούμε προοδευτικές λύσεις. Προοδευτικός είναι αυτός που δεν κρύβεται πίσω από τη σκιά του. Προοδευτικός είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη. Και εμείς οι προοδευτικοί πολίτες ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη», είπε κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων ο Χρήστος Κιούπης.
Αμέσως μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις με τους διοργανωτές της εκδήλωσης να δίνουν ραντεβού για νέα συζήτηση σε επίκαιρα θέματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή