Η ζωή θέλει αισιοδοξία, αγάπη αλλά και μουσική!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η ζωή θέλει αισιοδοξία, αγάπη αλλά και μουσική!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της ΧΑΡΙΤΙΝΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ στον ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΜΠΙΣΙΟΥΛΗ


Έξω από την Πλατωνική Ακαδημία, υπήρχε η επιγραφή «αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω», δηλαδή κανείς αγεωμέτρητος να εισέλθει. Η φράση αυτή ανήκει στον Πλάτωνα, ο οποίος προφανώς δεν εννοούσε ότι «απαγορεύει την είσοδο σ΄ όποιον δεν ξέρει γεωμετρία» αλλά ότι απαιτεί απ΄ τους συνομιλητές του να έχουν αναλυτικό και επαγωγικό τρόπο σκέψης, αυστηρότητα στην κρίση του και στην διατύπωση συμπερασμάτων, απόλυτη ακρίβεια και σιγουριά στην επιλογή της αλήθειας απ΄ το ψέμα, του σωστού απ΄ το λάθος. Αυτές οι αυτονόητες αξίες, που καλλιεργούνται πρώτα απ΄ όλα απ΄ τα μαθηματικά, ενέπνευσαν την Χαριτίνη Πανοπούλου που εκτός από τη Μουσική, έχει σπουδάσει και Μαθηματικά.

Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο βιογραφικό σας. Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς.
Ξεκίνησα να μαθαίνω κλασική κιθάρα όταν ήμουν 9 ετών, και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με το πτυχίο και το δίπλωμα, ενώ παράλληλα σπούδασα σύγχρονο τραγούδι. Αυτές τις δύο μεγάλες μου αγάπες, την κιθάρα και το τραγούδι, αποφάσισα να τις συνδυάσω τον τελευταίο καιρό σε ένα Project για κλασική κιθάρα και φωνή, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μου δίσκου με τίτλο «Mystic emotions». Εργάζομαι επαγγελματικά στον χώρο από το 2017, όταν ξεκίνησα την παραγωγή ενός άλμπουμ με δικά μου τραγούδια σε στίχο και μουσική, από τα οποία κάποια ήδη κυκλοφορούν διαδικτυακά όπως το «Φανταστικά!». Έκτοτε συνεχίζω να τραγουδώ σε μικρές και μεγαλύτερες μουσικές σκηνές στην Αθήνα και την επαρχία, και πραγματικά είναι ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι που το απολαμβάνω πολύ!

Τι όμως χαρακτηρίζει την Χαριτίνη και δεν βρίσκεται στο βιογραφικό σας.
Νομίζω η υπομονή, η επιμονή και η πολλή αγάπη για την μουσική.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι σπουδές σας στα Μαθηματικά, αλλά και στη Μουσική. Πόσο μακριά είναι αυτά τα δυο;
Είναι πολύ κοντά σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό σε ένα βαθμό. Η μουσική θέλει ακρίβεια και επιμέλεια όπως και τα μαθηματικά, και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξέρεις να μετράς πολύ καλά για να την αποδώσεις!

Eκτός από το συνδυασμό της επιστήμης των Μαθηματικών και της Μουσικής, κάνετε το ίδιο και με διαφορετικά είδη μουσικής;
Έχω ασχοληθεί με διαφορετικά είδη μουσικής, όπως η παραδοσιακή μουσική, η ροκ, η μέταλ, η έντεχνη, η τζαζ, η λάτιν. Στο project Mystic emotions, συνδυάζω τα ακούσματα αυτά και τα δικά μου τραγούδια, με συνδετικό κρίκο τον ατμοσφαιρικό και ζεστό αλλά ταυτόχρονα ρυθμικό και δυναμικό ήχο της κλασικής κιθάρας. Και πραγματικά έρχονται κοντά μεταξύ τους, σε μία ενιαία αισθητική!

Αν ένα τραγούδι μπορεί να διασκευαστεί, μήπως και η ζωή μπορεί να αλλάξει πορεία, χρώμα και ήχο ανάλογα με το πώς βλέπει ο καθένας μας τα πράγματα;
Σίγουρα! Όσοι άνθρωποι είμαστε σε αυτή την γη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τόσες είναι και οι διαφορετικές απόψεις και οπτικές γωνίες. Σίγουρα η ζωή μας αλλάζει χρώμα και ήχο όταν βλέπουμε τις καταστάσεις με αισιοδοξία και αγάπη για τους συνανθρώπους μας, αλλά και με τη μουσική που επηρεάζει καταλυτικά τα συναισθήματά μας και ομορφαίνει την πορεία μας!

Tι θα λέγατε σε ένα νέο που νιώθει πως αυτό που σπουδάζει δεν τον γεμίζει; Σε ένα μαθητή που δεν ξέρει τι να σπουδάσει;
Θα έλεγα να σπουδάσει αυτό που αγαπά οπωσδήποτε, γιατί αυτό θα τον ισορροπήσει ως προσωπικότητα και θα του δώσει εσωτερική χαρά την οποία θα μεταφέρει και στους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε το ταλέντο που μας δίνει ο Θεός, έστω κι αν κάποιες φορές για βιοποριστικούς λόγους χρειαστεί να ασχοληθούμε και με κάτι άλλο. Στον μαθητή θα έλεγα να ψάξει πολύ όλες τις διαφορετικές σπουδές που υπάρχουν, και σίγουρα σε κάποια από αυτές θα βρει κάτι που να του αρέσει λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα.
Σε ένα αβέβαιο μέλλον πώς ένας νέος να πιστέψει ότι θα σπουδάσει και θα συνταξιοδοτηθεί από την εργασία που θα ξεκινήσει να κάνει; Πολλοί μιλούν για μεγάλες αλλαγές τα επόμενα 20-30 χρόνια σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα.
Είναι πολύ πιθανό καθώς οι καταστάσεις διαρκώς αλλάζουν. Εξαρτάται και από το είδος της εργασίας. Πάντως είναι πολύ λυπηρό το ότι οι μουσικές σπουδές και όπως είδαμε πρόσφατα και οι θεατρικές σπουδές, υποβαθμίζονται. Και ειδικά στην χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, τη μουσική και το θέατρο. Θα πρέπει η γενιά μας να παλέψει όχι μόνο για την συνταξιοδότησή της από την εργασία της αλλά και για την διατήρηση της εργασίας όπως της αξίζει. Πολλές φορές το μέλλον το διαμορφώνουμε μόνοι μας.

H αποτυχία είναι ήττα ή ένα καλό μάθημα;
Υπάρχει η ήττα στη μάχη και η ήττα στον πόλεμο. Αν είναι ήττα στη «μάχη» , είναι μάθημα για να δυναμώσεις και να μάθεις από τα λάθη σου, ώστε να κερδίσεις στον «πόλεμο». Αν είναι ήττα στον πόλεμο, τότε σίγουρα είναι σαν να τελειώνει μία σοβαρή προσπάθεια. Καλό είναι να αναλύουμε τους λόγους της αποτυχίας, για να μην επαναλαμβάνουμε τυχόν αστοχίες και φυσικά να μην απογοητευόμαστε μακροπρόθεσμα αλλά να επιμένουμε στους στόχους και τα όνειρά μας.

Tι ρόλο παίζει το ταλέντο και η αγάπη σε αυτό που κάνουμε;
Παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και τα δύο, είναι πολύ βασικά συστατικά της επιτυχίας. Η αγάπη σε αυτό που κάνουμε μας ωθεί στο να ασχολούμαστε επιμελώς και με πάθος με αυτό, και το ταλέντο εκτινάσσει αυτή την ενασχόληση σε κάτι μοναδικό.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 22:00, η Χαριτίνη θα είναι για μία βραδιά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στην σκηνή του Γυάλινου Up Stage. Θα παρουσιάσει τραγούδια από τον δίσκο της «Mystic emotions», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 από την Heaven music, μαζί με αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια από την έντεχνη pop και rock μουσική σκηνή, σόλο κλασική κιθάρα και φωνή. Είμαι σίγουρος πως σας περιμένει με χαρά να τη δείτε και να την ακούσετε να κάνει αυτό που αγαπάει!

– Facebook: https://www.facebook.com/HaritiniPanopoulou
– Instagram: https://instagram. com/haritini_panopoulou
– Spotify: https://open.spotify. com/artist/0PR8ghGgHmZ1f7rp2RaaZ4
– Tiktok: https://www. tiktok.com/@haritini_panopoulou

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή