Ζωή Ράπτη : Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωή Ράπτη : Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

Άρθρο Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη
:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε καθημερινή βάση, προσφέρει στους πολίτες έργα και λύσεις, αφήνοντας την καταστροφολογία και τις υποσχέσεις για όλους όσοι δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο όταν είχαν την ευκαιρία.

Ένα από τα πολλά και χειροπιαστά παραδείγματα του κυβερνητικού έργου μας είναι η εφαρμογή MyHealth, που τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2021 και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτή η εφαρμογή αποτελεί τη μετάβαση από τον έγχαρτο φάκελο ασθενούς σε ψηφιακό. Ήδη η εφαρμογή παρέχει πρόσβαση σε ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά, βεβαιώσεις και ραντεβού πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στην εφαρμογή θα προστεθούν επίσης τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων καθώς και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας. Έτσι είναι διαθέσιμος πλέον για τους πολίτες, για πρώτη φορά, ο ψηφιακός φάκελος και το ιστορικό εκάστου ασθενούς. Η οδυνηρή εμπειρία των χρονοβόρων επισκέψεων σε ιατρεία, νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας για να ληφθούν βεβαιώσεις νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις κ.ά, σταδιακά περνά στο παρελθόν.

Η υλοποίηση του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών περίθαλψης και πρόληψης, όπως η άυλη συνταγογράφηση, τα ψηφιακά ραντεβού, η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον δωρεάν εμβολιασμό κατά της Covid-19, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid και οι ψηφιακές βεβαιώσεις τεστ Covid.

Η χώρα μας κάνει –και στον τομέα της υγείας- το επόμενο βήμα. Το Δημόσιο καθιστά τις συναλλαγές του με τον πολίτη ευκολότερες, ταχύτερες και πολύ πιο ουσιαστικές. Όλα αυτά, κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, θα θεωρούνται αυτονόητα ακόμα και για εκείνους που σήμερα δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν ήταν εύκολο, τίποτε δεν έγινε… μόνο του και για όλες τις πρωτοβουλίες μας για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των Ελλήνων υπήρξαν και οι φωνές που επιδίωκαν την στασιμότητα, τη διαιώνιση της γραφειοκρατίας. Όμως, και η εφαρμογή MyHealth λειτούργησε και εμπλουτίζεται γιατί το ήθελαν οι πολίτες, που αποτέλεσαν και αποτελούν τους πολυτιμότερους συμμάχους για κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει να ωφελεί τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Πήγαινε στην κορυφή