Ο παρεξηγημένος…, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο παρεξηγημένος…, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Ο Φεβρουάριος θεωρείται ο πιο παρεξηγημένος μήνας του χρόνου. Πώς λέμε «είναι καλό παιδί, αλλά παρεξηγημένο»… Έτσι λέμε και καλός μήνας αλλά παρεξηγημένος. Αν ρωτήσεις τους λόγους, κανένας δεν θα σου πει κάτι συγκεκριμένο. Ίσως ότι συνήθως έχει χαμηλές θερμοκρασίες και κάποιες φορές η κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μας… Βέβαια όταν το παρατσούκλι σου είναι κουτσός, πώς να μην θεωρηθείς παρεξηγημένος…

Αν όμως τα ξεπεράσεις όλα αυτά και δεις πέρα από τις παρεξηγήσεις, μπορείς να περιγράψεις τον μήνα αυτό όπως ο Ηλίας Κατσούλης: «Ο Αύγουστος του έκλεψε μια μέρα, την ύψωσε πανάκι σε μπρατσέρα, μια άλλη χρόνους τέσσερις χαμένη σαν άσωτη επιστρέφει, μα δε μένει.»
Όσοι έχουν συνηθίσει να βασίζουν τη ζωή τους και την ευτυχία τους στην ποσότητα είναι φυσιολογικό να μην παίρνουν στα σοβαρά ένα …λειψό μήνα. Οι 2-3 ημέρες που του λείπουν, είναι πολύ σημαντικές για αυτούς. Θαρρείς πως οι υπόλοιπες 28-29 ημέρες δεν αρκούν για να ζήσουν, να προσπαθήσουν, να δημιουργήσουν, να επιτύχουν και να χαρούν. Λάθος ανάγνωση κάνουν, αλλά είναι μια μερίδα ανθρώπων που δεν το κατανοούν.

Κι ας ξεκινά ο μήνας με μια από τις 12 σημαντικότερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Η Υπαπαντή είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρεξηγημένη κι αυτή η γιορτή, αν και εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα Του Μαρία και τον θετό Του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του. Οι κηδεμόνες του Ιησού τήρησαν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια ως πιστοί Εβραίοι, αυτό που κατ’ αναλογία σήμερα είναι ο «σαραντισμός».
Αν μεταφερθούμε από τον χριστιανικό τρόπο ζωής στα πρότυπα της Δύσης, πάλι έχουμε στα μέσα του μήνα την γιορτή των Ερωτευμένων. Αυτή κι αν είναι παρεξηγημένη γιορτή… Ακόμη κι αν είσαι ερωτευμένος μπορείς να …παρεξηγηθείς διότι θα δώσεις βάση στο επιχείρημα πως οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα και δεν χρειάζονται την συγκεκριμένη για να δείξουν τον έρωτά τους. Καταλαβαίνουμε δηλαδή, πως όπως αυτός που δεν θέλει να ζυμώσει 10 ημέρες κοσκινίζει, έτσι και ο παρεξηγημένος θα βρει 10 δικαιολογίες για να μην χαρεί τον Φεβρουάριο!

Μια προσπάθεια ακόμη θα καταβληθεί με την Τσικνοπέμπτη για τους καλοφαγάδες και λιχούδηδες, αλλά και με την Καθαρή Δευτέρα, που αρκετές χρονιές είναι μια από τις Δευτέρες του Φεβρουαρίου. Και για να μην παίρνουμε θάρρος ούτε αυτές οι ημέρες αρκούν για να αλλάξει κάποιος γνώμη. Παρεξηγημένο και κουτσό θα τον αποκαλεί ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου! Η Άνοιξη βλέπεις, σαν μια όμορφη γυναίκα, συγκινεί ακόμη κι αν δεν κάνει τίποτα.
Ο μήνας πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει εξαγνίζω, καθαίρω, λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη. Από αυτές τις γιορτές προέρχονται οι σημερινές γιορτές της Αποκριάς και του Καρναβαλιού. Με βάση τα δικά μας, τις μέρες αυτές περισσεύει το γλέντι, η ψυχαγωγία, η μεταμφίεση. Έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι κορυφωνόταν προς τιμή του Διόνυσου.

Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε την παρεξήγηση με το μήνα, χορεύοντας και γλεντώντας. Έχουμε όλους τους υπόλοιπους μήνες να στεναχωρηθούμε και να πονέσουμε. Χρειάζονται και στιγμές χαράς, απόλαυσης και επιβράβευσης για όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα. Χρειάζεται ξεκούραση και χαλάρωση για να μπορέσουμε να είμαστε δυνατοί στους μήνες που θα απαιτηθεί.
Ας προσπαθήσουμε, επίσης, να μασκαρευτούμε και να μεταμφιεστούμε. Τόσο για τις γιορτές του Καρναβαλιού, όσο και για την ίδια τη ζωή μας. Έχουμε τη δυνατότητα με μια μάσκα να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Ας βρούμε και όλα τα υπόλοιπα που θέλουμε να αλλάξουμε στην εμφάνιση μας, αλλά και στο χαρακτήρα μας και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την αρχή για αυτή τη μεταμόρφωση. Ας δούμε τις 28 ημέρες λίγο πιο βαθιά μέσα μας και ας βγει κάτι καλό από αυτή την ματιά.
Με λίγη θέληση μπορούμε να επιλέξουμε αν είναι για το καλό μας να ευχαριστούμε πάντα τους άλλους, αλλά όχι τον εαυτό μας. Αν μας βοηθά να κρίνουμε αρνητικά σε κάθε μας βήμα τον εαυτό μας, θεωρώντας τον μοναδικό υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει. Αν είναι θετικό ή απλά βολικό να μένουμε στάσιμοι και να προσπαθούμε να μπούμε στα καλούπια των άλλων. Αν η δουλειά μας προσφέρει χρήματα, αλλά φθείρει την ψυχή μας κι αν η παραμέληση της υγείας είναι ένα σημάδι λεβεντιάς και όχι αδιαφορίας για εμάς.
Οι άνθρωποι που σέβονται και αγαπάνε τον εαυτό τους θα κάνουν τα πάντα για να διαλέξουν αυτό που τους κάνει τους πιο χαρούμενους, ασχέτως με το τι πρέπει να περάσουν για να το πετύχουν αυτό. Όσοι δεν επιλέξουμε αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους, αργά ή γρήγορα θα το μετανιώσουμε. Ας σηκωθούμε λίγο ψηλότερα και ας αφήσουμε πίσω ο,τιδήποτε δεν εμπλουτίζει την ψυχή μας. Κάθε τι που μας χαλάει και δεν μας βελτιώνει. Έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή να ανθίσουμε και όχι απλώς να επιβιώσουμε.
28 ημέρες αρκούν για να λυθεί κάθε παρεξήγηση…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή