Άδειες για υπαίθριο εμπόριο δίνει ο Δήμος Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Άδειες για υπαίθριο εμπόριο  δίνει ο Δήμος Γαλατσίου

Αναστάτωση στους εμπόρους και καταστηματάρχες του Γαλατσίου και της Λαμπρινής έχει φέρει η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου να εγκρίνει εννέα (9) θέσεις υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Δώδεκα (12) ήταν αρχικά οι προτεινόμενες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου θέσεις για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου αλλά το Τμήμα Τροχαίας της Ν. Ιωνίας, κατόπιν αυτοψίας, απέρριψε τρεις από αυτές. Έτσι οι θέσεις μειώθηκαν σε εννέα (9) και βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του Γαλατσίου και της Λαμπρινής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπ’αριθμ. 39745/29-11-2012 έγγραφο της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψιν τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3377/2005 (ΦΕΚ 202 Α/19-8-2005) «Αρχές και κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς, Θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης», σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου προβλέπεται ο ορισμός εκπροσώπων των φορέων για θέματα υπαίθριου εμπορίου, τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’) «Αρμοδιότητες Επιτροπής Ποιότητας Ζωής», και τέλος τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 3463 (ΦΕΚ 114/8.6.2006) «Κανονιστικές Αποφάσεις», γνωμοδότησε θετικά για τις θέσεις, όπως αυτές αναφέρονται στο από 32533/24-9-2012 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Οι θέσεις για την άσκηση υπαίθριων στάσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων είναι οι εξής:
1. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Ναρκίσσου – Εκάβης – Αιγοσθένων
2. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα – Πανός – Χριστιανουπόλεως
3. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Ναρκίσσου – Ι. Φωκά – Αγ. Σπυρίδωνος
4. Θέση στην πλατεία μεταξύ των οδών Ι. Φωκά – Εκάβης
5. Θέση στην πλατεία Λιναρά
6. Θέση στην πλατεία Κύπρου
7. Θέση στον κοινόχρηστο χώρο στην Λ. Γαλατσίου αρ. 106-108
8. Θέση στον κοινόχρηστο χώρο επί της Λ. Βεΐκου μεταξύ των αρ. 13 και 15-17 (προέκταση οδού Σκρα)
9. Θέση στην πλατεία Χατζησπύρου
Αρνητική εισήγηση έκανε το μέλος της Επιτροπής κ. Σιάφλας Βασίλειος του Τμήματος Τροχαίας Ν. Ιωνίας που με αυτοψία του δεν ενέκρινε τις εξής τρεις θέσεις:
– μπροστά από την κεντρική είσοδο στο Άλσος Βέικου
– μπροστά από την είσοδο προς το κλειστό γυμναστήριο στο Άλσος Βέικου και
– στον κοινόχρηστο χώρο επί της οδού Λ. Βεΐκου αρ. 121-125.
Τώρα το θέμα θα προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει τις παραπάνω θέσεις.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ, ΔΕΝ ΘΑ
ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ» ΛΕΕΙ
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου, ο οποίος δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να δώσει άδεια για άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου και ζητά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου να καταψηφίσουν την σχετική πρόταση «διαφορετικά θα είναι υπόλογοι σ’ όλο τον γαλατσιώτικο εμπορικό κόσμο».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρει:
«Με την απόφαση που πήρε η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή για εννέα θέσεις υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, χωρίς φυσικά να καθορίζεται τί θα πουλάνε, εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος και γενικότερα σαν στεγασμένο εμπόριο, είμαστε πλήρως αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.
»Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, άλλες επιχειρήσεις κλείνουν, άλλες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, όλες δυσκολεύονται αφάνταστα να πληρώσουν δημοτικά τέλη, εφορία, ΦΠΑ κλπ. Και αντί, όπως οφείλει η δημοτική αρχή να βρει τρόπους να στηρίξει την τοπική αγορά, αυτή δίνει άδειες για τοποθέτηση υπαίθριων μικροπωλητών σε μόνιμες θέσεις.
»Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εδώ και πολλά χρόνια για την πάταξη του παραεμπορίου και τώρα το νομιμοποιούμε… Αναρωτιόμαστε πραγματικά γιατί δεν ρωτήθηκε ποτέ ο Εμπορικός Σύλλογος οι επαγγελματίες γενικότερα γι’αυτήν την απόφαση… Ίσως γιατί γνωρίζετε εκ των προτέρων την απάντησή μας.
»Ζητούμε από τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκεκριμένη απόφαση, αν θέλουν να στηρίξουν τους επαγγελματίες της πόλης μας, διαφορετικά θα είναι υπόλογοι σε όλο τον γαλατσιώτικο εμπορικό κόσμο.»
Το θέμα θα έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα όπου θα ληφθεί απόφαση και για τις θέσεις των μικροπωλητών αλλά και για τα προϊόντα που θα πωλούν στους πάγκους τους. Διότι αν είναι να πουλάνε μόνο «κάστανα και μαλλί της γριάς», όπως είπε ο Δήμαρχος, τότε δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά προφανώς δεν έχουμε γίνει ακόμα… Παρίσι για να γεμίσουν όλες οι γωνίες καστανάδες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή