6,5 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση της Γκράβας

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
6,5 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση της Γκράβας

Μια προσπάθεια πολλών ετών, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του συγκροτήματος Γκράβας, παίρνει «σάρκα και οστά» μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Αθηναίων, στον Δήμο Γαλατσίου και στην ΚΤΥΠ ΑΕ, ώστε τα σχολεία αυτά να ανήκουν πλέον ενεργειακά στη βαθμίδα Β+ από τη βαθμίδα Ε που ήταν μέχρι σήμερα.

Η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, συνολικού κόστους 6,5 εκ. ευρώ, υπεγράφη την προηγούμενη βδομάδα στα γραφεία της ΚΤΥΠ ΑΕ, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ κ. Θανάση Γιάνναρη, του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Αποστολόπουλου και του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Γιώργου Μαρκόπουλου. Παρόντες επίσης ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κ. Γ. Βλάχος, ο Γενικός διευθυντής της ΚΤΥΠ ΑΕ κ. Θ. Κυριαζόπουλος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ. Δ. Δρόσης.

Σημειώνεται ότι χάρη στη συνεχή κι αδιάκοπη προσπάθεια των τότε εκπαιδευτικών στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, κ.κ. Γιάννη Καλουδιώτη και Δ. Νικηφόρου, επανήλθε το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος με τη νέα διοίκηση ΚΤΥΠ και ειδικότερα με απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Γιάνναρη, καθώς και του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Αποστολόπουλου, ώστε να έχουμε πλέον το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα με την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων ενεργειακών αναβάθμισης τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση μονώσεων, αντικατάσταση κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου led αλλά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αναμένεται η εξοικονόμηση 740 χιλιάδων κιλοβατώρων το χρόνο, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 150 χιλιάδες ευρώ στην εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών ενέργειας του συγκροτήματος, ετησίως.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος τόνισε σχετικά: «Με κοινές προσπάθειες διεκδικήσαμε και πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής η επικαιροποιημένη μελέτη που έγινε από υπηρεσία της ΚΤΥΠ ΑΕ, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι καίριας σημασίας και για τον δήμο μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ο κόπος και οι προσπάθειες πολλών ανθρώπων για πολλά χρόνια επιτέλους θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα σχολεία της Γκράβας θα εξοικονομούν σύντομα 750 κιλοβατώρες ετησίως».

«Το εμβληματικό σχολικό συγκρότημα της Γκράβας γίνεται πιο “πράσινο” και πιο ασφαλές για τους μαθητές. Mε τα συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ωφελούνται οι μαθητές των δύο Δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου όπου ανήκει χωροταξικά το εμβληματικό σχολικό συγκρότημα αλλά και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Υπηρετώντας με συνέπεια το όραμά μας για μία “πράσινη” Αττική, χτίζουμε μία πιο υγιή Περιφέρεια με πράξεις και όχι με λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Tα σημαντικά αυτά έργα για τους μαθητές της Αττικής είναι αποτέλεσμα της πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με την ΚΤΥΠ ΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και σε συνεργασία με τους Δημάρχους της Αττικής οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα υλοποιούμε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια, με σημαντική ωφέλεια τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον. Μας ενδιαφέρει να υλοποιούμε έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παράλληλα να προσφέρουμε στα παιδιά της Αττικής καλύτερα και ασφαλέστερα σχολεία».
Με τη σειρά του ο Διευθύνων Συμβούλος της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Θ. Γιάνναρης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με τη συνεχή στήριξη και καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, τη διαρκή και αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, υλοποιούμε ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα κατασκευής νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων και αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων σχολείων στην Αττική. Σήμερα είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της πράξης ένταξης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης ενός εμβληματικού σχολικού συγκροτήματος, της Γκράβας, καθώς και της ένταξης του έργου της κατασκευής του 3ου Νηπιαγωγείου Γαλατσίου και ασφαλώς με τη συνδρομή του αποτελεσματικού δημάρχου Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, των οποίων οι μελέτες εκπονήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Η αρχιτεκτονική σύνθεση της σχολικής ενότητας της Γκράβας προέκυψε από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1970. Αποτελείται από 9 συγκροτήματα που περιλαμβάνουν σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και ειδικό σχολείο, ΙΕΚ και Εργαστηριακό Κέντρο. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για εμάς, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της χώρας, η υλοποίηση του οποίου, αντανακλά την ισχυρή μας θέληση και τον προσανατολισμό μας στην αναβάθμιση των υποδομών παιδείας και του επιπέδου της δημόσιας εκπαίδευσης.»

Πήγαινε στην κορυφή