«Μικρά φτερά για μεγάλο ταξίδι» το βιβλίο για παιδιά της Γαλατσιώτισσας Δέσποινας Χάρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μικρά φτερά για μεγάλο ταξίδι» το βιβλίο για παιδιά της Γαλατσιώτισσας Δέσποινας Χάρου

Πώς ετοιμάζουμε ένα παιδί για έναν αποχαιρετισμό; Πώς το βοηθάμε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη ζωή του; Πώς του δίνουμε τα εφόδια να ξαναχτίσει τον κόσμο του; Πώς το μαθαίνουμε να αγαπά τα κάθε είδους ταξίδια του; Το πολύχρωμο βιβλίο της Γαλατσιώτισσας Δέσποινας Χάρου «Μικρά φτερά για μεγάλο ταξίδι» από τις εκδόσεις «Ο Μωβ Σκίουρος» μας δείχνει τους τρόπους και μας δίνει πολλές απαντήσεις.

Ο ήρωάς της, ο μικρός Πέτρος, βιώνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του μία ημέρα καθημερινή και συνηθισμένη για όλους τους άλλους. Εκείνη την ημέρα ο μικρός Πέτρος μεταναστεύει, τη στιγμή που για όλους τους άλλους ανθρώπους είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες, που οι μεγάλοι πάνε το πρωί στις δουλειές τους και οι μικροί πάνε στο σχολείο τους. Όμως για τον μικρό Πέτρο είναι μια μέρα διαφορετική, μια μέρα σαν καμιά απ’όλες όσες έχει ζήσει μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί εκείνη την ημέρα ο Πέτρος πρέπει να αποχαιρετίσει τη φίλη του, την κουκουβάγια…
«Είναι ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα, που άφησαν τη χώρα τους και μετανάστευσαν στο εξωτερικό την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης» λέει η συγγραφέας Δέσποινα Χάρου, η οποία έζησε κι η ίδια στο πετσί της την αγωνία και τον πόνο της μετανάστευσης. Άφησε την Ελλάδα για να πάει στην Αγγλία και μετά στην Ιρλανδία όπου είδε και γνώρισε πολλά παιδιά που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους «τους φίλους τους, τη γειτονιά τους, το σχολείο τους, τον κόσμο τους».
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου με την ζωηρή εικονογράφηση – την οποία έχει κάνει η ίδια η συγγραφέας – τα παιδιά θα μάθουν εύκολα και κατανοητά τί σημαίνει αποχαιρετισμός, αναχώρηση, άφιξη, νέος προορισμός, νέο σπίτι αλλά πάνω απ’όλα την αξία του «ταξιδιού».

– Η Δέσποινα Χάρου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Γαλάτσι. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε για 30 χρόνια στον Τύπο, σε εφημερίδες και περιοδικά (Εθνος, Τα Νέα, Το Βήμα κ.α.) και είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών. Ζωγραφίζει και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Αγαπά τα παραμύθια και τα παιδιά της, της έμαθαν πώς μπορεί να φτιάχνει τα δικά της και να τους τα διηγείται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή