Tι μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή;, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Tι μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή;, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Τρεις Φεβρουαρίου και όποιος πει ότι έχουμε ζήσει χειμωνιάτικες ημέρες στην Αθήνα, λέει ψέματα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά εξαιτίας του πολέμου και της αύξησης στις τιμές της ενέργειας μας είχαν – και είχαμε – προετοιμαστεί για ένα δύσκολο και βαρύ χειμώνα. Τόσο από πλευράς κρύου και κακοκαιρίας, όσο και από την πλευρά των οικονομικών επιπτώσεων. Τελικά οι προβλέψεις, προς το παρόν, δεν δικαιωθήκαν και το ερώτημα πλέον για εμάς είναι αφού δεν βιώσαμε ένα χειμώνα, πώς σε μερικές ημέρες θα έρθει η άνοιξη. Γιατί ως γνωστόν πώς θα εκτιμήσουμε την άνοιξη αν δεν έχουμε παγώσει το Χειμώνα; Πώς θα χαρούμε τον ήλιο και την θάλασσα το καλοκαίρι, αν δεν έχουμε ταλαιπωρηθεί από την σκληρότητα του χειμώνα; Θυμάμαι περασμένους Φεβρουάριους που με μια εβδομάδα πιο ζεστού καιρού οι αμυγδαλιές άνθιζαν πιστεύοντας ότι ήδη μπήκαμε στην άνοιξη. Έτσι, τον εφετινό Φεβρουάριο αναμένω με περιέργεια την αντίδρασή τους…

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο «Μάξιμος Σαράφης» της Novartis, κατά κόσμο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φιλίστωρ είναι αυτός που αγαπάει την Ιστορία, αλλά κι αυτός που ψάχνει την γνώση. Με τον συγκεκριμένο, φαίνεται πως η πολύ μελέτη δεν του έμαθε και πολλά πράγματα. Θεώρησε πως οι πράξεις του θα μείνουν ατιμώρητες, κάτι που η Ιστορία μας έχει δείξει πως αυτό σπάνια ή σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει.
Είτε όταν διαβάσουμε στην Παλαιά Διαθήκη πως ο δρόμος του κακού και η πορεία του παρανόμου θα εξολοθρευθούν όταν ξεσπάσει η οργή του Θεού, είτε αν πιστέψουμε τα λόγια του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω πως η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν, το μέλλον δεν φαντάζει ευοίωνο για τον «Μάξιμο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έπλεξε το εγκώμιο του πάλαι ποτέ συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, αναγνωρίζοντας πως ήταν λανθασμένη η αντίδρασή του το 2018 στην εισαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. «Το μείζον στην πολιτική δεν είναι να μένεις σταθερός σε μια θέση, το μείζον είναι να μένεις σταθερός στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και να είσαι έτοιμος και να αλλάξεις θέση, εάν συνειδητοποιείς ότι έτσι θα το εξυπηρετήσεις καλύτερα», δήλωσε ο υπουργός στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα. «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, καθότι βλέπω ότι μια ιδέα γίνεται πράξη. Ελπίζω η πορεία να ξεπεράσει όλα αυτά τα οποία δημιουργούν προβλήματα και αυτά είναι η άγνοια και ο φόβος», συμπλήρωσε ο Νίκος Καρανίκας.

H πρώτη διαφήμιση για το AIDS, τη δεκαετία του 1980, έλεγε: «Η άγνοια σκοτώνει, μάθε και προφυλάξου!». Η άγνοια, ο φανατισμός και ο φόβος σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην πολιτική, στην εργασία και στη ζωή μας. Αν απαιτείται δύναμη για να παραδεχτούμε ότι σφάλλαμε, επιβάλλεται να την αποκτήσουμε.
Μια φιλία που υπάρχει για χρόνια κινδυνεύει να την χαλάσει ο ανταγωνισμός καθώς οι δυο φίλοι ανταγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, για τα ίδια τρόπαια. Ο δάσκαλος Πέπ Γκουαρδιόλα, προπονητής της Μάντσεστερ Σίτυ και ο μαθητής Μικέλ Αρτέτα, στο παρελθόν βοηθός του Πέπ, αλλά τώρα πια προπονητής της Άρσεναλ, κονταροχτυπιούνται με σκοπό τη νίκη. Όταν ο Μικέλ αποφάσισε να εγκαταλείψει την θέση του βοηθού και να αναλάβει τα ηνία της αγαπημένης του ομάδας, ο δάσκαλός του δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν, όταν νιώθουν έτοιμοι να το κάνουν». Κι ας ήθελε να τον έχει δίπλα του.
Φυσικά δεν μένει παρά να αποδειχτεί στην πράξη πως η φιλία δεν μπορεί να χαλάσει, ακόμη κι αν επαγγελματικά χρειαστεί να αγωνιστεί ο ένας εναντίον του άλλου.
Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκε το ChatGPT. Μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, που επιτρέπει δηλαδή διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις. Δηλαδή ο χρήστης κάνει την ερώτησή του στο ChatGPT και δεν λαμβάνει παραπομπές σε σχετικούς ιστότοπους, όπως γίνεται με το google και άλλες μηχανές αναζήτησης, αλλά μια πρωτότυπη απάντηση. Η απάντηση αυτή προέρχεται από αυτά που έχει «διαβάσει» και «μάθει» το ρομπότ το οποίο μιμείται έναν άνθρωπο – συνομιλητή. Την εφαρμογή αυτή μετά από 5 ημέρες την χρησιμοποιούσαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, όσους χρήστες απέκτησε το Facebook σε 10 μήνες!

Από τις παραπάνω ιστορίες καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν. Σε αυτό τον κόσμο δεν πρέπει να φοβόμαστε να αλλάξουμε. Στον κόσμο αυτό μόνο αν αλλάξουμε θα προοδεύσουμε. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος, στο βιβλίο «Τα εις εαυτόν» ρωτάει και απαντάει ο ίδιος: «Φοβάται κανένας την αλλαγή; Αλλά τι μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή!»
Σε αυτόν τον κόσμο όμως πρέπει να διατηρούμε τις σταθερές μας. Μια βασική σταθερά είναι οι αξίες μας. Όλα αυτά που μάθαμε από την οικογένεια και το Σχολείο και μας βοηθούν να βάζουμε τα όρια μας σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ηθικές αξίες όπως η εντιμότητα, ο σεβασμός, αλλά και οι ψυχικές αξίες όπως η τόλμη με την υπομονή και την αισιοδοξία. Η συνεργασία με την εργατικότητα και την πειθαρχία, αλλά και η υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων με την φιλοπατρία και την εθνική αυτογνωσία μπορούν να μας κρατούν στις ράγες μας.
Με όλα αυτά που αλλάζουν, αν διατηρούμε σταθερά αυτά που δεν θέλουμε να αλλάξουν, μπορεί και να δικαιωθεί ο Αριστοτέλης που έλεγε πως τα περισσότερα απ’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει…

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή