Παρατεταμένη και μπερδεμένη προεκλογική περίοδος, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Αγαπητοί φίλοι, από τώρα και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, για 8 μήνες δηλαδή, θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και τούτο διότι εκτός από τις δύο, κατά πάσα πιθανότητα, εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης, θα έχουμε και τους δύο γύρους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.

Αν μιλήσουμε για τις εθνικές εκλογές, μετά και από την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μπήκαμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν, όπως όλα δείχνουν, στις 9 Απριλίου. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή, τότε σε 4 με 5 βδομάδες θα έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής. Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το νόμο της απλής αναλογικής.
Αναφέρω στην αρχή ως μπερδεμένη την προεκλογική περίοδο διότι πολλοι ψηφοφόροι έχουν την πεποίθηση ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτικές όπως συμβαίνει με τις αυτοδιοικητικές. Αν από την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών και λόγω της απλής αναλογικής δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε θα πάμε σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Παρόλο που ο μη σχηματισμός κυβέρνησης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο γιατί μπορεί να δούμε συνεργασίες που θα μας εκπλήξουν!
Έρχομαι τώρα στις δημοτικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου και οι επαναληπτικές στις 15 του ίδιου μήνα. Θα περιοριστώ στα του οίκου μας και θα σας αναφέρω ό,τι έμαθα από έναν γύρο τηλεφωνημάτων που έκανα. Αυτό που εισέπραξα ήταν μια σχετική χαλαρότητα των υποψηφίων δημάρχων γιατί προφανώς έχουν την πεποίθηση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να δραστηριοποιηθούν.

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος, λόγω και της άνεσης του εν ενεργεία δημάρχου, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και έχει μέχρι τώρα εξασφαλίσει τη συμμετοχή 55 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στο ψηφοδέλτιό του. Να σημειώσω εδώ ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο, οι δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Γαλατσίου θα είναι πλέον 35 και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε κάθε ψηφοδέλτιο μέχρι 88. Από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους του Δημάρχου δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά οι Πρωτονοτάριος Μανώλης, Μπουγιούκας Ευάγγελος, Σπηλιοπούλου Ντίνα, Μπακάλου Ισιδώρα. Δύο από τα νέα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο νέο ψηφοδέλτιο των επόμενων δημοτικών εκλογών θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μου, οι Φερέτου Κατερίνα, γιατρός καρδιολόγος (κόρη του Παναγιώτη Φερέτου) και Κιτσίνη Γωγώ, δημοτική σύμβουλος σήμερα με τον Κωνσταντίνο Ζώμπο από τον συνδυασμό του οποίου έχει ήδη αποχωρήσει και η Ασπασία Παναγιωτακοπούλου που θα είναι κι εκείνη υποψήφια με τον Μαρκόπουλο.

Ο Κωνσταντίνος Ζώμπος έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάτι νεότερο να ανακοινώσει.

Ο Γερμάνος Μελισσουργός, όπως μου είπε, έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα 30 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και συνεχίζει τις επαφές του με πρόσωπα νέα και άφθαρτα.

Η Αγγελική Σαπουνά προχωρά κανονικά και θα είναι υποψήφια δήμαρχος με το συνδυασμό «Γαλάτσι Από Κοινού» και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη στήριξη του ΚΚΕ.

Υπάρχει και κάποιος άλλος, όπως πληροφορούμαι, ο οποίος γυρίζει εδώ κι εκεί και δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και, όπως λέει, έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα 32 δημοτικούς συμβούλους. Αν είναι έτσι, άνθρωπέ μου, στείλε μας ένα δελτίο τύπου να το δημοσιεύσουμε.
Αυτά μέχρι τώρα. Θα επανέλθω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή